Xavi: „Türelem kell, élvezzük az elnök és a vezetőség bizalmát”

Xavi Hernández és csapata a Valenciához látogat a La Liga 12. fordulójában. A Valencia a kilencedik pozíciót foglalja el a tabellán, az utolsó három mérkőzésén nem tudott nyerni, de ennek ellenére kemény mérkőzés várható a Mestallában. A pénteki sajtótájékoztatón Xavi elmondta, hogy egy intenzíven támadó ellenfélre számít és Gennaro Gattuso vezetőedzőből kiindulva a védelmük is komoly fejtörést fog okozni a Barcelona számára. A Bajnokok Ligája kiesés ellenére Xavi pozitív és elmondta, hogy továbbra is hisznek a projektben és a vezetőség teljes támogatását élvezik.

Milyen lesz a Valencia elleni mérkőzés, maguk mögött tudták hagyni a vereséget?

A Valencia egy intenzíven támadó ellenfél, akik védekezésben is kiemelkedőek. Gattuso az edzőjük, ezért arra számítunk, hogy nagyon komoly védelmet küld majd a pályára. Hasonló találkozó lehet ez, mint amit az Athletic ellen játszottunk. Remek, jó hangulatú meccs lesz, egy olyan ellenfél ellen, aki nagyon magasan nyomást gyakorol és letámadja az ellenfelet, ebben hasonlítanak ránk. A szurkolók jól fognak szórakozni. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a La Ligában remek sorozatban vagyunk, otthon remek mérkőzéseket játszottunk a Villarreal és az Athletic ellen. Tovább kell lépnünk a Bajnokok Ligájában elszenvedett kudarcon és a La Ligára kell koncentrálnunk.”

Négy középpályással is játszanak

A mérkőzéstől függ, attól, hogy az adott pillanatban mire van szüksége a csapatnak, például nagyobb labdabirtoklásra, több nyomásgyakorlásra, vagy arra, hogy kevesebb labdát veszítsünk. Ez is egy alternatíva, meglátjuk, hogy alkalmazzuk-e majd a mérkőzésen.”

Az öltözőnek támaszkodnia kell az új vezéregyéniségekre is, mint például Pedri, aki a Bayern ellen próbálta nyugtatni a társait?

Ezt sulykoljuk a játékosainkba is. Néha nyugodtabb játékra van szükség. Elemeztük már a Bayern elleni mérkőzést. Pszichológiai értelemben is kemény csata volt, hiszen már az első perctől tudtuk, hogy kiestünk a sorozatból, ennek ellenére higgadtabb játékra lett volna szükség. Pedri nagyon fontos játékos, ahogy Busi, Frenie és Gavi is. A foci alappillérei a középpályások.”

Mit mondott a játékosainak a Bayern elleni vereséget és a Bajnokok Ligája kiesést követően?

Megbeszéltük, hogy vehetnénk újra lendületet. A La Ligában jó sorozatban vagyunk. A Bajnokok Ligájából kiestünk, amivel együtt kell élnünk. Önkritikusnak kell lennünk, amikor azt vizsgáljuk mi történt a nagy mérkőzéseken, különösen a Bayern és az Inter ellen. A csapatnak van karaktere, de kicsúsztak a kezünkből a dolgok. Lapoznunk kell és a La Ligára kell koncentrálnunk, ahol jól teljesítünk és jók az esélyeink. Jól állunk a tabellán, versenyben vagyunk a végső győzelemért. Ezen az úton kell folytatnunk és hinnünk abban, amit csinálunk. A holnapi jó alkalom lesz arra, hogy bizonyítsunk, a vereséget követően.”

Milyen állapotban van a csapat?

Pozitív vagyok ezzel kapcsolatban. Nagy csapás a Bajnokok Ligája kiesés, de még vannak más sorozatok is. Jó szezont zárhatunk, ott az Európa-liga, a Spanyol Kupa és a Spanyol Szuperkupa, versenyben vagyunk a bajnokságban is. Küzdeni fogunk, a La Ligában jó sorozatban vagyunk, az utóbbi két mérkőzést megnyertük, ráadásul erős ellenfelekkel szemben. Holnap is egy komoly csapathoz megyünk, ahol büszkén, a stílusunkat felvállalva kell játszanunk.”

Laportának mi a véleménye az elmúlt időszakról, beszélt vele?

Nem napi szinten, de folyamatosan beszélünk az elnökkel, együtt szoktunk utazni is. A mérkőzések után átrágjuk a dolgokat. A véleményünk azonos, a saját hibáink miatt jutottunk ide és önkritikusnak kell lennünk. Fejlődnünk kell.”

Nico

Szemmel tartjuk, jól teljesít ebben a szezonban, fejlődik. A Valencia stratégiája pont megfelelő számára, védekező középpályásként játszik. Jól igazoltak, ezért nagy a verseny ott is csapaton belül, ami az előnyére válhat. Az ő döntése volt az eligazolás, többet szeretett volna játszani, ami így is fog történni, biztos vagyok benne.”

A kiesés után a La Liga megnyerése lett a legfontosabb cél?

A liga fontos, de ott a kupa, a szuperkupa és az Európa-liga. Mind a négy sorozatban harcolnunk kell a végső győzelemért. A szezon elején kitűzött célok nem változtak. A Bajnokok Ligáját már nem nyerhetjük meg idén, de helyette ott lesz az Európa-liga, ebben a sorozatban is mindent bele fogunk adni.”

Gavi jól van? Nem játszott a Bayern ellen.

Jól van, érez még némi kellemetlenséget, de nem panaszkodik. Soha nem keres kifogásokat. Készen áll a játékra, pályára szeretne lépni, holnap meglátjuk, hogy alakul.”

A világbajnokság „kettévágja” a szezont, hogy kezeli majd ezt?

Ez olyan, mintha két szezon lenne egyben. A világbajnokság miatt közel másfél hónapra megszakad a többi sorozat, ilyenre még nem volt példa. Még nem láttunk ilyet mi sem, de még a legdörzsöltebb, idősebb edzők sem. Ez mindenkinek újdonság lesz, alkalmazkodnunk kell és motiválni a játékosokat. Most a La Ligára kell koncentrálnunk, majd a VB-t követően egy újabb szezon következik. Azoknak a játékosoknak, akik nem mennek a világbajnokságra, egy újabb „előszezont” tartunk.”

Nico szerződésének záradéka (A Barcelona, Nico kölcsönszerzősébe foglalt egy olyan záradékot, miszerint a Valenciának plusz összeget kell fizetnie abban az esetben, ha a spanyol középpályás pályára lép a katalánok ellen. Ilyen kiegészítés szerepel Ez Abde szerződésében is – a szerk.)

Beszéltem vele, elmondtam neki, hogy szerintem elég játéklehetőséghez juthat ebben a szezonban nálunk is. Elment a Valenciába játszani, talán nem lép pályára annyiszor, mint azt remélte, de ez az ő döntése volt. Ami a szerződésében szereplő záradékot illeti, jó dolognak tartom, a mi játékosunk, számítok rá a jövőben és nem akarom, hogy kellemetlen szituációba kerüljön. Ezt a döntést a klub hozta, ami szerintem pozitív.”

Pablo Torre

Jól teljesít, erős játékos, könnyen játszik az ellenfél vonalai között. Az probléma, hogy nem jut neki elég lehetőség, de folytatni fogja, mi bízunk benne, úgy gondoljuk, hogy remek játékos lesz.”

Téli átigazolási időszak

Túl korai erről beszélnünk. Addig még négy mérkőzésünk lesz, még messze van. Folyamatosan dolgozunk Mateuval, de még korai ez a téma.”

Laporta küldött önnek bíztató üzeneteket?

Nincs szükségünk üzenetekre, szemtől szemben szoktunk beszélni. Jó a kapcsolatunk és bízunk a közös elképzeléseinkben. Annak ellenére ami a Bajnokok Ligájában történt jó munkát végzünk. Ezen az úton kell folytatnunk. Az elnök mindig bíztat minket, nagyon jó vele dolgozni.”

Lesz elég türelem a stábbal szemben?

Nem hagyjuk abba a munkát, hiszünk abban amit csinálunk. Magabiztosak vagyunk a projektet illetően és szabad kezet kaptunk. Nagyon nagyok az elvárások velünk szemben, trófeákat kell nyernünk idén. Az egyik legfontosabbat, a Bajnokok Ligáját idén már nem nyerhetjük meg. Ennek ellenére jó a jelenlegi helyzet, keményen kell dolgoznunk és a szezon végére jönni fognak az eredmények. Türelem és nyugalom kell, élvezzük az elnök és a többi vezető bizalmát.”

A Bayern elleni találkozót követően Pedri azt nyilatkozta, hogy a Bayern fizikálisan föléjük nőtt. Ön hogyan látja a csapat erőnléti állapotát?

Most a Barça-Bayern meccs van mindenki fejében, de nálam a Bayern-Barça a követendő példa. Azt a mérkőzést meg kellett volna nyernünk. Őszintén mondom és valóban úgy gondolom, hogy képesek voltunk felvenni a versenyt a Bayernnel. Összességében többet érdemeltünk volna. Pedrinek abban igaza volt, hogy nem mutattunk eleget a Bayern ellen, de nem látok fizikális problémát, az Inter ellen a 92. percben tudtunk egyenlíteni és az is benne volt a pakliban, hogy nyerünk. Versenyképesek voltunk, de nem jöttek az eredmények. Ennek ellenére jó úton haladunk.”

Meddig tart még a csapat építése?

Jól van a csapat. Münchenben egy nagyon jó Barçát láthattunk, ahogy az Athletic, a Villarreal, a Real Sociedad és a Sevilla ellen is. Láthattunk a pozitívumokat. Nem szabad, hogy az eredmények eltántorítsanak minket, jó úton járunk, hinnünk kell a tervünkben. Jönni fognak az eredmények, ha nem így lesz egy másik edző jön majd, ez az élet rendje.”

Baldé kezdeni fog?

Ahogy már többször is mondtam, nincsenek fix kezdők. Magas szinten focizik. Nagyon éretten játszik a mérkőzéseken. Fizikálisan, taktikailag és technikailag is nagyon sokat fejlődött. Nagy potenciál rejlik benne, a jelen és a jövő játékosa.”

Nico visszatérhet akár a télen?

Ez is egy lehetőség, a válogatott szünet alatt dolgozni fogunk ezen, de most a legfontosabb a maradék négy mérkőzés. (A téli átigazolási szezonig – a szerk.)

Pedri

Boldognak látom. Jól játszik, ő az egyik kulcsemberünk, azt akarjuk, hogy minél többet szerepeljen. Egyértelmű, hogy nagyon fontos játékos, megteremti a különbséget, akár az utolsó passzal, vagy egy átlövéssel. Mindene megvan, hogy igazi bálvánnyá váljon.”

Memphis és Christensen

Már majdnem jó állapotban vannak, megpróbáljuk keddre felkészíteni őket, hogy rizikó nélkül léphessenek a pályára, de lehet csak az Almeíra ellen lesznek bevethetőek.”

Milyen változtatásokra van szükség a szélen, ha Bellerín kezd?

Nem kell változtatni, mert Sergihez hasonló profilú játékos, megadja mindazt, amire a csapatnak szüksége van a szélen. Jó állapotban van, a legutóbbi meccs ellenére, ahol mindannyian szenvedtünk.”