Xavi: „Riválisaink pontokat vesztettek, mi viszont nyertünk – jó nap volt”

Xavi Hernández értékelte a LaLiga 20. fordulójának vasárnap esti mérkőzését, amelyet a Barcelona a Camp Nouban a Sevilla ellen játszott. A Barça edzője szerint ez egy ideális forduló volt a katalánok számára, hiszen az utánuk következő öt csapat mindegyike veszített, vagy döntetlent ért el, és ezzel nyolc pontra növelték az előnyüket a Real Madrid előtt. Mindenesetre egyértelművé tette, hogy még semmi sincs lefutva, és a fővárosi csapatot tekinti továbbra is esélyesnek a bajnoki címre. Kiemelte, hogy a játékosai nagyszerű teljesítményét nyújtottak a betonvédekezés ellen.

Nyolc ponttal vezetik a bajnokságot

„Nemcsak a pontkülönbséget nézzük, figyeljük a lendületet, ahogyan játszunk, az önbizalmat, a jó játékot és az eredményeket. Sok mérkőzésen vagyunk túl, szerencsére veretlenül, és általában nagyszerű játékot mutattunk. A futballistáink óriási munkát végeztek, hogy feltörjék a betonvédelmet, ami az egyik legnehezebb dolog. A tabellára nézve már nyolc pont az előnyünk a Real Madriddal szemben, és az utánunk következő öt csapat mind elhasalt ebben a fordulóban, ez egy nagyszerű nap volt, de még hosszú út áll előttünk”.

Teljes dominancia, nyolc pont az előny a tabella élén! Barça-Sevilla 3-0

Jordi Alba

„Arra számítottunk, hogy Montiel mögött lesz hely (Sevilla jobbhátvédje – a szerk.), emiatt Jordi sokat tudott hozzáadni támadásban, rendkívül jó érzéke van a szélről beadott asszisztoknál. Remekül fut fel, s jut el az ellenfél tizenhatosáig, és fantasztikus beadásai, hosszú passzai vannak. Nagyon boldog vagyok a játéka miatt”.

Raphinha

„Én már korábban is elégedett voltam vele kapcsolatban, még ha emiatt kritizáltak is. Mi nemcsak a gólokat és az asszisztokat nézzük, ez önmagában még nem határozza meg a teljesítményt. Azt is figyeljük, hogy a játékos miképpen szerzi vissza a labdákat, mennyire intenzív, mert ez a csapat sikerének a garanciája. Most már két meccsen is betalált, asszisztot adott, így jobban kitűnik a teljesítménye is, de az egész szezonban a csapatért hajtott”.

Jók a statisztikák

„Semmit sem nyertünk, csak a Szuperkupát. Tovább kell mennünk. Éhesek vagyunk a sikerre”.

LaLiga

„A Real Madrid még megnyerheti a bajnokságot. Itt is fognak játszani még velünk a Camp Nouban, nem lankadhat a figyelmünk. Vasárnap egy olyan pályán játszunk majd, ahol a Real Madrid kikapott, a Villarreal lesz a következő ellenfelünk. Most minden mérkőzésen úgy kell küzdenünk, mintha az életünkért játszanánk. Minden meccs háború lesz, még 18 találkozó van hátra, és még nincs vége”.

Busquets

„Holnap lesz egy teszt az orvosnál, az eldönti, hogy milyen mértékű ficama van”.

Bajnokaspiránsok

„A regnáló bajnok a Real Madrid, ők a favoritok. A végsőkig küzdeni fognak, mi pedig nem hagyhatjuk, hogy utolérjenek”.

Szuperkupa

„Ez a győzelem nagy önbizalmat adott a csapatnak, hiszünk abban, amit csinálunk, többet dolgozunk, mint korábban, és mutatkoznak az eredmények. Fontos, hogy bajnoki címet szerezzünk. Sok játékosunk volt, akik még nem nyertek semmit eddig a klubbal, és ez a kupagyőzelem biztonságot, önbizalmat adott nekik, fontos összetartás alakult ki az öltözőben, jobban hisznek magukban”.

LaLiga, Európa-liga, Copa del Rey

„Megvan hozzá a képességünk, hogy mindenhol jó eredményt érjünk el, de ezt be is kell bizonyítani. A pályán fog eldőlni, hogy készen állunk-e vagy sem, de kétségtelenül jó formában vagyunk”.

Alba vagy Balde

„Jordi Alba egy passzművész. Nincs sok olyan játékosunk, akiknek kivételes utolsó passza lenne, ez egy nehéz műfaj. A Sevilla nagyon hátul tömörült, nehéz megtalálni a réseket, és Alba sok lehetőséget generál a szélen. Adott egy asszisztot, és szerzett egy gólt. Balde inkább meglepetésjátékos. Ma egy ünnepnap volt Alba számára”.

De Jong

„Minden játékossal folyamatosan beszélek. Nagyon boldog azon a poszton, ahol játszik. Nekünk edzőknek azt kell megtalálnunk, hogy a játékos hol érzi jól magát, szerintem megtaláltuk a megfelelő pozíciót számára”.

Öltözői eufória

„Belül tudjuk, hogy még nem értünk célba, ezt fontos tudatosítani magunkban, mert csak így mehetünk tovább. A szurkolók is velünk vannak, ma ismét 80 ezer ember volt a stadionban, ennek nagyok örülök.”.

Siker kulcsa

„Mindig nehéz egy betömörülő védelem ellen játszani. Nagyon türelmesnek, és ügyesnek kell lenni, meg kell próbálni a passzokkal megtalálni a réseket.”

Real Madrid válasza

„Soha nem adhatod fel, a végsőkig küzdeni kell. Játékosként megéltem pár nagy feltámadást, és nem szeretném, ha edzőként megélném ugyanezt a Madriddal. Még csak február van.”

Barça a favorit?

„Ne szaladjunk ennyire előre, nehéz meccsek vannak még hátra, a Madridot is fogadjuk még, a hátul lévő csapatokkal is játszanunk kell … óvatosnak kell lennünk és türelmesnek”.