Xavi: “Elégedett vagyok a mostani kerettel, valamint ne feledkezzünk meg az akadémiánkról”

A La Liga 18. fordulójában az FC Barcelona a Getafe CF együttesét fogadja a Camp Nouban. A Barcelona remek formában várja a mérkőzést, de Xavi nehéz összecsapásra számít. A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón a katalánok trénere elmondta, hogy a közelmúltban elért sikerek ellenére nem dőlhetnek hátra, hiszen minden lehetséges trófeát szeretnének begyűjteni. Xavit a Spanyol Kupáról is kérdezték, ahol a kirobbanó formában lévő Real Sociedad lesz a Barça ellenfele. Az átigazolási időszak is téma volt, Xavi ismét elmondta, hogy elégedett a jelenlegi kerettel, illetve az utánpótlásra támaszkodna.

Holnap a Getafe lesz az ellenfél, akik általában öt védővel szoktak felállni. Mire számít?

„Quique (Quique Sánchez, a Getafe vezetőedzője – a szerk.) remek védelmet alakított ki, amit általában öt ember alkot. Nagyon jók a kontrák terén, ebben olyan játékosok segítik a csapatot, mint Enes Ünal, vagy Borja Mayoral. Nem lesz egyszerű dolgunk, mert ahogy mondtam is, nagyon keményen védekeznek hátul, nekünk pedig folyamatosan támadnunk kell majd az üres területeket, és gyorsan járatni a labdát. Hazai pályán fogunk játszani, jó formában vagyunk, és remélhetőleg az előzőekben elért sikerekből is profitálni tudunk majd, hogy begyűjtsük a pontokat.”

A Memphis ügylet lezárult. Miért most távozik, amikor Ferrán és Lewandowski is eltiltott?

„Memphis kérte, hogy távozhasson. Kapott egy ajánlatot az Atléticotól, itt pedig nem volt a legrózsásabb a helyzete. Újra hasznosnak akarta érezni magát, ezért érthető a döntése. A klub is keresett ezen némi pénzt, ezért most meg kell vizsgálnunk, hogy a fair play szabályok milyen lehetőséget adnak egy esetleges átigazolásra, a téli időszakban. Ez nem egy vészhelyzet, meg kell néznünk egyáltalán kit tudnánk idehozni, illetve még egyszer elmondom, hogy a pénzügyi szabályozások miatt nem egyszerű igazolni.”

Jelenleg három  támadó elérhető. Ez azt jelenti, hogy talán négy középpályással lépnek pályára a holnapi napon?

„Ez mindig az adott mérkőzéstől függ. Úgy gondolom, hogy holnap szét kell húznunk a pályát a szélsők segítségével, mert mindenki a kapu előtt fog tömörülni. Három támadónk van az első keretben, de a listán lesz Ángel Alarcón is, ő is egy lehetőség. Több opciónk van, ami nagyon örvendetes.”

Dani Alves ügye (A brazil védőt nemi erőszakkal vádolják, amit feltételezhetően 2022 végén követett el a barcelonai Sutton nightclubban. Alves pénteken előzetes letartóztatásba került Spanyolországban, és a tárgyalásig őrizetben is maradhat, mivel fennáll a veszélye, hogy elhagyja az országot. Mindeközben együttese, a mexikói UNAM felbontotta szerződését – a szerk.)

„Nehéz erről véleményt formálnom. Meglepődtem, és sokkolt az eset, mivel jól ismerem Dani Alvest. A bíróság majd ítéletet fog hozni az ügyben. Nagyon sajnálom ami történt. Sokkoló.”

A Spanyol Kupa negyeddöntőjében a Real Sociedad lesz az ellenfelük (a mérkőzést a Camp Nouban rendezik – a szerk.)

„A Spotify Camp Nouban játszani számunkra előny, de bizonyítanunk kell majd a pályán. A saját szurkolóink előtt játszani mindig könnyebb. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a La Liga egyik legjobb formájában lévő csapatával fogunk találkozni. Imanol (Imanol Alguacil, a Real Sociedad vezetőedzője- a szerk.) remek edző, akivel remek eredményeket érnek el. Hazai pályán fogunk játszani, ezért lemondható, hogy jól alakult a sorsolás.”

Yannick Carrasco talán bevonható lenne a Memphis üzletbe. Mi a véleménye róla, illetve elképzelhető, hogy a Barcelona játékosa lesz?

„Lehetőségünk lenne megvásárolni Carrascot, de először meg kell vizsgálni mindennek az anyagi hátterét. Igaz, lehetőségünk lenne rá.”

Araújo és Frenkie nem utaztak Ceutába. Most is pihenni fognak, vagy pályára léphetnek?

„Nem sérültek, de mindketten éreztek némi kellemetlenséget. Mindig arra kérem a játékosaimat, hogy az ilyeneket mondják el, mert 100%-os állapotban van szükségünk rájuk. Minden egyes mérkőzés egy döntő, és holnap három, létfontosságú pontért fogunk harcolni. Kerettagok, és játékra alkalmas állapotban vannak, de holnap fogunk dönteni.”

A versenynaptárra tekintve, a következő hetek talán könnyebbek lesznek. Most lehetőség van a Ligában sikereket elérni?

„A Bernabéuban vesztettünk pontokat, de ugyanígy a Rayo, vagy az Espanyol ellen is, ahol mi számítottunk esélyesebbnek. A holnapi is egy nagyon bonyolult mérkőzés lehet. Mennünk kell még Gironába és Sevillába is, ahol a Betis lesz az ellenfél, és a  Real Sociedad ellen is játszunk a kupában.  Nem gondolom, hogy egyszerű lenne a versenynaptár.”

Gavi sokat szabálytalankodik, ezt kezelniük kell? Hogy értékeli a fejlődését?

„A személyes megbeszélések alkalmával videókat is elemzünk. Gavi az előző hónapokban sokat fejlődött, tudja mikor kell elkövetni egy taktikai szabálytalanságot és mikor nem. Sokkal érettebben játszik, intelligens focista. Nagyon fiatal, és ég benne a bizonyítási vágy. Nagyon szenvedélyesen játszik, kulcsfontosságú a csapat számára.”

Miután megnyerték a Spanyol Szuperkupát, azt mondták egy új korszak kezdődik a klubnál. Szükséges kezelni az ezzel járó eufóriát?

„A továbbiakban is önkritikusak leszünk, és sikerre éhesen fogunk játszani. Ilyenkor könnyen hátradőlhet az ember, de ezt nem engedhetjük. Mindenkinek fontosnak kell éreznie magát, és még többet kell követelnünk önmagunktól. Akarnunk kell a további fejlődést, képesek vagyunk még jobban játszani. A Madrid ellen jó teljesítményt nyújtottunk, ezen az úton kell haladnunk.”

Tegnap Laporta és Piqué egy élő Twitch közvetítésen beszélt arról, hogy a fiatal közönséget egyre kevésbé vonzza a foci. Ön is így gondolja? Ön több, vagy kevesebb közvetítést néz?

„Én mindig focit nézek, még otthon is. Nekem ez a munkám, a hivatásom, a szenvedélyem. Nagyon szerencsés vagyok, hogy az életem klubjában dolgozhatok. Rengeteg közvetítést nézek. A fiatal közönséget tekintve, talán több lenne a néző, ha jobban figyelnénk az effektív játékidőre. Ezzel megszűnnének az időhúzások, a szimulálások, minden dinamikusabb lenne. Ennek ellenére nem gondolom, hogy az emberek érdeklődésüket vesztették volna a futball iránt. A női foci is előtérbe került, egyre több a rajongó. Nem hinném, hogy tragikus lenne a helyzet.”

Félretéve a fair play szabályokat, Ön kért erősítéseket a téli átigazolási időszakban?

„Nem, elégedett vagyok a kerettel. Memphis kérte a távozását, aminek mi eleget tettünk, mert nehéz  helyzetben volt. Mindenkinek ez volt a legkézenfekvőbb és legjobb megoldás. Nagyon örülök a mostani csapatunknak, illetve nem szabad elfelejtenünk, hogy ott van még nekünk a Barça B, illetve az akadémiánk a korosztályos csapatokkal.”

Az utóbbi mérkőzésen láthattuk, hogy a Barcelona milyen formában van a Realhoz képest. Ancelotti azt mondta, hogy most mindenki temeti a Realt. Mi a véleménye erről, illetve a bravúrról, amit bemutattak a Villarreal ellen a kupában?

„Nem akarjuk a Madridhoz hasonlítani magunkat, önmagunkra kell koncentrálnunk. Most jobb formában vagyunk, mint egy hónapja, ez a mérvadó, nem másokhoz kell mérni a csapatot. Fejlődnünk kell, elemeznünk kell mi az amit jól csinálunk, és mi az amit rosszul. Az Espanyol elleni mérkőzés óta sokat léptünk előre. Most a feladat ennek a szintnek a fenntartása, anélkül, hogy az ellenfelekkel foglalkoznánk.”

Mit gondol, milyen poszton lehet szükség majd erősítésre?

„Azért nehéz az erősítésekről beszélni, mert már most egy remek keretünk van, ha minden így marad, akkor is nagyon örülni fogok.”

A világbajnokság után vesztettek két pontot az Espanyol ellen. Azóta láthattuk, hogy sok sorozatban jól teljesítenek, most vannak a szezon legjobb időszakában?

„Nem most focizunk a legmagasabb szinten, de nagyon jó formában vagyunk. Szeptemberben is jó mérkőzéseket játszottunk. A Real elleni szuperkupa döntő sokat jelentett számunkra, és sokkal jobban hiszünk magunkban, most a cél, hogy ezen a szinten folytassuk. Van egy trófeánk, de még hármat szeretnénk nyerni, vagy legalábbis harcba szállni értük, és minél tovább eljutni. Most valóban jó pillanatokat élünk át a klubnál.”

Christensen

„Andreas biztonságot ad nekünk, mert nagyon keveset hibázik. Megnyugtató, amikor a pályán van. Nagyon jól kezeli a labdát, és a fejjátéka is erős. Számomra egy kulcsfontosságú igazolás volt. Jól érzi magát a klubnál, és a magabiztosság terén is sokat fejlődött. Kiváló játékos és fiatal, már tud spanyolul. Rengeteget fejlődött.”

A kupamérkőzésen láthatja majd Zubimendit is a pályán. (Martín Zubimendi, a Real Sociedad középpályása – a szerk.) A múltban figyelték a játékát, vagy érdeklődtek iránta?

„Nem szeretnék olyan játékosokról beszélni, akiknek élő szerződésük van más csapatokkal. Most a holnapi mérkőzésre és a Getaféra kell koncentrálnunk. Kulcsfontosságú mérkőzés lesz, és nem lesz egyszerű. Négy pontot már vesztettünk itthon, és ennél többet nem engedhetünk ki a kezünk közül, ha meg akarjuk nyerni a bajnokságot.”

Ferrán és Lewandowski távollétében Ansu Fati milyen szerephez juthat?

„Az egyik kulcsjátékosunk, aki megteremti a különbséget a pályán. Gólokat szerez, bal és jobb lábbal is veszélyes, de a fejjátéka is remek. Eddig is jelentős szerepe volt a csapatban, de Robert hiányában  különösen fontos lesz számunka.”

Ferrán Torrest lecserélte a 60. percben (a Ceuta ellen – a szerk.), milyen állapotban van a világbajnokságot követően?

„Nem szerez gólokat, pedig a képességei megvannak hozzá. Ez persze kihat az önbizalmára is, ami ilyenkor csökken. Be kell találnia, hogy újra fontosnak érezze magát, és képes is erre, ha megnézzük az eddigi pályafutását. Sok gólt fog szerezni, bízunk benne.”

Kessié egyre több lehetőséghez jut, ez folytatódni fog? Jobban érti már a játékrendszert?

„Franck nagyon fontos játékos számomra. Nagyon erős fizikálisan, dinamikus játékos, aki gólt is szerzett legutóbb, mondhatjuk, hogy nagy lépést tett előre. Nem egyszerű a beilleszkedés egy teljesen új filozófiába, ez egyes játékosoknál hónapokig, vagy akár évekig is eltarthat. Megtörtént ugyanez Abidallal, Mascheranóval, Yaya Touréval és Keitával is. A Ceuta elleni teljesítményét kell fenntartania, úgy gondolom fontos játékos lesz a jövőben.”

Kings League (Egy futball bajnokság. A sorozatot Gerard Piqué és a híres spanyol streamer, Ibai Llanos hozta létre, ahol 12 csapat versenyez új, extrém szabályokkal. Például, döntetlen állás esetén minden mérkőzés tizenegyes párbajjal zárul. A büntetőket félpályáról indulva végzik el a játékosok. A mérkőzések 40 percesek, és bármennyit cserélhetnek a csapatok. Szabálytalanságok esetén a játékosok 2, illetve 5 perces kiállítási idővel számolhatnak. A playoff kör után kialakult Final Four meccseit Joan Laporta bejelentése alapján a Camp Nouban rendezik majd – a szerk.)

„Sajnos nem követem, de hallottam, hogy jól fogadták. Gerardnak megvannak a képességei, hogy sikeressé tegye, amihez nyúl arannyá válik. A klub egyezséget kötött velük, nagy show lesz. Minden jót kívánok nekik.”

Ángel Alarcón

„Megvan annak a lehetősége, hogy a következő hónapokban az első keretnél maradjon. Kemény játékos, több pozícióban is tud játszani, és gólokat szerez. Az ifi csapatunk tagja, de most velünk van, és játéklehetőséghez juthat.”

Baldé

„A La Masia adta őt nekünk, nagyon örülök, hogy velünk van. Remek munka folyik az akadémián. Gyors, erős játékos, aki jó az egy-egy elleni párharcokban. Nagyon jól állunk a védelem bal oldalán.”