Sok az öt Clásico egy szezonban? Volt már hét is

Bő egy hónap alatt háromszor találkozik egymással az FC Barcelona és a Real Madrid. A LaLiga mérkőzésen kívül a Copa del Rey-ben sorsolták össze a két gigászt, a szurkolók szerencséjére kizárólag az elődöntőt játsszák oda-visszavágó alapon a spanyol kupában, így jön össze március 2. és április 5. között a három Clásico. A cikkben megszólal Dani Carvajal, Jordi Cruyff, Butragueño és Xavi is.

Eredetileg csak a LaLiga bajnoki meccseit illette a Clásico megnevezés, de később az egyszerűség kedvéért, továbbá a nem elhanyagolható marketingérdekek miatt a nevet kiterjesztették a két csapat egyéb egymás elleni találkozóira is. Az első mérkőzést 1902-ben rendezték, azóta eddig összesen 251 tétmérkőzést játszott a két egyesület egymással, amelyből 185 volt spanyol bajnoki mérkőzés. A két klub közül a Real Madridnak 101 győzelme van, a Barcelonának 98. A bajnoki mérkőzéseket tekintve a Real Madridnak 77 a Barcelonának 73 győzelme van. Ebben az évszázadban inkább a Barcelona dominált, a LaLiga mérkőzések eredménye: 19 Barça-győzelem, 11 döntetlen és 16 Real Madrid-győzelem.

A mostani szezonban már volt két mérkőzése a feleknek, a Real Madrid nyerte az elsőt 3-1-re a LaLigában a Bernabeuban, a másodikban a Barcelona diadalmaskodott szintén 3-1-re a spanyol Szuperkupában, ezenkívül két spanyol kupameccsnek és egy bajnoki mérkőzésnek örülhetnek a tavasz során a szurkolók. Kivételes az öt összecsapás egy idényben? Igen, általában csak kétszer találkozik egymással Spanyolország két legpatinásabb egyesülete, de nem kell messzire menni, 2010-ben hétszer mérkőztek meg egymással a felek: két LaLiga (Barça-győzelem és döntetlen), két Bajnokok Ligája (Barça-győzelem), egy spanyol kupa (Madridi győzelem), két Szuperkupa (Barça-győzelem).

A tavaszi Clásico-program:

Március 2: Real Madrid – Barcelona — Copa del Rey

Március 19: Barcelona – Real Madrid — LaLiga

Április 5: Barcelona – Real Madrid — Copa del Rey

Dani Carvajal, a Madrid védője nyilatkozott a spanyol kupáról: „A versenynek ebben a szakaszában nincs favorit. A legjobbat kell kiadnunk magunkból, hogy bejuthassunk a döntőbe. Hosszú idő telt el 2013/14 óta, akkor nyertük meg utoljára a spanyol kupát. Ez volt az első trófeám a Madrid játékosaként. Remélem, idén is sikerül felemelni a trófeát.

Jordi Cruyff, a Barça futballigazgatója is nyilatkozott: „Kétségtelenül hatalmas meccs lesz, nem csak Spanyolországban tart érdeklődésre számot ez a mérkőzés, de világszerte is. A Real Madrid elleni 3-1-re már nyertünk a szaúd-arábiai Spanyol Szuperkupa-döntőben. A mostani is különleges csata lesz a történelmi riválisunkkal szemben, sok helyen versenyzünk velük, így a LaLigában is kiélezett a küzdelem.

Butragueño a Real Madrid ikonja a Copa del Rey elődöntőről: “Ki kell használnunk a szurkolóink támogatását a Bernabéuban az első mérkőzésen, és jó eredményt kell elérnünk. Amikor a csapatok ennyire kiegyenlítettek, nem hiszem, hogy a mérkőzések sorrendje annyira fontos lenne. Ha a Bernabéuban jó eredményt érünk el, akkor Barcelonában meg tudjuk majd azt védeni. Nagyon nehéz mérkőzés vár ránk az ellenfél miatt, de mindent meg kell tennünk a győzelemért. A menetrend mindkét csapat számára nagyon megterhelő, minden játékosunkra szükségünk lesz, ezt láthattuk az elmúlt néhány mérkőzésen. A sérült játékosokat fokozatosan visszahozzuk. A játékosok büszkén és elkötelezetten játszanak, és ez optimizmussal tölt el minket.

A katalán klub edzői stábja örült a sorsolásnak, különösen azért, mert ez némi lélegzetet ad a következő hetek menetrendjében. Ha más ellenfelet kaptak volna, rendkívül mozgalmas február elé néztek volna. Amiatt azonban, hogy a Madrid nem játszhat februárban elődöntőt, mivel a klubvilágbajnokságon kell részt venniük Marokkóban, megkönnyíti a Barcelona-játékosok pihentetését és felépülését, pl. Dembéléét (jó eséllyel ott lesz a Copa del Rey visszavágóján) vagy Busquetsét. A Madridnak viszont több mérkőzése lesz februárban a klubvilágbajnokság miatt.

Xavi is elmondta véleményét: „Minden mérkőzés egy nyomást jelent számunkra, így van ez minden héten, általában többször, mint egyszer. A LaLigán kívül küzdünk az Európa-ligában és a Copa del Rey elődöntőjében is. Mi vagyunk a Barça, szeretjük a nyomást, sokkal jobban kedveljük ezt, mert így címekért küzdhetünk.

A Real Betis és a Sevilla elleni bajnoki meccs után a Barcelona egy hét szünetet kapott, hogy felkészüljön a Villarreal elleni meccsre, és mindenekelőtt a Manchester United elleni összecsapásra az Európa-ligában.

A spanyol kupa másik elődöntőjében az Osasuna március 1-jén hazai pályán találkozik az Athletic Bilbaóval a nyitómérkőzésen, a visszavágóra április 4-én kerül sor. Az Osasuna az egyetlen klub a még versenyben lévő négy csapat közül, amely még soha nem nyerte meg a spanyol kupát, míg az Athletic Bilbao 23-szor hódította el azt, csak a Barça előzi meg 31 győzelemmel ebben a sorozatban.

A Copa del Rey döntőjét május 6-án játsszák a sevillai La Cartuja stadionban.

Márciusig még sok idő van, addig kis múltidézés, egy idegenbeli 6-2-es és hazai pályán aratott 5-0-s siker összefoglalója: