Xavi:”Yamal? Sok lehetőség rejlik benne és meghatározó játékos lehet”

Xavi a Betis ellen megnyert, 4-0-ás győzelmet követően válaszolt az újságírói kérdésekre egy rövid sajtótájékoztató keretein belül. A csapat teljesítményét meggyőzőnek találta, eltekintve attól, hogy emberelőnyben játszották le a mérkőzés jelentős részét. Pozitívnak találta a visszatérő játékosok teljesítményét, és méltatta Lewandowskit, aki a mai estén betalált. Kérdezték még Mateu Alemany kijelentéséről is, miszerint érdekes nyári átigazolási időszak elé néz majd a csapat. Erre annyit reagált, hogy még nem foglalkozhatnak a nyárral, a bajnoki cím megnyerése kell koncentrálniuk.

Könnyed győzelem

„A Vallecasban elszenvedett, megérdemelt vereségünket követően reagálnunk kellett. Nagyon jól kezdtünk, hamar jött az 1-0, majd emberelőnybe kerültünk. Már majdnem az első félidőben lezártuk a mérkőzést. Nagyon jól jött ki a lépés a csapatnak, tudtunk rotálni és perceket adni más játékosoknak is… egy lépéssel közelebb kerültünk a végső célunkhoz.”

Lamine Yamal

„Mondtam neki, hogy vegyen részt a játékban, legyen kreatív és így is tett. Remek a gólszerzés terén, de gólpasszokat is oszt és van önbizalma. Megmutatta, hogy milyen focista. Nem fél. Láthattunk tőle pár remek passzt a támadóharmadban. Úgy gondolom sok lehetőség rejlik benne és meghatározó játékos lehet. Hasonlít-e Messihez, vagy Ansu Fatihoz? Igen. Született tehetség, amit a pálya minden szegletében képes kamatoztatni, ez nagyon ritka. Nem olyan, mint egy 15 éves, sokkal érettebb. Figyeltem őt az edzéseken, ahogy felkészül, ezért adtam neki lehetőséget. Ő egy olyan játékos, aki majd megteremtheti a különbséget a pályán, és ma megmutatta magát. 10 percet játszott, ami alatt remekül teljesített. Olyan játékos lehet majd, aki új szintre emelhei a klubot és a csapatot.”

Két sárga lap (Edgar González 2 sárga lapot is begyűjtött, a 24. és a 33. percben, ezért a kiállítás sorsára jutott – a szerk.)

„Egyértelmű szabálytalanságok voltak, különösen a második. Mindkettő egy ígéretes támadás közben történt.”

Dembélé és Christensen

„Dembélé számára nagyon fontos, hogy percekhez jusson, azt mondta, hogy minden rendben volt. Christensen nagyon megbízható, biztonságot jelent hátul és remekel a labdakihozatalok terén. Kiváló igazolás volt, ezt folyamatosan bizonyítja, nagyon hiányzott a keretből. Most csak Sergi Roberto hiányzik, de pár héten belül újra teljes lesz a csapat.”

Más volt a hozzáállás

„Inkább úgy mondanám, hogy reagálnunk kellett, ami nem is sikerülhetett volna jobban. Jól kezdtünk és egyszerűen játszottunk, nagyot léptünk előre. A Rayo elleni mérkőzésen nem is lehettünk volna rosszabbak, de jól reagáltunk. A kiállítást követően pedig jól alakultak a dolgok. Ma este kerek volt minden.”

Mateu Alemany (A Barcelona sportigazgatója a mérkőzés előtt azt nyilatkozta, hogy izgalmas nyár elé néz a klub, az átigazolási időszak tekintetében – a szerk.)

„Remélem, hogy a nyár érdekes és sikeres lesz, de most nem ezzel kell foglalkoznunk. Már csak pár lépésre vagyunk a bajnokság megnyerésétől.”

A bajnokság

„A mai egy fontos lépés, életbevágó volt, hogy összeszedjük magunkat. Nagyon meggyőző volt ma a csapat, örülök annak amit láttam. A következő mérkőzésen ismét hazai pályán játszunk. Jó érzéseim vannak a bajnoki címmel kapcsolatban.”

Pellegrini (A Betis mestere nem értett egyet játékosa kiállításával – a szerk.)

„Érthető, hogy dühös. Mondtam is neki, hogy velünk is hasonló történt Pamplonában. Van egy bíró a pályán, aki döntéseket hoz, ehhez kell alkalmazkodni. A mai napon nem kedvezett nekünk, de kiállította az ellenfél egyik játékosát, amiről lehet vitázni, hogy szigorú volt-e, vagy sem. Végső soron a bíró hoz egy döntést, ezt pedig el kell fogadni. A bajnokság nagyon hosszú, és a végeztével, ha az összképet nézzük a bírói döntések nem jelentenek hátrányt, sem előnyt egy csapatnak. A mai napon mi játszottunk emberelőnyben.”

Busquets

„Már sokszor elmondtam, de most ismét megteszem, ő egy  kulcsfontosságú játékos. Az előző mérkőzésen vesztettünk, és a játékunknak nem volt „váza”, mert ő hiányzott. Remélem velünk fog maradni, ez rajta múlik.”

Mennyire fontos az ön számára, hogy a csapat gerince ismét együtt játszik? (Pedri, Frenkie, Gavi, Busquets)

„Ami a legfontosabb, hogy csapatként működjünk és legyen karaktere a játékunknak. Vallecasban ez nem volt meg. A kiállítástól eltekintve, az a véleményem, hogy egy remek Barçát láthattunk, a mérkőzés elején még 11 ember ellen játszottunk. Bárki ellen lépünk pályára, nagy iramot és tempót kell diktálnunk, keresnünk kell mindig a szabad embert, ez a mi játékfilozófiánk, ezt láthattuk ma a csapattól.”

Lewandowski

„Fontos, hogy gólokat szerezzen, és a góllövőlistán elért helyezés is. Lehet, hogy vannak hullámvölgyei, de nagyon fontos eleme a csapatnak.”