Xavi: „A holnapi nap kulcsfontosságú abban, hogy kimondhassuk, megnyertük a Ligát”

Az FC Barcelona edzője a vasárnapi, Atlético Madrid elleni mérkőzés előtti sajtótájékoztatón válaszolt az újságírók kérdéseire

Kilenc mérkőzéssel a vége előtt 13 pont a Barcelona előnye az élen a harmadik helyezett Atlético Madrid előtt a bajnokságban. A fővárosiak kiváló formában érkeznek Barcelonába, az előző tíz meccsükből nyolcat megnyertek. A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Xavi beszélt a bajnoki esélyekről, a meccs jelentőségéről, de kitért a múlt heti, a pálya állapotával kapcsolatos nyilatkozatára is. Ezen kívül a csapat visszatérőiről, és a keretbe először bekerülő Lamine Yamalról is szót ejtett.

Egy nagyon erős Atlético érkezik. Sokat változtak a két csapat előző meccse óta?

„Ez egy nagy, és nem egyszerű meccs. Az Atlético a játékot és az eredményeket nézve a legjobb formában lévő csapat. Jól, magas szinten futballoznak. Simeone kivételes munkát végez. Értékelendő, ahogyan újjáépítette őket. Kiemelkedő formában vannak, olyan játékosok is, mint Griezmann, aki nagyon sokat tesz hozzá a csapat játékához. Illetve Koke, De Paul… Az Atlético az egyik legkarakteresebb csapat. Először is ott van az edzőjük, aki ezt remekül ráragasztja a csapatra. Úgy látom, hogy lélekben nagyon ott vannak, és ez teszi őket igazán veszélyessé. Ők egy egység és egy család.”

Három meccs óta képtelenek gólt szerezni

„A ligában két mérkőzés óta nem nyertünk. Attól függ, hogyan nézzük. Újra láthatóvá kell válnunk, visszatérni az identitásunkhoz. Azt kell mondjam, hogy nem ugyanott tartunk, esett a színvonal. Két-három olyan meccsen vagyunk túl, ahol nem a legjobb szinten teljesítettünk. Azonban a holnapi nap kulcsfontosságú, hogy kimondhassuk: meg fogjuk nyerni a bajnokságot. Ez egy olyan meccs, ahol visszatérhetünk, megnyerhetjük a ligát, ezzel beteljesítve a fő célkitűzésünket.”

Lamine Yamal 15 évesen ott van a keretben. Milyen lehetőségei vannak?

„Ha készen áll, kap lehetőséget. Több fiatalnak is megadtuk már, és segítségünkre lehetnek, hiszen tehetségesek. Júliusban lesz 16 éves, de egy az egy elleni játékban is jó, jól passzol és erős. Esélyes, hogy meghatározó tagja lesz a csapatnak.”

Ez egy mód a meggyőzésére, hogy maradjon?

„A jelenre koncentrálunk, és a jelen pillanat azt diktálja, hogy velünk edzett az elmúlt hét folyamán, nekünk tetszett, amit láttunk, és ez teljesen független a szerződésének állapotától. Futball szempontjából kiváló állapotban van, és nagyon tehetséges.”

Ez a meccs kulcsfontosságú ahhoz, hogy megnyerjék a bajnokságot?

„Igen. Ezzel nagyot csapnánk az asztalra. Ez már minden alkalomra igaz. Ha nyerünk vasárnap, az Atléticónak nem marad esélye, és kiütünk egy ellenfelet. Azonban minden meccsen rá kell csapnunk az asztalra. Nem aludhatunk be, mert a Madrid és az Atlético is jó formában van.”

Mit gondol a légkörről, amit Messi esetleges visszatérése generált?

„Nekem nem ezek a témák számítanak. Nekem az a fontos, hogy jól eddzünk. Nem tudok a következő évre és az igazolásokra gondolni. Nekem az számít, hogyan edzünk, hogy mind az öt érzékszervünkkel ott legyünk az Atlético elleni meccsen. Nem ez a megfelelő pillanat, hogy Messiről beszéljünk. Nem számít most nekünk a következő szezon.”

Ön játékosként koraérett volt, de egyre fiatalabbak jönnek…

„Nem tudom. Ahogy Pedriben látok Andrés tulajdonságaiból, Lamine más, egy született tehetség. És a fiatalok nem félnek. Ez a különbség, nem félnek, és próbálkoznak. Szörnyen arcátlanok tudnak lenni. Nagyon jól teljesített az edzéseken, és azt gondolom, ez a legjobb alkalom arra, hogy keretbe kerüljön. Azonban nem kivételezek senkivel.”

Pedri és De Jong már lehetnek kezdők is? Dembélé miért nincs még a keretben?

„Dembélé már nemsokára a csapattal lesz, akárcsak Christensen. Pedri és Frenkie is jól vannak, meglátjuk, ki kezd és ki nem. A legfontosabb, hogy szinte mind együtt vagyunk.”

Milyen edzésformával készültek, hogy újra sikerüljön gólokat szerezni?

„Hát, a játékmodellt gyakoroltuk, azt, hogyan fogunk támadni és védekezni az Atlético ellen.”

Elárult valamit az elnök a Ceferínnel való beszélgetéséről?

„Azt mondta, hogy minden oké, és nem kell aggódni. Mindig bizalommal viseltet felénk, úgyhogy nyugodt vagyok.”

Újabb meccs 16:15-kor. Zavarták a kritikák, amit azután kapott, hogy azt mondta, a napsütés nélküli játékhoz vannak szokva?

„Engem mindenért kritizálnak. Nem fogok megállni. A nap zavar, a száraz pálya sincs az előnyünkre. Ez a kérdés Quiquének (a Getafe edzője – a szerk.) is szólhatna: Miért nem locsolták fel a pályát, és miért volt magasabb a fű, mint általában? Nem fogok megállni, amíg nem lesz erre egy szabály. A golfban, ha a pálya nem alkalmas, nincs játék. A kosárlabdában, ha LeBron James elesik, hozzák a felmosót. Nem kell befognom a számat, és igenis nyomnom kell ezt a témát. Itt a pálya tele lehet pocsolyákkal. Kinek jó ez? A felület kiemelkedően fontos a látványhoz. Azt mondják, hogy a fiatalok már nem néznek futballt. Rendben. Nem érdekel, hogy 200.000 mém született. Nem fogok megállni.”

Hogyan érzi magát Lewandowski?

„Jól van. Nincs olyan állapotban, mint az első meccsen, de jól van.”

Milyen könyvet ajándékozna Cholónak?

„Nem tudom, nehéz kérdés. Nem is sejti, de nagyon csodálom Cholót. Dícséretes, amit véghez vitt. Hiába különböznek az elképzeléseink, csodálom őt, őszintén.”

Hogy vannak lélekben?

„Jól vagyunk, motiváltan, és koncentrálunk a holnapi meccsre. Az edzéseink jól mentek, sikeresnek ítélem meg, többen visszatértek a csapathoz, meg akarjuk mutatni a legjobb arcunkat.”

Julián Araujo kölcsönbe megy?

„Felvette az első csapat dinamikáját, és a szezon végén dönteni fogunk róla és a többiekről is.”

Mekkora fontossággal bír Pedri visszatérése?

„Remekül játszik össze Roberttel, és jól kijönnek egymással. Ez nagyon jó hír az egész csapatnak. Pedri a labdák táptalaja, rengeteget szerez, és ez sokat segít, emellett ott van Frenkie is. A segítségükkel felismerhető a játékunk, de nélkülük is játszottunk nagy meccseket. Végső soron az alapelképzelés és a játékmodell számít. A bajnokságot tekintve előkelő helyen vagyunk. Azonban a csapat a legfontosabb játékosai nélkül is nagy meccseket játszott.”

Hogy anlátja, Griezmann élete formáját nyújtja?

„Ez egy feltevés. Nagyon fontos játékos az Atlético számára. Kiemelném az egységüket, de az biztos, hogy Griezmann kivételes pillanatában van.”

Hogyan látja Carrascót?

„Nagyon jó játékos. Különbséget jelent az egy-egy elleni játékban, erős, nagyvonalú. Problémát jelenthet, ha nem tudjuk megállítani.”

Mi lesz, ha nem sikerül a bajnoki cím?

„Holnap lesz egy meccsünk. Ha elveszítjük, nem okolhatunk másokat. Az a mi hibánk.”