Irány Girona, akik ellen holtversenyben a legnagyobb arányú győzelmet aratta a Barcelona története során

Girona-Barcelona előzetes

Két katalán gárda találkozik egymással Gironában az Estadi Montiviliben szombat délután. Az FC Barcelona ahhoz a csapathoz látogat, amely ellen soha nem veszített még tétmérkőzést – habár nem is voltak sokszor ellenfelek. Papíron Xavi Hernández együttese a meccs esélyese, de érdemes néhány pillantást vetni a hazaiak statisztikáira is, mert már majd’ negyedéve nem találnak otthon legyőzőre.

Mindössze öt alkalommal játszott a két klub egymás ellen, – utoljára szinte napra pontosan négy éve – és ezek közül négy Barcelona-győzelem született. Még 2018 szeptemberében sikerült kiharcolnia egy 2-2-es döntetlent a Gironának, akkor ők látogattak a Camp Nouba. Érdekesség egyébként, hogy a Barça pont ellenük aratta története egyik legnagyobb arányú győzelmét, még 1949-ben. Akkor a Copa Generalísimóban találkoztak a felek (a mostani Királykupa elődje), és a gránátvörös-kékek nyertek 9-0-ra.

Összességében jó ómen a Girona ellen játszani, hiszen ezen az öt meccsen 22 gólt sikerült szerezni ellenük. Persze most ez aligha lesz egyszerű feladat, hiszen a piros-fehérek október óta nem szenvedtek vereséget hazai pályán, ez pedig öt LaLiga-mérkőzést foglal magában. Legyőzték az Athletic-et, az idén gyengén teljesítő Sevillát, valamint ikszeltek a Cádizzal, az Osasunával és a Rayo Vallecanóval is.

A Girona hazai statisztikái október óta – Forrás: eredmenyek.com

Ami semleges nézői (és/vagy fogadói) szempontból kecsegtető lehet az az, hogy ezeken a találkozókon mindig mindkét csapat gólt szerzett, sőt, egészen szeptemberig nyúlik vissza ez a statisztika (a Real Sociedad ellen 3-5-re kaptak ki például). Ebből kiindulva nem kizárható, hogy gólgazdag meccsre van kilátás. A Barcelona részéről is biztató a helyzet, mivel – ha a BL-t nem számoljuk bele – október óta 3,75 gól/meccs a mérleg idegenben, és 20-10 a szerzett-kapott találatok száma. Ráadásul vendégként is jól teljesítenek már hónapok óta, mivel utoljára a Real Madrid ellen veszítettek 3-1 arányban még októberben.

Ami a tabellát illeti, Xaviék az első helyen állnak változatlanul, miután múlt héten legyőzték a Getafét a Camp Nouban. Továbbra is három pont az előny a Madriddal szemben, és azért is lenne fontos a győzelem most idegenben, mert hozzájuk pedig a Real Sociedad látogat, akik annak ellenére, hogy kiestek a Király-kupából a Barça ellen, nagyon jó formában vannak, és mindössze három ponttal lemaradva – igaz, egy meccsel többet játszva – a habfehérektől a harmadik helyen.

A keretre rátérve elképzelhető, hogy rotálni fog Xavi, mivel két héten belül négy meccset is fog játszani a csapat úgy, hogy jövő héten utazik a Betishez, jön még februárban a Sevilla, aztán idegenben a Villarreal, majd az Európa-ligában a Manchester United.

Ezért is számítunk arra, hogy a védelem összetételében lesznek változások, nevezetesen: Koundé szerepeltetésére várunk a jobb oldalon, középen Araújo és Eric García, a bal oldalon pedig Alba kap majd szerintünk lehetőséget. Középen Pedri, Busquets és Frenkie de Jong, elöl pedig Dembélé, Fati – Lewandowski és Ferrán Torres eltiltása, valamint Memphis távozása miatt ő az egyetlen bevethető játékos erre a posztra – és Gavi kezdését látjuk valószínűnek, utóbbi félterületben való szereplésének eredményességét a Real Madrid elleni Szuperkupa-döntőn láthattuk leginkább beigazolódni.

Girona FC – FC Barcelona

LaLiga, 19. forduló

Estadio Municipal de Montilivi (Girona)

Szombat, 16.15

Vezeti: Alejandro Muñiz Ruiz

Girona: Gazzaniga – Martínez, Hernández, Espinosa, Gutiérrez – Romeu, Aleix García – Riquelme, Martín, Villa – Castellanos

Barcelona: Ter Stegen – Koundé, Araújo, Eric García, Alba – Pedri, Busquets, Frenkie de Jong – Dembélé, Fati, Gavi