Szélsőségek között: Athletic Club – Barcelona 1X1 értékelő

A Barcelona 0-1 arányban nyert az Athletic Club vendégeként a LaLiga 25. fordulójában, és ezáltal kilenc pont az előnye a Real Madriddal szemben a jövő heti El Clasico előtt. A gólszerző Raphinha mellett Ter Stegent, Frenkie de Jongot, illetve Christensent kell kiemelni pozitív értelemben, Ferrán Torres és Kessié lefelé lógtak ki, a többiek teljesítményét illetően pedig vegyes a kép. Az osztályzatok háromtól nyolcig terjedtek, amelyeket ezen elvek alapján osztottunk ki.

70 perc játék után hátradőltek: Athletic Club – FC Barcelona: 0-1

A kezdőcsapat:

Air Ter Stegen: 8

A német kapus három védést és egyben bravúrt mutatott be, tehát kulcsfontosságú szerepet játszott a győzelem megszerzésében. A passzjátéka is teljesen rendben volt, 40 átadásából 32 társhoz ment (80%). Teljesen megérdemelten választották meg a meccs legjobbjának. Már 19 kapott gól nélküli meccsnél jár a Ligában, amivel beállította a saját egyéni rekordját, amit a 2017/18-as bajnoki szezonban ért el.

Sergi Roberto: 6

Ezúttal Roberto egészen jól segítette a támadásokat az első félidőben, rögtön a mérkőzés elején Ferrán az ő elfutásából-beadásából került helyzetbe. A védőmunkájáról  ugyanez mondható el: kétszer kicselezték, de súlyos hibát nem vétett, és egyértelműen többször avatkozott közbe jól, mint nem. Nem nyújtott semmi extrát, nagyjából azt hozta, amit szokott.

Koundé: 5

Nagyon vegyes a kép a teljesítményét illetően. Olyan hibákat vétett, amilyeneket anno egy jó formában lévő Oleguer (ha valaki esetleg nem tudná, hogy kicsoda Oleguer, ezen cikk végén olvashat róla), például az első játékrészben utolsó emberként luftot fejelt, aminek eredményeként a hazaiak helyzetbe kerültek. Ugyanakkor akadtak nagyon jó és hasznos megmozdulásai is, például a ráadásban ő is mentett a gólvonalról. Hatszor tisztázott (háromszor fejjel) és ugyanennyiszer szerezte meg a labdát, azonban tíz párharcából csupán ötöt nyert meg (2/5 földön, 3/5 levegőben).

Christensen: 7.5

Ezen az estén a mezőnyjátékosok közül a dán hátvéd futballozott a legjobban. Hibátlant nyújtott védekezésben, mindig jól avatkozott közbe, például Berenguer nagy helyzeténél (72. perc) is odaért, és beletette a lábát a kísérletbe. Hat tisztázást (ebből hármat fejjel), hat labdaszerzést és egy megelőző szerelést jegyeztek fel a neve mellett, illetve megnyerte mindhárom légi párbaját. A passzjátéka is nagyon jó volt, hét hosszú labdájából öt társhoz ment.

Balde: 6

Az első játékrészben nem tett hozzá semmit a támadójátékhoz, aztán a második félidő elején szépen-ügyesen vert meg két bilbaóit, majd bravúrosan elérte a labdát, és megtalálta egy pontos beadással Lewandowskit. Nyomás alatt jónéhány alkalommal elveszítette/pontatlanul ívelte előre a labdát. A ráadás perceiben Nico Williams megverte egy az egyben, de ezen kívül jól látta el a védőmunkáját: 12 párharcából nyolcat megnyert (8/11 földön, 0/1 levegőben), és hét labdaszerzése volt. Mind az öt cselezési kísérletét sikerrel hajtotta végre, ebben a tekintetben a csapat legjobbja volt.

Busquets: 6

Busquets játékát illetően is vegyes a kép. Számos alkalommal jól csapdázták be, ezért magához képest többször veszítette el a labdát, csupán 80%-os pontossággal (55/69) passzolt, illetve Raul Garcia kapufájánál lemaradt az ellenfeléről. Azonban a gólnál egy tanári testcsel után szépen szolgálta ki Raphinhát, illetve a labda elleni játékban rendkívül hasznos volt: mindkét szerelési kísérletét sikerrel hajtotta végre, és az ő nevéhez fűződött a legtöbb labdaszerzés a csapatból, szám szerint tíz.

Frenkie de Jong: 7

A holland középpályás ezen a találkozón támadásban a csapat egyik legjobb, legaktívabb, legveszélyesebb játékosa volt: jónéhány remek forgatást, mélységi labdát és progresszív labdacipelést láthattunk tőle, illetve egyszer az első félidőben kiválóan ugratta ki Lewandowskit. Az építkezés első fázisában rendre ő lépett vissza a belső védők vonalába, ilyenkor a csapat általában nyomás alatt is meg tudta tartani a labdát.

Gavi: 5

Gavi ezúttal a gyengébben teljesítő játékosok közé sorolandó. Az első félidőben rendkívül keveset volt játékban (hét pontos átadás), támadásban semmit sem mutatott, és a labda nélküli játékban sem jeleskedett. A második félidőre az utóbbiban rendesen feljavult, végül hét labdaszerzéssel, két blokkolt lövéssel, két tisztázással illetve egy megelőző szereléssel zárt az összecsapást. És ismét tanúbizonyságot tett arról, hogy a szenvedélye/vakmerősége – kinek melyik – nem ismer határokat.

https://twitter.com/ReshadRahman_/status/1635022667916136450

Raphinha: 7

A Valencia elleni mérkőzéshez hasonlóan győzelmet jelentő gólt szerzett, ráadásul nem is akármilyet, ugyanis viszonylag éles szögből pazarul, védhetetlenül lőtte ki a hosszú sarkot. Minden sorozatot figyelembe véve 9-9 gólnál és asszisztnál jár. Abból a szempontból „jól jött” Dembélé sérülése, hogy ennek köszönhetően a brazil támadó rendszeresen kezdőként kap(ott) lehetőséget, amivel élni tudott, és azóta nagyot javult a játéka.

Lewandowski: 5

Az első félidőben hosszan tolta meg a labdát, ezért a baszkok kapusa el tudta csípni azt, a második játékrészben pedig egészen ígéretes helyzetben fejjel nem találta el a kaput sem. Ősszel ilyen helyzetekből legalább egy gólt szerzett, de a világbajnokság óta kevésbé hatékony a kapu előtt. Kicsit javítja az összképet, hogy mezőnyben hasznos volt, általában ügyesen tartotta meg, majd pontosan játszotta tovább a labdákat.

Ferrán Torres: 4

A második percben kapura lőtt, a kísérlete nem sokkal kerülte el a kaput, azonban ezt követően ritkán lehetett hallani a nevét, teljesen súlytalan volt. Volt 2-3 nagyon jó meccse, amikor elkezdett látszani a fény az alagút végén, de az utóbbi találkozókon ismét a gyengébb(ik) arcát mutatta.

Cserék:

Kessié: 3

A beállása után pár perccel elveszítette a labdát, és sprintelés helyett kocogott, aminek eredményeként Berenguer kapura tört. A ráadásban az ellenfél tizenhatosán belül volt egy teljesen értelmezhetetlen „passza”. Maradjunk annyiban, hogy nem volt jó csere ezúttal sem…

Marcos Alonso: 4

Az érvénytelenített gólnál még a Holdról is látni lehetett, hogy Inaki Williams beindul mélységbe, de neki későn tűnt fel, és a hazaiak támadója úgy hagyta ott, mintha szembejött volna. Szerencsé(jé)re korábban kezezés történt (Ernesto Valverde szerint váll volt…), de nem rajta múlott, hogy nem került két pontba a hatalmas hibája. Valamennyit jóvátett azzal, hogy a ráadás perceiben fejjel blokkolt egy kapura tartó labdát.

Fati, Alarcon: –

Vezetőedző:

Xavi Hernández: 5

Annak mindenképpen örülni kell, hogy ismét összejött a győzelem egy nehéz terepen, és megmaradt a kilenc pontos előny a Real Madriddal szemben. Az viszont aggasztó, hogy már a sokadik alkalommal a csapat teljesen elveszítette a kontrollt, nem tudta megtartani a labdát, és ennek eredményeként beszorult a saját térfelére az utolsó 20 percben. Nem kevés szerencse kellett a három egység megszerzéséhez, ez sem először fordult már elő, és hosszú távon nem fenntartható. Ferrán gyengén játszott, de Kessié becserélése, és ezáltal az átállás a négy középpályásos rendszerre egy igen nehezen megmagyarázható döntés Xavi részéről, ezt követően a csapat folyamatosan elveszítette a labdát, általában a saját térfelén. Arra is nehéz ésszerű magyarázatot találni, hogy miért változtatott a védelemben az utolsó 10 percre (Roberto ment le, és Alonso jött be).