Xavi: „Természetesen hazai pályán lenne a legjobb, de szeretnénk mielőbb bajnokok lenni”

Az FC Barcelona a LaLiga 33. fordulójában ismét hétközi mérkőzést játszik, és most is hazai pályán, ezúttal az Osasuna ellen. Xavi a meccset megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy minél hamarabb szeretnék lezárni a bajnokságot, nem fontos, hogy hazai pályán, vagy idegenben nyerik meg. Kérdezték a frissen bemutatkozott Lamine Yamalról, akit nagy tehetségnek tart, és azt mondta, hogy képességei alapján szerephez juthat az első csapatban. Abde Ezzalzoulival kapcsolatban is hasonló a véleménye, aki jelenleg az Osasuna csapatát erősíti kölcsönben. Ter Stegen clean sheet (azaz kapott gól nélküli mérkőzés) rekordja is téma volt, valamint az, hogy ő az idei Zamora-díj nagy esélyese.

Lesznek változtatások a szombati mérkőzéshez képest?

„Elemeztük az Osasunát, de még nem tudjuk, hogy kik fognak kezdeni holnap. Ők szombaton valószínűleg történetük egyik legfontosabb mérkőzését fogják játszani (szombaton rendezik a Copa del Rey döntőjét, az Osasuna ellenfele a Real Madrid lesz – a szerk.), szóval nem tudom, mit talál ki ellenünk Jagoba, ( az Osasuna vezetőedzője – a szerk.) aki remek munkát végez a szezonban. Nagyon jól védekeznek, kemény ellenfelek. Hazai pályán fogunk játszani, a szurkolóink előtt. Az előző találkozón a Betis ellen azt csináltuk, amit kell, egy intenzív meccset játszottunk, folyamatosan nyomást gyakoroltunk, ennek köszönhetően begyűjtöttük a létfontosságú három pontot. Nagyra becsüljük az Osasunát, de remélhetőleg egy olyan meccset fogunk látni, mint amilyet a Betis ellen.”

A csapat egyik nagy problémája idén a kiegyensúlyozottság hiánya

„Ezt szeretnénk elérni. Jelenleg jól állunk, mi vagyunk a bajnoki cím esélyesei. Jó hangulatban várjuk a holnapi napot, ez fontos. Egy olyan ellenfelet fogunk fogadni, akik talán jobban fókuszálnak a kupára. Nekünk magunkra kell koncentrálnunk, és kiegyensúlyozottnak kell maradnunk. Fenn kell tartanunk ezt a formát.”

Lamine Yamal a Barcelona történetének legfiatalabb debütánsa lett, amikor szombaton a pályára lépett. Még csak 15 éves, de nagy elvárásokat támasztottak vele szemben. Mi áll most előtte, és a klub hogyan fogja ezt menedzselni?

„Nekünk kell menedzselni, hogy hány percet töltsön a pályán. Figyelnünk kell az őt körülvevő emberekre. Ő egy nagyon nyugodt személyiség, értelmes és két lábbal áll a földön. Láthattuk, hogy nagyon nehéz tőle elvenni a labdát, jól kijön a csapattársaival, egy nagyon pozitív és vidám srác. Nem gondolom, hogy ne tudná kezelni ezt a helyzetet. Megvannak a képességei ahhoz, hogy az első csapat tagja legyen.”

Lewandowski Rayo elleni gólja sokak szerint csak „fellángolás” volt, de a Betis elleni találatot követően mondhatjuk, hogy visszatért a szezon első felében mutatott formájához?

„Igen, és nem csak a gólja miatt. Jó hangulatban és jó formában van, nagyot lépett előre. A szezonban vannak pillanatok, amikor nincs meg a hited, és az önbizalmad is csökken. Az előző két mérkőzése jó volt, a szezonja pedig összességében kiváló.”

Ön mit szeretne, ki nyerje a Spanyol Kupa döntőjét szombaton?

„Ön mit gondol, ki nyeri? Ha nem válaszol, én sem tudom megmondani. (nevet) Nem válaszolt, így könnyű… (nevet)”

A Madrid feltételezhetően a kupadöntőre koncentrál, ezért ha kikap holnap a Sociedad ellen, és a Barcelona nyer, akkor egy győzelmet kell még aratniuk, ez történhet a Cornellában (Az RCD Espanyol stadionja, itt fogják játszani a katalánok a 34. forduló mérkőzését – a szerk.), vagy jobban örülne, ha a Camp Nouban nyernének?

„Nem, olyan hamar szeretnék nyerni, amilyen hamar csak lehetséges. A bajnokság megnyerése egy álom beteljesülése lenne. Szüksége van rá a csapatnak, a stábnak, a játékosoknak, hogy egy jó szezont zárjunk. Minél előbb, annál jobb, ha ez a Cornellában történik… nem válogathatunk. Nyernünk kell, mindegy, hogy hol játszunk. Arra koncentrálunk, amire ráhatásunk van. Majd holnap meglátjuk, mit játszik a Madrid.”

32 mérkőzést követően, még 6 forduló van hátra. Amennyiben önök lesznek a bajnokok, melyik az az erőssége ebben a szezonban a csapatnak, amit kiemelne?

„Erről akkor beszélhetünk, ha megnyerjük a bajnokságot. Ami idáig eljuttatott minket, az a csapategység és az elhivatottság, ebben a tekintetben szerencsések vagyunk. Mindenki maga elé helyezte a csapatot, ez segített a Spanyol Szuperkupa megnyerésében is. Egy családként működünk, ez elengedhetetlen ahhoz, hogy címeket nyerjünk és ez kell ahhoz, hogy bármelyik sorozatban sikeresek legyünk.”

Abde ebben a szezonban az Osasunában játszott. Figyelték őt, számít majd rá az előszezonban? (Abde Ezzalzouli a 22/23-as szezont az Osasunánál tölti. 29 mérkőzésen 5 gólt szerzett, 2 gólpasszt osztott ki, a kupában és a bajnokságban összesen 1506 percet játszott – a szerk.)

„Ezt majd meglátjuk, ha vége lesz a szezonnak. Sokat fejlődött, nagyon elégedett vagyok ezzel a kölcsönnel. Nagyon jó csapathoz került, ahol képes volt fejlődni. Nagyon sok mérkőzésen ő jelentette a különbséget. A képességei alapján sikeres lehet a Barcelonánál, minden a mentalitásán múlik.”

Ancelotti azt nyilatkozta, hogy fair lenne, ha a Barcelona nyerné a bajnokságot, mert a csapat képes volt a kiegyensúlyozott, jó teljesítményre. Értékeli ezt a dicséretet?

„Mi is gratuláltunk a Madridnak az előző szezonban. Mi, szakemberek tudjuk, hogy mindig az nyeri a ligát, aki a legjobb, legalkalmazkodóbb és a legkiegyensúlyozottabb. A számok nem hazudnak. Ilyen szempontból a kiütéses sorozatok sokkal kevésbé igazságosak, mint a bajnokság, mert egy rossz pillanat miatt kieshetsz. A liga megnyerése igazolja, hogy jól végzed a munkádat. Szeretném megköszönni Ancelotti szavait.”

A kupadöntő hatással lehet az Osasuna játékosaira?

„Nem tudom, Jagoba mit fog tenni jelen helyzetben. Persze ott motoszkálhat a döntő gondolata a fejükben, hiszen talán ez történetük legfontosabb mérkőzése lesz, de a holnapi találkozón is felveszik majd a kesztyűt. A legjobb felkészülés egy meccs. A bajnoki célkitűzéseiket már teljesítették, de egy versenyképes csapatról beszélünk, akik megnehezíthetik a dolgunkat holnap.”

Lamine Yamal szerződéshosszabbítása

„Minden jól halad, és kézben tartjuk a dolgokat. Tőle is megkérdezhetik, a gondolatai a Barça körül forognak, itt akar sikereket elérni, nem gondolkozik máson.”

A Spanyol Kupa döntőjéről kérdezném. Az Osasunának fog szurkolni szombaton?

„Holnap a Barçának fogok szurkolni (mosolyog). Szombaton élvezni fogom a döntőt… ha meg tudom nézni, mert programom van. (nevet) Remélem, hogy a jobb csapat fog nyerni.”

Sok ember hasonlítja össze a Barcelona és a Real Madrid keretét, és azt mondják, hogy igazi csoda, hogy a Barcelona nyeri meg a bajnokságot. Ön szerint is csoda?

„Nem, nem csoda, hanem teljesen megérdemelt. Megérdemelten vagyunk ott, ahol. Megnyertük a Spanyol Szuperkupát a Real Madriddal szemben, az is megérdemelt volt. Még mindig az építkezés fázisában vagyunk, amit az embereknek nehéz elfogadni, de még mindig fejlesztenünk kell a csapatot. Ez a bajnokság nagyon fontos a klub egészének. A projektünk stabil, versenyképesek vagyunk. Ezek a csapat érdemei, nincsenek itt csodák. Jól igazoltunk, és nagy erőfeszítéseket tettünk pénzügyi szempontból is. A Gamper előtt már mondtuk, hogy versenyben leszünk a bajnoki címért, most is ezen dolgozunk.”

Az előző évben sokat szenvedtek, de idén is voltak nehéz pillanatok. Megviselte?

„Nem, januártól mostanáig nagyon élvezem, hogy a Barça edzője lehetek. Előtte is így volt, bár akkoriban sokkal több nehéz pillanat volt, mint üdítő, de ez a fejlődéshez tartozik. Dolgozni kell, figyelni a játékosokra, elmondani mit csinálnak jól, és miben kell fejlődniük. Jelenleg nagyon élvezem a helyzetet.”

Ahogy mondta, a Barcelona megérdemelten nyerheti meg a bajnokságot. Amennyiben a Madrid elbukik a kupában és a Bajnokok Ligájában, ez még inkább felértékelődik, még jobban fognak ünnepelni?

„A szurkolók talán igen. Mi profik attól függetlenül értékeljük a dolgokat, hogy mit ér el a Madrid. Megnyertük a szuperkupát, és a bajnokságot is úgy ünnepelnénk, hogy nem foglalkoznánk azzal, hogy a Madrid, vagy a City nyert-e. A bajnokság megnyerése egy nagyon-nagyon pozitív dolog lenne.”

Azt mondta, minél előbb meg szeretnék nyerni a bajnokságot. Ön sok trófeát nyert már hazai környezetben és idegenben is. Mit preferálna, ha otthon nyernének a saját szurkolóik előtt, vagy idegenben?

„Természetesen otthon lenne a legjobb, de őszintén minél hamarabb szeretnénk bajnokok lenni, és felemelni a kupát. Ez a legnagyobb célkitűzésünk a szezonban, és ezt minél gyorsabban szeretnénk elérni, nem válogatunk.”

A következő szezon

„Még erre a szezonra koncentrálunk. Fejlődnünk kell és versenyképesebbnek kell lennünk a kiütéses sorozatokban, mint a kupa, a Bajnokok Ligája, vagy az Európa-liga, ezek nehézséget okoznak számunkra. Ebben a tekintetben fejlődnünk kell, mert nem vagyunk még azon a szinten, amelyen a Barcelonának lennie kell.”

A Manchester City esélyes a triplázásra. Ön szerint megérdemelt lenne? (A City fogja játszani az FA-kupa döntőjét a Manchester United ellen, a Bajnokok Ligája elődöntőjében a Real Madrid lesz az ellenfele, és a Premier Leagueben is vezeti a tabellát egy ponttal, úgy, hogy a második Arsenal eggyel több mérkőzést játszott – a szerk.)

„Szerintem a Manchester City jelenleg a világ legjobb csapata. Remek focit játszanak, és övék a legjobb edző. Egy olyan csapatról beszélünk, amire fel kell néznünk, és igen, teljesen megérdemelt lenne.”

Mit lehetne tenni, hogy Pedri hiánya ne legyen ennyire érezhető a pályán?

„Ő egy nagyon különleges játékos, képes megfordítani a meccsek állását. Jó lenne, ha több lenne belőle, de csak egy van. Megteremti a különbséget a pályán. Dembélé és Robert esetében is ez a helyzet, amikor nincsenek ott, hiányoznak a csapatnak. Amit tehetünk az az, hogy a játékunkra koncentrálunk, odafigyelünk, hogy motivált legyen a csapat, és jó hangulat legyen az öltözőben.”

Ansu Fati keveset játszik. Segítségére lehet még a csapatnak az utolsó fordulókban?

„Azt mondta, jól van, nyugodt. Az előző mérkőzésen jól teljesített, dinamikusan játszott, lelkes volt. Neki is azt kell tennie, mint a többieknek, és ha percekhez jut, küzdenie kell a csapatért.”

Raphinha háttérbe szorulhat Dembélé visszatérésével?

„Raphinha és Dembélé is nagyon fontos játékosok és képesek arra, hogy együtt lépjenek pályára, ezt már láthattuk korábban is. Raphának remek szezonja van, ezt személyesen is elmondtam neki. Ezt a számok is mutatják, és az a munka, amit letesz az asztalra. Megteremti a különbséget, nagyon elégedett vagyok vele.”

Jelenleg Ter Stegen a legjobb kapus a világon? (A német hálóőr megdöntötte Claudio Bravo clean sheet rekordját a klubnál, és már 24 mérkőzésen nem kapott gólt a szezonban. A chilei kapusnál ez a szám 23 volt. Mindemellett a Zamora-díj legnagyobb esélyese, mögötte Jan Oblak 0,71-es mutatóval áll a második helyen, ebben a szezonban. Ez az arányszám – a bekapott gólok és a legjátszott mérkőzések hányadosa – Ter Stegen esetében 0,34. Ezzel az eredménnyel minden idők „legjobb” Zamora-díjasa is lehet, jelenleg Francisco Liaño és Jan Oblak áll az első helyen, mindketten 0,47-es mutatóval.)

„A Barçánál nagyon magasan védekezünk, ami nem egyszerű, de most egy nagyon stabil védelmet raktunk össze, ezért nem lepne meg, ha ő nyerne. Eddig nem volt egyszerű dolga, hiszen alapvetően egy támadó szellemű csapat vagyunk, ami miatt hátul sokszor kockázatot vállalunk. Örülnék neki, ha megnyerné a Zamora-díjat.”

Christensen a Barcelona történetének egyik legjobb igazolása volt?

„Az elmúlt időszakot figyelembe véve mindenképp az egyik legjobb igazolás, egy kiváló védőről beszélünk. Ahogy védekezik, szűri a labdákat, olyan, mintha egy középpályás játszana a védelemben. Nagyon örülök a szerződtetésének.”

Azt mondta, Lamine Yamal nagyon magabiztos, nem fél. Ez így volt az Ön idejében is?

„Én más voltam, sokkal félénkebb, többet aggódtam. Ő más, nem látok félelmet a szemében, és csak 15 éves. Gavinál is ez a helyzet, aki 18 éves, de ilyen Pedri, vagy Balde is. Nem látok rajtuk félelmet. Az új generáció magabiztosabb.”