Xavi: „A versenyhelyzet jót tesz a csapatnak”

Szombat este a Barcelona „hazai pályán” gázolt át a Betisen. Az 5-0 arányú győzelmet követően Xavi Hernández kiemelte a támadósorban meglévő versenyhelyzet fontosságát, és örült annak, hogy Lamine Yamalon kívül minden támadó betalált. Elmondta azt is, hogy a héten dolgoztak a letámadáson és a labdajáratáson, ez már az első gólnál is eredményt hozott. A pozitívumok között felsorolta, hogy 5 gólt rúgtak, és egyet sem kaptak, illetve hosszú idő után újra betaláltak szabadrúgásból.

„Nem volt tökéletes mérkőzés, mindig van min javítanunk, de ez közel volt ahhoz, amit a stáb és a játékosok is elvárnak maguktól. Jól játszottunk, de labdákat veszítettünk a támadásépítés során, és ebből az ellenfél tudott veszélyt teremteni. Fejlődnünk kell, jobban meg kell értenünk bizonyos szituációkat, de jól haladunk ezzel. A struktúra változott Félix bekerülésével. Oriol és Frenkie nagyon jól dolgoztak, nem engedtünk kibontakozni egy remek csapatot. Ez volt az egyik legjobb meccsünk, mióta itt vagyok. A sok lőtt gól javítja a hangulatot és önbizalmat ad nekünk. Az utóbbi két mérkőzés nagyon jól sikerült. Most már a Bajnokok Ligájára kell koncentrálnunk, az nagyon fontos lesz nekünk idén, segít abban, hogy előrébb jussunk klubként és csapatként is. Megvan az önbizalmunk ahhoz, hogy ott is sikeresek legyünk.”

Három támadó

Felvetették Xavinak, hogy ismét három támadóval állt fel a Barcelona, erre ő így válaszolt: „Mindig ugyanúgy játszunk, vagyis majdnem mindig. Különböző profilú játékosok kerülhetnek pályára, de az alapötlet mindig ugyanaz. Pozicionális játék támadásban, illetve ugyanez a védekezésben is. Az alapfelállás mindig a 4-3-3, csak a profilok változnak.”

A hangulat

„A közönség kivételesen jó volt, olyan, mintha a Camp Nouban lettünk volna. Fontos, hogy a szurkolóink is jelen legyenek, az ilyen típusú meccseket ők is élvezik. Szükségünk van rájuk ahhoz, hogy így tudjunk játszani. Mi is tehetünk azért, hogy továbbra is így szurkoljanak, megígérjük, hogy igyekszünk majd boldoggá tenni őket. Ezt az estét most kiélvezzük, de kedden újabb ütközet vár ránk. Így kell folytatnunk, most mindenki jól érzi magát és mindenki örül a csapat teljesítményének, ez kulcsfontosságú.”

Versenyhelyzet a támadósorban

„Ilyen az élet, ha versenyhelyzetben vagy, a legjobbadat kell nyújtanod. Ez velem is megtörtént, amikor igazoltak valakit a posztomra, jobban kellett teljesítenem. Ez igaz az élet bármely területére, ha jók a riválisaid, 110%-ot kell nyújtanod. Ma a támadóink négy gólt szereztek, egyedül Lamine nem talált be, de ő is jól játszott. A rivalizálás jót tesz a csapatnak.”

Gála és a szezon eddigi legjobb teljesítménye: Barcelona – Betis 5-0

A két João

„Boldognak látom őket, látom, mit akarnak elérni itt. Mindkettejük álma volt a Barçában játszani, és nekünk a lehető legtöbbet kell ebből kihoznunk. Ma ők jelentették a különbséget a két csapat között. Mindketten képesek arra, hogy a csapat játékát magasabb szintre emeljék, minőségi játékosok, de a munka, amit most elvégeztek, még többet hozott ki belőlük. A csapat érdeke, hogy jól menedzseljük őket. Cancelo nagyon érti a játékot, olyan helyről jött, ahol a legjobb edzővel dolgozhatott együtt. João Félix ma nagyon jól megvalósította, amit kértünk tőle, tegnap ennek érdekében videóztunk vele. Variációs lehetőségeket adnak nekünk, mindketten képesek megbontani a védelmi vonalakat, jól cseleznek, párharcokat nyernek, stb. Nagyon jók voltak ma.”

Ferrán

Az idén megtáltosodott Ferrán Torresről külön is beszélt Xavi, hozzátéve azt is, nagyon örül annak, hogy hosszú idő után ismét szerzett szabadrúgásgólt a csapat. „Minden dicséretet megérdemel. Nyáron azt mondta, nem megy el, maradni akar, és csak arra összpontosít, hogy sikeres legyen a Barçával. Ez elismerésre méltó, mert senki nem hitt benne. Rengeteg kiritikát kapott Barcelonában. Nagyon örülök neki, elég erős volt ahhoz, hogy megváltoztassa a dolgok állását.”

Gavi a csapat lelke

Xavi Lewandowskiról és Gaviról is beszélt még: „Robert nagyon jól játszott az utolsó két mérkőzésen, Pamplonában is remek volt, ahogy ma is. Azt látom rajta, hogy élvezi a játékot. Most megkapja a kulcspasszokat, így nem kell sűrűn elhagynia a helyét, ebben a csapat kvalitásainak is szerepe van… Gavi a pálya közepén is tud játszani, illetve játékszervezőként is a tizenhatos környékén. Nagyon nehéz levenni őt a pályáról. Szívvel-lélekkel játszik, intenzitást és karaktert ad a csapatnak. Gyakorlatilag ő a csapat lelke. Remek srác és szenzációs játékos.”