Xavi: „Cristiano egy korszakos játékos”

Az FC Barcelona a La Liga 14. fordulójában Pamplónába látogat, hogy megvívja a világbajnokság előtti utolsó mérkőzését, az Osasuna ellen. A hétfői nap keserédes volt a Barça számára. Az Manchester United csapatát kapták az Európa-liga sorsoláson, akik Xavi szerint papíron a legerősebbek. Ugyanakkor pozitív dolog is történt, mivel a Real Madrid pontokat vesztett a Rayo Vallecano otthonában, így a Barcelona megőrizte első helyét a La Liga tabelláján. Xavit a hétfői sajtótájékoztatón többek között a Manchester Unitedről, a világbajnokságról és a keddi, Osasuna elleni mérkőzésről is kérdezték. 

A Manchester United lesz az ellenfél a következő Európa-liga mérkőzésen

„A sorsolás megint nem volt kegyes hozzánk, a legkellemetlenebb ellenfelet kaptuk. Papíron a legkeményebb csapat aki ellen pályára léphetünk. Versenyképesnek kell lennünk ellenük. Ten Hag érkezése óta (a holland szakember ebben a szezonban vette át a „Vörös Ördögök” irányítását – a szerk.) rengeteget fejlődtek és remek játékosaik vannak. Elméletben ennél rosszabb párosítást nem is kaphattunk volna.”

Osasuna

„Nehéz ellenfél, ők egy intenzív csapat, akik nagyon jó formában vannak, jelenleg a tabella ötödik helyét foglalják el. Nagyon nehéz terepre megyünk, de mi is jó formában vagyunk, lendületben van a csapat. Szeretnénk megszerezni a három pontot, és jól szerepelni a világbajnokság kezdete előtt.”

Kegyetlen sorsolás

„Futball szempontból mondtam, hogy kegyetlen volt a Bajnokok Ligája, de igaz, hogy nem volt szerencsénk a sorsoláskor. A fejedben ott van, hogy ki lehetne a legrosszabb ellenfél, majd azt kapod. A mostani egy új kihívás számunkra, a játékosok motiváltabbak lesznek egy papíron erősebb ellenféllel szemben.”

Esélytelenek az európai porondon?

„Ezt Önök és a fogadóirodák gondolják így. Minden pályán versenybe szállunk a győzelemért. Tudjuk, hogy most egy történelmi ellenfelet kaptunk, akik elméletben a legerősebbek.”

Egy éve a Barcelona edzője, hogy értékelné ezt az időszakot?

„Önök (az újságíróknak címezte – a szerk.) adják az osztályzatot. Úgy lenne igazságos, ha ketté bontanánk, hiszen az első félévben egy nehéz helyzetben vettük át a csapatot, ennek ellenére képesek voltunk elérni a Bajnokok Ligája indulást. A második félévben, leszámítva a Bajnokok Ligáját, folyamatosan fejlődünk, és jók vagyunk a ligában.  Mi magunk a szezon végén fogjuk osztályozni a teljesítményünket, de a külső értékelést megkapjuk majd a sajtótól. Személy szerint úgy gondolom, hogy egy jó játékmodellel dolgozunk, van karaktere a csapatnak és fejlődést láthatunk. Szeretném azt hinni, hogy a jó úton haladunk.”

Piqué játszani fog holnap?

„Ott lesz velünk, meglátjuk. Holnap fogunk dönteni.”

Kötelességük megnyerni az Európa-ligát?

„Mindig van egy ellenfél, aki szintén meg akarja nyerni, és ilyenkor általában valaki a rövidebbet húzza. Gyakran hallom ezeket a szavakat, mint kötelesség, kudarc… Mi csak versenyképesek szeretnénk lenni. Ez egy kihívás lesz számunkra, a klub még sosem nyerte meg ezt a trófeát, ezért mindent megteszünk érte. Nincs más választásunk.”

Araújo ott lesz a világbajnokságon?

„Beszéltünk már az uruguayi labdarúgó-szövetséggel és folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, jó viszonyt ápolunk velük. Nagyon fontos játékos számunkra. A leglényegesebb, hogy jól érzi magát és jól halad a felépülése. Egyeztetnünk kell majd az uruguayi szövetség orvosaival, és közösen kell meghoznunk a döntést.”

Memphis és Koundé még nem épültek fel, ez valamilyen „VB-szindróma” ?

„Nem érzik még jól magukat, kellemetlenséget éreztek. Amikor szükség volt rájuk, túlerőltették magukat. Memphis extra erőfeszítéseket tett tavaly, Jules pedig ebben az évben. Mindketten túlerőltették magukat, ennyi az egész.”

Befolyásoló tényező lehet, hogy az Osasuna játékosai nem mennek a világbajnokságra, ezért kevésbé fognak „vigyázni” magukra?

„Amikor nem vagy játékban és 100%-os állapotban, akkor sérülsz meg. 100%-ot fogunk nyújtani holnap a pályán, olyan  mentalitással, melyet ez a mérkőzés megkövetel. Pamplonában fel kell vennünk a kesztyűt, a világ összes lendületére szükségünk lesz holnap.”

Segít Önöknek, hogy Cristiano Ronaldo teljesítménye visszaesett? (A portugál klasszis jelenleg a Manchester United csapatát erősíti – a szerk.)

„Nem tudom. Cristiano egy remek focista, aki egy korszakos játékos, és még mindig különbséget teremt a pályán. Remek egyének vannak náluk, de a csapat egészét emelném ki. Nagyon alaposan kell majd analizálnunk a játékukat, mert nagyon jó gárda, nemcsak Cristiano és más játékosok miatt, hanem azért is, mert Ten Hag keze alatt nagy fejlődésnek indultak.”

Mi lesz azokkal a játékosokkal, akik nem mennek a világbajnokságra?

„Vakációra mennek, ez jó lesz azoknak, akik nem tagjai a nemzeti csapatuknak. Sok időnk lesz, az edzéseket, majd november végén, december elején kezdjük meg.”

Kényelmetlen a kispadon?

„Nem egyszerű a Barça edzőjének lenni, de teljesen jól megvagyok. Kívülről úgy tűnhet, hogy mindig őrület van a klubnál, de én nyugodt vagyok. Úgy gondolom, hogy a csapat fejlődik, ez volt a célunk. Az idei szezonban azt szeretnénk, hogy trófeákat nyerjünk. Az előző szezon feladata az volt, hogy rendet teremtsünk és kvalifikáljuk magunkat a Bajnokok Ligájába.”

Sokan ter Stegent szeretnék negyedik kapitánynak. Hogy fognak megváltozni a szerepek az öltözőben?

„Nem fognak sokat változni. Hiányozni fog nekünk Gerard, de a posztokat be kell tölteni, én ezzel kapcsolatban nem látok semmilyen problémát.”

Egy év elteltével mit gondol, Dembélé a legjobb a posztján? (Xavi többször is elmondta, hogy a francia, képességeit tekintve, akár a világ legjobb szélsőjévé is válhat – a szerk.)

„Úgy gondolom, hogy nagyon sok mérkőzésen ő jelenti a különbséget. Boldog, és fontos láncszemnek érzi magát. Az eredményei javultak mióta megérkezett, csak a „folyamatosság” hiányzik belőle. A tehetségét és a képességeit tekintve ő a legjobb a világon.”

Mi az üzenete Raphinhának?

„A teljes bizalmunkat élvezi. Néha nem úgy jönnek össze a dolgok ahogy szeretnénk, de ugyanúgy kell hinnünk és dolgoznunk. Biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb szállítani fogja a gólokat.”

Mit fog csinálni a világbajnokság ideje alatt?

„Követni fogom. Szeretnék kimenni majd pár napra, hiszen ott éltem hat évig (Xavi Katarban játszott az Al Sadd csapatában 2015 és 2019 között, majd ugyanitt volt edző 2021-ig – a szerk.), emellett azt gondolom, hogy egy történelmi világbajnokság elé nézünk. A focisták a szezon legjobb időszakában érkeznek a tornára. Meg akarom nézni a spanyol- és a katari-válogatott pár mérkőzését.”