Xavi: „Elítélem a Spanyol labdarúgó-szövetség elnökének viselkedését”

Xavi a Villarreal elleni idegenbeli találkozó előtti sajtótájékoztatón, még az újságírói kérdéseket megelőzően nyilatkozott a Rubiales-ügyről: „Először is szeretnék elmondani pár gondolatot a női válogatottal és a szövetséggel kapcsolatban. Szeretném Jennit feltétlen támogatásomról biztosítani és elítélem a Spanyol labdarúgó-szövetség elnökének viselkedését. Szomorú, hogy ez került előtérbe, és nem a trófeáról beszélgetünk.”

(A spanyol női válogatott világbajnoki győzelmet ért el, ezt követően a díjátadón Luis Rubiales, a Spanyol labdarúgó-szövetség elnöke szájon csókolta Jennifer Hermosot, ami nagy port kavart, de Rubiales végül nem mondott le tisztségéről. A FIFA fegyelmi bizottsága eljárást indított ellene. A női válogatott tagjai egységes álláspontot képviselnek az ügyben, és az elnök lemondásáig nem lépnek pályára nemzeti színekben- a szerk.)

Rubialesnek nem kéne lemondania?

„Azt hiszem egyértelmű voltam a kérdéssel kapcsolatban. Ki kell állnunk a játékosok mellett.”

Ön szerint a Barça hivatalos közleménye erőteljes volt? (A klub hivatalos közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, melyben elítélte Rubiales viselkedését – a szerk.)

„Világosan fogalmaztam, a játékosok érdekeit kell szem előtt tartanunk. A klub azt tette, amit jónak vélt.”

Mi a helyzet Pedrivel? (A fialat spanyol középpályás hosszabb időre lesérült – a szerk.)

„Ugyanaz a sérülés sújtja, mint az előző években, ez nagyon fájó. Meglátjuk, hogy milyen állapotban lesz és mikor térhet vissza. Próbál vigyázni magára és nyáron keményen dolgozott, hogy sok izmot építsen magára, de sok dolog befolyásolja ezt: a mérkőzések, a terhelés… próbáljuk megelőzni a sérüléseket, hogy ne forduljanak elő ilyen esetek. De elmondható, hogy ez hozzátartozik a játékhoz, a sporthoz.”

Az Ön hosszabbításával mi a helyzet?

„Ezzel kapcsolatban nyugodt vagyok. Boldog vagyok, hogy a szeretett klubomnál lehetek, ez nagy kiváltság. Részemről minden változatlan ebben a kérdésben. Nem tudok újdonságot mondani ezt illetően, folyamatban van. Ha lesz valami, azt kommunikálni fogjuk. Boldog vagyok és tökéletes a harmónia köztem és az elnök között. Nem lesz probléma.

Mi a véleménye Lewandowski teljesítményéről?

„Nyugodtnak látom és szeretne minél több góllal segíteni minket, de mást dolgokkal is hozzájárul a csapat teljesítményéhez. Most nem olyan éles mint máskor, de gólokat fog szerezni.”

Abde kezdeni fog?

„A játékosoknak meg kell érteniük, hogy nem számít, kezdő vagy csere vagy. Mondhatjuk, hogy a legutóbb meccset részben a cseréknek köszönhetően nyertük meg. Számítok rá, fontos szerepe lesz.”

Hogyan oldja majd meg Pedri helyettesítését?

„Ő számomra egy nagyon fontos játékos. Megteremti a különbséget, a pálya minden szegletén remekül teljesít. Karaktert ad a játékunknak. Több alternatívánk is van: Gündögan, Romeu, Frenkie, Casadó… de nagyon érzékeny veszteség számunkra.”

A játékrendszer változhat Pedri hiányában?

„Nem fog változni. Ahogy szoktuk, próbálunk fölényt kialakítani középen, megtartani a labdát és sok-sok támadást indítani a széleken. „

Van valami újdonság az átigazolási piacot tekintve?

„Minden a fair play szabályokon múlik. Várjuk, hogy mi fog történni.”

Baldé rendben van?

„Játékra kész állapotban van, nincs probléma.”

Mit gondol a Real Madrid – Celta meccsel kapcsolatban? A Realt támogatják a bírói döntésekkel? (Egy Kepa elleni szabálytalanság miatt érvénytelenítették a Celta találatát a Real ellen – a szerk.)

„A vitákon túl – amelyek mindig lesznek – ezt a bajnokságot nagyon nehéz megnyerni. Megbeszéléseket kellene kezdeni a bírókkal, így kiderülhetne, mit miért fújnak be.”

Ferran Torres

„Nagyon fontos számunkra, és az is lesz. Példaértékű az edzésmunkája és az, ahogyan dolgozik… Mindig kész a játékra.”

Elképzelhető, hogy Koundé visszatér a jobb oldalra Araujo hiányában?

„Mindenkinek ott kell játszania, ahol a csapatnak szüksége van rá. Ő egy igazi vezéregyéniség, remek igazolás volt. Képes alkalmazkodni más pozícióhoz is.”