Vajon kilyukad a matrac? – Barcelona – Atlético előzetes

A LaLiga 30. fordulójában két nagyágyú küzd meg egymással. Az első helyezett FC Barcelona a remek formában lévő Atlético Madridot fogadja hazai pályán. A madridi együttes a tabella harmadik helyén áll. Mindkét csapat számára fontos a vasárnapi találkozó. A Barcelona pontokat hullajtott az utóbbi két fordulóban, előnye jelenleg nyolc egység a második helyezett Real Madriddal szemben, akik már begyűjtötték a három pontot a fordulóban a Celta Vigo ellen. Az Atlético két egységre van jelenleg a „királyiaktól” ezért nekik is győzniük kell.

A Barcelona a bajnokság 30. játéknapján a liga harmadik helyezettje ellen térhet vissza a győzelem útjára, miután a Girona és a Getafe ellen is döntetlent ért el az előző két fordulóban. A Barça az előző mérkőzéseken szenvedett a góllövés tekintetében. A rögzített helyzetek kihasználásáról, illetve az átlövések hiányáról már írtunk korábban. A szezonban elért gólok számát tekintve nem teljesít rosszul a csapat, hiszen 53 találattal a második, a 62-őt jegyző Real Madriddal szemben, azonban a kapujuk elé tömörülő ellenfelekkel szemben szenved a pályán. Az Atlético részéről 5-3-2-es felállás várható, ami egy védekező felfogású játékot feltételez, mely a kontrákra épít.

Erre egy négy középpályással felálló katalán kezdő lehet a válasz, mely feltöri a keményen védekező „matracosokat”. Örömhír, hogy ez megvalósulhat a holnapi napon, Frenkie de Jong és Pedri visszatérésével. Pedri hiánya statisztikailag is kimutatható volt, azonban úgy, hogy mindketten sérültek voltak, a Barcalonának egyáltalán nem működött a középpályája. Xavi elmondása szerint, meglátják majd, hogy mennyi időt tölthetnek a pályán, de valószínű, hogy a trénernek kockáztatnia kell, mert Sergi Robertóra idén már valószínűleg nem számíthat, Kessié teljesítménye pedig nem hasonlítható össze az előbb említett két játékoséval. Pedri és de Jong visszatérése azt is jelentheti, hogy a támadók végre megkaphatják azokat a kulcspasszokat, melyek hiányoztak a gól(ok)hoz. Biztos nem lesz ott a pályán Ousmane Dembélé, ő döntötte el a szezon első mérkőzését a két csapat között.

A francia mellett nem játszhat majd Andreas Christensen sem. A dán, Araújoval remek párost alkot a védelem közepén, talán a legstabilabbat idén, de a hátsó alakzat nélküle is jól teljesít. A Barça még mindig csak 9 gólt kapott az idei bajnokságban, ezzel Ter Stegen egyre közelebb kerül első Zamora-díjához.

Image

Érdekesség, hogy bekerült a keretbe Lamine Yamal is, aki mindössze 15 éves, de már többször edzett a felnőtt kerettel. A bal lábas fiatal spanyol a támadóharmad több pontján is bevethető, természetes pozícióját tekintve jobb szélső. Látva a Barcelona támadóinak jelenlegi formáját, Xavi joggal kísérletezhet az utánpótlásból felhozott tehetségekkel.

Image

Lamine Yamal

A mérkőzés különleges lehet majd az Atlético több játékosának is. Antoine Griezmann remek formában játszik jelenlegi csapatában, barcelonai kitérőjét követően. Jelenleg kölcsönszerződés keretein belül játszik a „matracosoknál”, akik valószínűleg 20 millió euró ellenében megvásárolják majd a szezon végén. Ezen felül a kölcsönszerződés keretein belül további 10 millió eurót kapott a Barcelona. Az Atlético remek üzletet kötött, annak fényében, hogy 2019-ben 120 millió ellenében engedték el a katalánokhoz. Felemás érzésekkel térhet majd vissza a Camp Nouba Memphis Depay is, aki Koeman távozása után, Xavinál szinte alig kapott játéklehetőséget. Januárban érkezett Madridba, ahol eddig nem számít alapembernek, hét mérkőzésen 257 percet töltött a pályán, és három gólt szerzett. Jelenleg izomsérüléssel küzd, játéka kétséges. Szintén érdekes Yannick Carrasco helyzete is, aki fél lábbal már a Barcelonában érezheti magát, ugyanis a Depay transzfer keretein belül a két klub megegyezett egymással, hogy a katalánok a szezon végén opcionálisan leigazolhatják a belgát.

Diego Simeone nem számíthat majd Marcos Llorrente, Kondogbia, illetve Reinildo játékára. Előbbi két játékos eltiltás, utóbbi sérülés miatt nem állhat az argentin tréner rendelkezésére. A sérülések ellenére Cholo valószínűleg nem fog eltérni az 5-3-2-es formációtól, mely az utóbbi öt mérkőzésen sikert hozott számukra, 15 pontot gyűjtöttek.

A két csapat közti mérkőzések mindig parázs hangulatúak, a legutóbbi találkozón Stefan Savić és Ferrán Torres feszült egymásnak, ami után mindketten piros lappal hagyták el a pályát, majd eltiltást is kaptak.

5 Fakta Duel ala Smackdown Ferran Torres vs Stefan Savic - Halaman 1

LaLiga birkózó szakosztály, 2023.01.08.

A két csapat mérlege kiegyenlített, ha a legutóbbi öt mérkőzésüket vesszük figyelembe. Két madridi siker mellett kétszer győztek a katalánok, valamint egy döntetlent játszottak a felek. A Barcelonának nagy előnyt fog jelenteni a hazai pálya, de ennél is nagyobb pluszt adhat két kulcsjátékosának visszatérése. Amennyiben jó formában vannak, úgy ismét láthatjuk majd a négy középpályással felálló, kreatív focit játszó, támadó Barcelonát.

FC Barcelona – Atlético Madrid

LaLiga, 30. forduló 

Spotify Camp Nou, Barcelona

16:15

Játékvezető: José María Sánchez Martínez

FC Barcelona: Ter Stegen – Koundé, Araújo, Eric/Alonso, Balde – Pedri, Busquets, Frenkie – Raphinha, Lewandowski, Gavi

Atlético Madrid: Oblak – Molina, Savic, Giménez, Hermoso, Carrasco – Lemar, Koke, De Paul – Correa, Griezmann