Simeone: „Normális, hogy amikor Messi még itt volt, esélyesebbek voltak a győzelemre”

Az Atlético Madrid edzője a két csapat bajnoki összecsapása előtt tartott sajtótájékoztatót

Szombaton volt 11 éve, hogy ‘Cholo’ Simeone átvette az Atlético Madrid vezetőedzői pozícióját. Az azóta eltelt időben a két csapat számos alkalommal találkozott egymással, a tavalyi szezonban a Wanda Metropolitanoban – még Koemannal a barcelonai kispadon – 2-0-s Atléti-siker született, azonban Xavi érkezése után a Camp Nouban 4-2-re nyertek a katalánok. Cholo beszélt az elmúlt 11 évről, Messi hiányáról és a mérkőzés lehetséges hatásairól az Atlétire nézve.

Lesz valamilyen különleges beszélgetése a Barcelona elleni meccs előtt a játékosokkal, például Barriosszal?

„Még nem tudjuk, ki fog kezdeni középen, mind nagyon jól dolgoznak. A futball egy játék, és akár 20, akár 35 éves vagy, azt kell tenned, amit az edzésen látsz. A játékosok személyisége azon alapszik, hogy mekkora az önbizalmuk, ha játszanak, nem kell külön elbeszélgetni velük.”

Egy esetleges győzelem jelenthet fordulópontot?

„Minden meccs, ami az Atléti edzőjeként megadatott nekem, egy lehetőség, hogy jóban legyünk egymással, a mi játékosainkkal, ahogy játszanunk kell. Mióta a klubhoz kerültem, minden meccsen azt érzem, hogy fontos pillanat mindenki számára.”

Ez egy döntő, hogy ne köszönjenek el a ligától?

 „Az elmúlt 11 év minden napján úgy megyünk ki egy meccsre, mintha az döntő lenne, legyen az akár az Almería ellen. Nincs fontosabb meccs, mint ami következik. A Barcelona személyében egy olyan csapat ellen játszunk, ahol a legtöbb vb-résztvevő volt, és olyan edzőjük van, aki átadja, amit akar.”

Megtalálták a pozitív irányt?

 „A negatív eredmények negatív energiákat jelentenek, a pozitívak biztonságot adnak a csapatnak. Holnap megpróbáljuk ezt a vonalat követni és elvinni a meccset abba az irányba, ahol a legtöbb problémát okozzuk.”

Messi nélkül gyengébb a Barcelona?

 „Ahol ott van Messi, legyen ez a csapata vagy az argentin válogatott, mindig meghatározó lesz, normális, hogy amikor itt volt, nagyobb esélyük volt a győzelemre. Én, amikor Maradonával játszottam, az volt az érzésem, hogy nehezen kaphatunk ki, mert ha a legjobb játékos veled van, a győzelmi esélyeid mindig nagyobbak.

Ez egy lehetőség João Félix számára?

 „Ő egy nagy lehetőség a csapat számára. Továbbra is fejlődünk, javulunk csapatként, és kialakítjuk, hogy mit szeretnénk a mérkőzésen, hogy el tudjuk vinni a meccset abba az irányba amit szeretnénk egy olyan csapat ellen, mint a Barcelona.”

Az első kezdőcsapata a Barcelona ellen a következő volt: Curtois, Juanfran, Miranda, Godín, Filipe, Tiago, Gabi, Koke, Arda Turan, Adrián és Falcao. Ez az Atléti közelebb van a Barcelonához, mint az akkori?

 „Nehéz erre válaszolni, különböző pillanatok és játékosok vannak, arra összpontosítunk, hogy tudjunk menni előre a meccsen, ez számít igazán.”

Xavi Barcelonája nagy károkat okozott a szélen az előző szezonban.

 „Nagyon jól csinálták tavaly, először vezettük 1-0-ra, majd nagyon sok kárt okoztak nekünk. Nagyon jó játékosaik vannak az 1-1 elleni játékban. Raphinhával, Dembélével, Ansu Fatival, Memphissel, Ferránnal…. mindegyikőjük nagyon fontos az 1-1 elleni játékban.”