A Barça nagy lépést tehet a bajnoki cím felé a Xavi-éra első hazai Klasszikusán

Barcelona - Real Madrid előzetes

Az FC Barcelona az ősi rivális Real Madrid együttesét fogadja vasárnap este a La Liga 26. fordulójában. Ebben az idényben a két csapat már háromszor találkozott egymással: a bajnoki meccset a madridiak nyerték meg (3-1), a Szuperkupa-döntőben (3-1) és a Király-kupa elődöntő első felvonásán (0-1) pedig a gránátvörös-kékek győztek. Dembélé és Pedri nem léphetnek pályára sérülés miatt, míg a túloldalon David Alaba ugyanezért nem áll Carlo Ancelotti rendelkezésére. A Barça előnye jelenleg kilenc pont a Reallal szemben.

A katalánok október 29-én kezdődő, 18 mérkőzésből álló veretlenségi sorozata a Manchester United ellen (2-1) szakadt meg, három nappal később pedig a kiesőzónában álló Almería vendégeként is kikaptak (1-0). Ezt követően mindhárom találkozójukat 1-0-ra nyerték meg: a Király-kupában a Real Madridot, a Ligában a Valenciát és az Athletic Clubot múlták felül ilyen arányban. Az utóbbi kettő nem sorolható a domináns és/vagy meggyőző teljesítménnyel elért győzelmek közé. Az Athletic ellen az utolsó 20 percben a csapat teljesen elveszítette a kontrollt, nem tudta megtartani a labdát, ennek eredményeként beszorult a saját térfelére, és (nem kevés) szerencse is kellett a három egység megszerzéséshez – ez ebben a szezonban már nem először fordult elő, néha visszatérő probléma.

A vendégek teljesítménye a világbajnokságot követően visszaesett egy kicsit, ami az eredményekben is megmutatkozik: azóta a bajnokságban 11 összecsapáson hat győzelem, három döntetlen (versus Real Sociedad és Betis 0-0, Atlético Madrid 1-1) és két vereség (versus Villarreal 2-1, Mallorca 1-0) jött össze. Azonban a Bajnokok Ligájában bejutottak a legjobb nyolc közé, a Liverpoolt 2-5 arányban verték meg az Anfielden, a madridi visszavágón pedig 1-0-ra győztek. A katari vb óta minden sorozatot figyelembe véve 21 meccsen 14 győzelem, 3 döntelen, 4 vereség, illetve 41 rúgott és 19 kapott gól a mérlegük.

A bajnokságban a Barcelona ellen csak nyolc gólt szereztek az ellenfelek, azonban 20.8-as xGA-értékre (várhatóan kapott gól), tehát az együttes majdnem 13 találattal kapott kevesebbet, mint amennyi az általa engedett helyzetek mennyisége és minősége alapján valószínűsíthető lett volna. Ez Ter Stegen parádés teljesítménye mellett az ellenfelek gyenge helyzetkihasználásának (más szóval: szerencsének) is köszönhető. A Real Madrid 19 alkalommal kapitulált 22-es xGA-mutatóra. A madridiak többször találtak be, ugyanis ők 50, míg a katalánok 47 gólt lőttek. A kialakított és az engedett helyzetek különbségének (xGD) szempontjából szinte nincs is különbség a vendégek (29.6) és a hazaiak (29.5) mutatója között.

A felek idei egymás elleni mérkőzésein a játék képe eltért egymástól. A Santiago Bernebeúban rendezett bajnokin a Real átadta a kezdeményezés lehetőségét, és ellentámadásokra rendezkedett be, a veszélyes kontrák mellett a védekezése is nagyon jól működött, míg a Barça támadójátéka lassú, kiszámítható, illetve teljesen meddő volt. Ezzel ellentétben a Szuperkupa-döntőben a gránátvörös-kékek Xavi meccstervének és fantasztikus egyéni, illetve csapatteljesítmény(ek)nek köszönhetően az első perctől az utolsóig sokkal jobbak voltak, minden tekintetben az ellenfelük fölé nőttek. A kupameccsen a katalánok nem tudták sem kihozni, sem megtartani a labdát a madridiak magas és intenzív letámadása miatt, ezért csak 35%-ban birtokolták a játékszert, és beszorultak a saját térfelükre. Viszont a védelem rendkívül stabilan állt a lábán, a Madrid nem dolgozott ki nagy helyzetet, a kaput pedig egyszer sem találta el.

A Barcelona utoljára 2018 októberében verte meg a Real Madridot a Camp Nouban még Ernesto Valverde irányításával (5-1), azóta két döntetlent és két vereséget jegyzett ezen a helyszínen. A legutóbbi tíz hazai Clásicóból a gránátvörös-kékek csupán kettőt nyertek meg, a másik győzelmet 2015 tavaszán aratták (2-1) Luis Enrique vezetésével. Xavinak edzőként egészen jó a mérlege a Real Madrid és Carlo Ancelotti ellen: öt találkozón három győzelem, két vereség, illetve tizenegy rúgott és hét kapott gól. Ezzel szemben Ancelottinak nem annyira fényes a Barça elleni eredménysora: tizenhét találkozón hat győzelem és három döntetlen mellett nyolcszor vereséget szenvedett.

Real Madrid elleni hazai eredmények 2015 tavasza óta, forrás: eredmenyek.com

A Barcelona védelmét minden bizonnyal Araújo, Koundé, Christensen, illetve Balde alkotják majd. A kezdőcsapatot illetően az a legnagyobb kérdés, hogy Xavi négy vagy három középpályást szerepeltet. Ha négyet, akkor várhatóan Busquets, De Jong és Kessié kezdenek a középályán, Gavi pedig szokás szerint többségében a bal oldali félterületben mozog. Ha hármat, akkor valószínűleg Kessié nem kerül be a kezdőbe, Gavi egy sorral hátrébb játszik, és Ferrán Torres lesz a balszélső. A spanyol lapok mellett mi is nagyobb esélyt látunk az előbbire.

FC Barcelona – Real Madrid
LaLiga, 26. forduló
Spotify Camp Nou, Barcelona
Vezeti:
Ricardo de Burgos Bengoetxea
Videóbíró: Cesar Soto Grado

FC Barcelona: Ter Stegen – Araújo, Koundé, Christensen, Balde – Kessié, Busquets, De Jong – Raphinha, Lewandowski, Gavi

Real Madrid: Courtois – Carvajal, Militao, Rüdiger, Nacho – Modric, Camavinga, Kroos – Fede Valverde, Benzema, Vinícius Jr