Egy Pedri-gól és más semmi: Barca-Getafe 1-0

Vasárnap este a Barcelona idei első hazai bajnokiján visszafogott teljesítményt nyújtva szerzett három pontot a Getafe ellen. Pedri negyedik gólját szerezte a szezonban, ezzel segítve győzelemhez csapatát. A vendégek igazán komoly ellenállást nem tudtak kifejteni, a hazaiak pedig nem is akartak nagyon megszakadni, minden bizonnyal nem ez lesz az a mérkőzés, melyet a szurkolók még évek múltán is emlegetni fognak.

A mérkőzés ünnepléssel kezdődött. A csapat először játszott hazai pályán a Szuperkupa-győzelem óta, a madridiak sorfalat álltak a hazai játékosoknak, és a Camp Nou népe megcsodálhatta magát a kupát is, melyet Busquets emelt a magasba. A csapatkapitányt külön is ünnepelték, mivel lejátszotta 700. meccsét a katalán alakulatban. Az ünnepi hangulat kis híján gyászosba fordult a 3. percben, Enes Ünal lépett ki a védők közül, lövését hiába védte Ter Stegen, Borja Mayoral belőtte a kipattanót… de a török lesről indult, így Iglesias Villanueva érvénytelenítette a találatot.

A Barça az első félórában úgy játszott, ahogy gyengébb napjain szokott, már egészen magasan igyekezett nyomást gyakorolni ellenfelére, és a megszerzett labdákat minél gyorsabban járatni, több-kevesebb (inkább kevesebb) sikerrel, nagyobb helyzetek nélkül. Az első hazai lövés a 7. percben érkezett Soría kapujára, de a vendégkapus vetődve kiütötte Dembélé 20 méteres, lapos próbálkozását a jobb alsó elől. A Barcelona többször is bejutott a Getafe tizenhatosára, de a vendégvédők minden esetben tisztázni tudtak. A támadószekció erőtlen volt, bár a két szélső próbálkozott, nem jártak sikerrel, középen pedig Ansu Fati szenvedett (szó szerint). A katalánok tízese korábban kijelentette, hogy ő a bal szélen szeret játszani, középen nem, és most bizonyította, hogy nem beszélt a levegőbe… Az eltiltott Lewandowski helyén semmi veszélyt nem jelentett, bár Gavitól kapott egyszer egy remek labdát a tizenhatoson belül, de úgy vette át, ahogy megye II-ben sem illik, így odalett a helyzet.

A félidő felénél oldalt váltott Dembélé és Raphinha, és – közvetve – ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a 35. percben megszerezze a vezetést Xavi alakulata (előtte Gavinak volt még egy mérsékelten veszélyes ballábas lövése): Christensen fülelt le egy passzt a félpálya környékén, egyből indította Raphinhát, aki remekül adott középre, az érkező Pedri pedig Soría mellett a kapuba passzolt. Gyönyörű gól volt, mindhárom főszereplő egyszer ért csak a labdához.

A Getafe, ha nagy ritkán náluk volt a labda, leginkább a széleken próbált a hazai védelem mögé kerülni, ez többször is sikerült nekik, főleg Roberto oldalán. A félidő utolsó perceiben Borja Mayoral kétszer is gólt szerezhetett volna, de előbb Pedri borzasztó hátraadását lefülelve óriási ziccerben Ter Stegenbe lőtt (a német el sem tudott volna ugrani a labda elől), majd centikkel maradt le Alena keresztpasszáról. Így ért véget az első félidő, melynek legnagyobb pozitívuma a hazaiak szempontjából az volt, hogy 4 lövésükből 3 is eltalálta a kaput, az egyik ezekből gólt is hozott.

A szünetben Xavi meglepő módon kettőt is cserélt a védelemben: Christensent Eric Garcia, Baldét Jordi Alba váltotta. Ez azért is volt váratlan, mert egyik lecserélt játékos sem tűnt sérültnek, illetve egyikük sem lógott ki lefelé a csapatból. Nem sokkal később jött egy újabb érdekes csere: Raphinhát Kessié váltotta, így innentől két támadó és négy középpályás volt a fedélzeten. A játék képén ez nem sokat változtatott, továbbra is fölényben volt a Barça, de igazán nagy helyzetet csak egyet sikerült kialakítaniuk, Dembélé lőtt a jobb alsó mellé az 59. percben.

Bár a nézők nem rágták tövig a körmüket az pályán történtektől, a főszereplőkön érződött a feszültség: a 64. percben a reklamáló Xavihoz ment ki konzultálni a bíró, majd egy perccel később Jordi Alba rúgta ki dühében a labdát oldalra, miután lest jelzett elfutása után az asszisztens.

Alba aztán kis híján negatív főszereplő lett, nagy hibája után majdnem gólt fejeltek a vendégek. A 81. percben Fati került ziccerbe, de lesről indult, ráadásul a helyzet is kimaradt. 4 perccel később pedig Kessié hibázott ordító helyzetben Dembélé remek szólója és szép passza után.

A Getafe próbálkozgatott, de igazi veszélyt nem jelentettek a Barça kapujára. Persze az egyszeri néző nem is tőlük várta a szép focit. A közönséget maximum Dembélé megindulásai ugrasztották talpra az utolsó 20 percben, egyébként komolyabb izgalom nélkül csordogált a játék. A játékvezető 5 perc hosszabbítással büntette a nézőket, a vendégek meg közben kis híján egy szabadrúgás utáni fejesgóllal a katalánokat, szerencsére Ter Stegen ismét biztosan hárított. Ez volt az utolsó említésre méltó esemény a hármas sípszó előtt, Xavi legényei 1-0-s győzelmet arattak.

A Barcelona, bár uralta a találkozót, nem játszott igazán jól, viszont fő célját elérte, 3 pontot szerzett, így a forduló végén minimum ennyi marad az előnye a bajnoki versenyfutásban a Real Madrid előtt.

Barcelona-Getafe 1-0 (1-0)
La Liga
Camp Nou, Barcelona
Vezette
: Javier Iglesias Villanueva

Barcelona: Ter Stegen – S. Roberto (M. Alonso 77′), Koundé, Christensen (E. Garcia 46′), Baldé (J. Alba 46′) – Gavi, Busquets, Pedri – Raphinha (Kessié 62′), Ansu Fati, Dembélé.

Getafe: Soría – D. Suárez, Djene, Duarte, Alderete, Iglesias (G. Álvarez 84′) – Alena, Milla (Seoane 84′), Algobia (G. Villar 62′) – B. Mayoral (Portu 77′), Enes Ünal (Juanmi Latasa 84′).

Gól: Pedri 35’

A találkozó főbb statisztikái: