Xavi: „Nem mi vagyunk a bajnokság fő esélyesei, a végéig kiélezett lesz a küzdelem”

A bajnokságot vezető Barcelona ezúttal a botladozó Sevillát fogadja vasárnap a Camp Nouban a La Liga 20. fordulójában. A vendégek jelenleg az alsóházban, a 13. helyen tanyáznak. Xavit a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón arról faggatták, hogy Dembélé hiányában milyen taktikával készül az andalúzok ellen. Téma volt még Busquets hosszabbítása, Raphinha javuló teljesítménye, és a katalánok trénerét kérdezték még a Chelsea nagy költekezéséről is. Az újságírókat érdekelte, hogy tudtak ilyen remek számokat produkálni az elmúlt időszakban, amit a védelem stabilizálásának tulajdonítottak.  Xavi elismerte, hogy jelenleg remek formában vannak, aminek az oka az egyéni és a csapatszintű fejlődés. Ennek ellenére nem dőlhetnek hátra, hiszen még csak a szezon felénél járnak, és a maradék három címet is szeretnék megnyerni.

Holnap a Sevilla lesz az ellenfél. Sok dolog változott, mióta utoljára találkoztak, elképzelhetőnek tartja, hogy a Gironához hasonlóan a Sevilla is stílust vált a Barcelona ellen?

„Nehéz ellenfél annak ellenére, hogy milyen eredményeket értek el az utóbbi meccseken, és hol állnak jelenleg a tabellán. Sampaoli szerintem egy kiváló edző, erős csapatot épít, és remek munkát végez a védelemük megerősítésében, emellett magasan letámadják az ellenfeleiket. Fizikálisan is nagyon erősek. Összességében nagyon megnehezíthetik a dolgunkat. Idegenben játszanak, de ez nem fogja zavarni őket, rengeteg tapasztalt játékosuk van. Itthon, a szurkolóink előtt lépünk pályára, akikre szükségünk van. Jó formában érkezünk, de komoly kihívás előtt állunk. Meg kell szereznünk a három pontot.”

Négy középpályással úgy tűnik, hogy a csapat sokkal magabiztosabban játszik. Egyetért ezzel?

„Úgy gondolom, hogy más formációban is jól mozgunk, és játszottunk például két szélső támadóval is jó mérkőzéseket. Minden attól függ, hogyan reagálunk a labdavesztésekre, illetve a labdatartáson is sok múlik, ezekben sokat fejlődtünk az előző évhez képest. Új, remek futballisták érkeztek, több opciónk van a pályán, érettebb lett a csapat. Nem a formáción múlik a dolog, hanem a játékosokon. Nem sok változott, amióta alkalmazzuk ezt a felállást, előtte is magabiztosak voltunk, de az igaz, hogy Gavi, Frenkie, Busi és Pedri sokat segítenek a csapatnak, remekül szűrik az támadásokat, és mi is gyorsabban jutunk el az ellenfél kapujáig.”

Busquets még nem újította meg a szerződését. A klub és Ön hasonló véleményen van a hosszabbításával kapcsolatban?

„Igen, ugyanazt gondoljuk. Ez a játékoson múlik, bármi is a legjobb a számára, azt mi tiszteletben fogjuk tartani. Kiérdemelte, hogy saját maga döntsön a sorsáról. Ha a folytatni fogja, nagyon boldog leszek.”

Pablo Torre nem lesz a keret tagja a holnapi napon. Elképzelhető, hogy az B csapattal szerepel majd? Mik a tervei vele kapcsolatban?

„Játszott velünk pár mérkőzést, de szüksége van a folyamatosságra, a ritmusra. Az ő korában nem maradhat 3-4 fordulón keresztül játékpercek nélkül. Ahogy már mondtam, az érkezésekor is ebben egyeztünk meg, ezen a téren nincs változás. A B csapatban fog pályára lépni, játékban, versenyben lesz, és felkészül arra, hogy bármikor szükségünk lehet rá.”

Remek számokat produkálnak, 50 pontot szereztek. Hogyan osztályozná a csapatot féltávnál?

„A szezon végén osztályoznék, jelenleg remek formában vagyunk. Játszottunk pár nagyon jó mérkőzést, de voltak gyengébbek is. Ilyen a foci. Emlékszem, hogy a klub legsikeresebb időszakában is játszottunk remek mérkőzéseket, de ott sem volt minden tökéletes. Mindig van egy ellenfél aki jobb napot fog ki, vagy éppen te kelsz fel bal lábbal. Elégedett vagyok a jelenlegi helyzettel, 50 pontot szereztünk, és öt egységgel előzzük meg a második helyezettet. Jó formában vagyunk, és az öltözőnk tele van fiatal játékosokkal, akik egyre magabiztosabbak, miután megnyerték az első trófeájukat. A Spanyol Szuperkupa megnyerése kicsit megnyugtatta a lelkünket. Jó formában vagyunk, de ezt meg is kell őriznünk. Ott van még az Európa-liga, a Spanyol Kupa, a La Liga… várjuk ki a szezon végét.”

Ősszel kiestek a Bajnokok Ligájából, ezután próbálta megtartani a pozitív légkört. Ezt hogy érte el?

„Beszéltem mindenkivel, és kértem a játékosokat, hogy maradjanak nyugodtak. A Szuperkupa megnyerése sokat segített, de szeretnénk begyűjteni a maradék három címet is. Nyerni akarunk minden fronton, mert mi vagyunk a Barça. Az edzéseinken is óriási a verseny, erre a mentalitásra van szükség. Sikerült elérnünk, hogy az öltözőben egy családként viselkedjünk. Remek a légkör, az egyik legjobb, amit a pályafutásom során tapasztaltam, ez is kulcsfontosságú. Jól dolgozunk, és jó úton haladunk, ahogyan azt októberben is mondtam, de nem dőlhetünk hátra.”

Dembélé határozatlan időre kiesett. Helyette ott van Önnek Raphinha, aki sokkal többet húzódik be középre a jobb szélről indulva, és próbálja kihasználni a bal lábát. Miben változnak a dolgok Dembélé távollétében?

„Nagy érvágás egy olyan játékos elvesztése, aki a legjobb a keretben az egy-egy elleni párharcok tekintetében. Dembélé nagyon minőségi játékos, képes lefutni a védőket, és fölényt kialakítani a kapu előtt, de képes erre Raphinha, Ansu, és Ferrán is, sőt voltak olyan helyzetek, amikor Jordi, Baldé, Marcos, Roberto vagy Koundé tették ugyanezt. Próbálunk mindig ugyanúgy játszani, attól függetlenül, hogy ki lép pályára. Támadjuk az üres területeket. Igaz, hogy most nélkülöznünk kell Ousmane képességeit, de a többiek megoldják.”

Paulista csütörtökön keményen szabálytalankodott Viníciussal szemben, a Real-Valencia bajnoki mérkőzésen. (A brazil védő keményen odalépett honfitársának, ami után rögtön, piros lappal kiállították. Szerencsére nem történt komoly sérülés, mert Vinícius már rutinosan dobta magát a beérkező rúgás előtt – a szerk.) Ön szerint komolyabban kéne védeni a „kiemelkedő” játékosokat?

„Dembélé vagy Neymar Barcelona játékosként, illetve Vinícius is, olyan játékosok, akik keresik az egy-egy elleni szituációkat, ekkor az ellenfél agresszívvé válhat. Talán ilyenkor egy kicsit több segítséget kapnak ezek a játékosok, de ennyi. A játékvezetők elhivatottak, és végzik a dolgukat.”

Ki profitál a legjobban abból, hogy négy középpályás van a pályán? Talán de Jong, aki így szabadabban játszhat, és többet mozoghat előre?

„Azt gondolom, hogy ez az egész csapat hasznára válik. Kevesebb labdát vesztünk, jobban szűrjük a támadásokat, egységesebbek vagyunk, és gyorsabbak a labdaszerzések. Összességében mindenki profitál belőle.”

Frenkiere nagyobb szükség van, mióta négy középpályással játszanak?

„Frankie ettől függetlenül is nélkülözhetetlen volt számomra. Remekül töri át az ellenfél vonalait, és védekezésben is segít, labdákat szerez. Technikailag nagyon képzett és gyors. Pont olyan, mint amilyennek egy Barça középpályásnak lennie kell. Nagyon kedvelem a játékát, ezért is játszik annyit, már az ideérkezésem óta.”

Baldé, ma nem edzett, lázas volt. Vasárnap játszhat?

„A doktor azt mondta, hogy játékra alkalmas állapotban lesz holnap, attól függően döntünk, hogy érzi majd magát.”

Az átigazolási témában sok szó esik a fair play szabályokról és a gazdasági helyzetről. Mit érez, mikor lát egy olyan csapatot, mint a Chelsea, amelyik megállás nélkül költekezik? (A Chelsea rekordot jelentő, 675 millió eurót költött az idei szezon nyári és téli átigazolási időszakában. Ez magában foglalja a világbajnokság egyik felfedezettje, Enzo Fernández, 132 milliós átigazolási árát is, mellyel a Chelsea az angol piacon új rekordot állított be. A kékek valószínűleg a jövő csapatát építik, mivel 21 fordulót követően, csak a 9. helyet foglalják el a Premier Leagueben, 20 ponttal lemaradva az éllovas Arsenal csapatától – a szerk.)

„Ha ennyiért igazolnak, akkor az nyilván azt jelenti, hogy megtehetik. Nem ismerem a Premier League jogi szabályozását, mi a saját dolgainkkal foglalkozunk. Feltehetően nincs akadálya, hogy ennyit költsenek. Nem tudok nyilatkozni ezzel kapcsolatban, mi saját magunkra koncentrálunk, sok a tennivaló.”

A szezon elején úgy tűnt, hogy a címvédő Real lehet a La Liga nagy esélyese. Ön szerint most inkább a Barcelonának áll a zászló?

„Semmiképp. Versenyben vagyunk, ez az egyik célunk, de nem mi vagyunk a favorit. Nehéz megnyerni a La Ligát, ezzel a kemény Madriddal szemben, akik a bajnokság és a Bajnokok Ligája címvédői. A Király-kupában is találkozni fogunk velük az elődöntőben, és a bajnokság végéig is biztosan kiélezett lesz a küzdelem. Attól függetlenül, hogy öt pont a különbség köztünk, szerintem ők egy nagyon erős csapat.”

Pletykálnak Ansu Fati távozásáról. Ön nyitott lenne erre?

„Nem, én azt akarom, hogy itt legyen. Javulni fog a helyzete, mert nagy erőfeszítéseket tesz, türelmesnek kell lennünk. Bízom benne, hogy vissza fog találni a régi formájához. Elégedett vagyok az edzéseken mutatott hozzáállásával. Még csak 20 éves, időre van szüksége, javulni fog. A jelenlegi helyzetben nincs terítéken egy játékos eladása sem.”

15 mérkőzés óta nem találtak legyőzőre. Ez eddig a legjobb sorozata a Barça edzőjeként. A játékosoknak ez megnyugtató?

„A Szuperkupa megnyerése fontos volt az önbizalmunk szempontjából. Lényeges, hogy a csapat lássa, képesek vagyunk címeket nyerni, ezt átéltem itt én is játékosként. Ez valamelyest megkönnyebbülést jelent, felszabadultunk, de nem dőlhetünk hátra. Önkritikusnak és elhivatottnak kell maradnunk.”

Azt mondta nem Önök a végső esélyesek a bajnokság megnyerésére. Jelen pillanatban azért nagyobb a nyomás a Madridon, mint a Barcelonán, nem?

„Nem, minden mérkőzés előtt ugyanazt a nyomást érezzük. A bajnoki találkozók előtt, minden sajtótájékoztatón azt kérdezik tőlem, hogy vajon ez lesz a kulcsmérkőzés, ami eldönti a szezon sorsát? Ugyanez lesz az Európa-liga meccsek előtt…(nevet) Ez persze így megy egy olyan klubnál, mint a Barça, és én bírom ezt a nyomást, hiszen jobb címekért küzdeni, mint a kiesés ellen harcolni.”

Baldé fejlődése meglepő az Ön számára?

„Nagyon meglepő, ráadásul még csak 19 éves, és nagyon minőségi játékot láthatunk tőle. Olyan szinten van, amilyenen egy Barça szélső védőnek lennie kell. Fontos játékos támadásban és védekezésben, remélhetőleg ez a jövőben is így fog folytatódni. Sokat dolgoztunk vele a védekezés terén, ebben voltak hiányosságai, de rengeteget fejlődött, aminek nagyon örülök. Keményen dolgozik.”

Raphinha gólt szerzett a Betis ellen. Ő pótolhatja most Dembélét?

„Rapha veszélyes a tizenhatoson kívülről és a kapu előtt is, gólpasszokat ad. Fontos játékos, valamikor remek teljesítményt nyújt, máskor kevésbé jót, de mindig mindent belead a csapatért. Számomra garanciát jelent. Pár hete kicsit a padlón volt, de ez a gól sokat segített neki, ez fontos a támadóknak. Azonban én más dolgokat is figyelek, például, hogy ki ér vissza védekezni, és milyen erőfeszítéseket tesz a csapatért.”

Az utolsó öt gólból Lewandowski csak egyet vállalt. Fontos ez, hogy ne csak őt terhelje a gólszerzés?

„Fontos volt, hogy az ő távollétében is gólokat szerezzünk. A második hullámban érkező játékosok és a szélsőink is képesek a gólszerzésre. Amikor csak lehet, helyzeteket kell kialakítanunk. Robert képes megteremteni a különbséget, de elégedett vagyok Raphinával, Torressel, Ansuval is. Örülök, ha Pedri, Frenkie, vagy Kessié szerez gólt. Mindenkinek ki kell vennie a részét a támadásokból is.”

50 pontot szereztek a szezon első felében, ez a negyedik legjobb eredmény a klub történetében a bajnokság felénél. Ez még nagyobb eredmény annak fényében, hogy Lionel Messi már nincs a csapattal?

„Szerintem ez annak fényében kiemelkedő, hogy honnan indultunk. Az előző év nehéz volt, nehéz helyzetben voltunk, és nem nyertünk semmit. A padlón voltunk, rossz volt a hangulat. Most nagyon izgatottak vagyunk, ezt érezzük a szurkolóinkon is, az utcán, a stadionban, ami zseniális érzés. Mindig lesznek kritikusaink, de most nagy az izgatottság, és mindenki tele van reménnyel.”

A csapat kevés gólt kap. Ön szerint a védelem tekintetében ez az egyik legjobb csapat a Barcelona történetében?

„Igen, jók vagyunk a Ligában, de az is igaz, hogy az európai porond más tészta, és a Király-kupában az Intercity ellen sem volt könnyű. Sokat fejlődött a védelmünk, Ter Stegen pedig ennek a védelemnek létfontosságú eleme. A játékosok hajtanak és dolgoznak a csapatért, ennek az eredménye, hogy feljavult a védekezésünk, de igaz ez a támadósorunkra is. Összességében jó formában vagyunk.”

Bellerín távozásával nincs jobb szélső védő a keretben. Jules Koundé játszott itt. Mi a terve ezen a téren?

„Jules eredeti pozícióját tekintve belső védő, de nagyon sokat tud adni nekünk a jobb oldalon is, ő az egyik alternatíva ezen a téren. Araújo és Roberto is tud itt játszani. Több opciónk van ennek kiküszöbölésére, mert igaz, hogy klasszikus jobb bekk most nincs a keretben.”

Kapott gólok a Bajnokok Ligájában, a La Ligában és a Király-kupában

„Talán a Bajnokok Ligájában kevésbé voltunk koncentráltak. Kulcsfontosságú sérülések sújtottak minket a védelemben. Nem kifogásokat keresek, de ezek fontos tényezők.”

Elérhetik a 100 pontot?

„Ami számít, hogy végül mi győzzünk. Ha közben megdöntünk egy rekordot, annak örülünk. De a győzelem a legfontosabb.”

Azt mondta, hogy mindenki izgatott a Barcelona háza táján. Ön szerint az utóbbi évek egyik legjobb Barçáját láthatjuk?

„Azt hiszem, hogy jó úton haladunk. Most is épül és fejlődik a csapat, nem lehet még történelmi távlatokban beszélni róla.”