Káoszos meccs, káoszos osztályzatok: Barça – Celta 1X1 értékelő

Az FC Barcelona az utolsó 10 percben kétgólos hátrányból fordítva végül 3-2 arányban győzte le a Celta Vigót hazai pályán a La Liga 6. játéknapján. Ter Stegen a bravúrjaival meccsben tartotta a csapatot, Lewandowski két gólt szerzett, rajtuk kívül a csereként beálló Gavit lehet pozitív értelemben kiemelni. Alonso mellett Ferrán is nagyon gyenge napot fogott ki, Xavi(ék) meccsterve nagyon nem ült, különösen labda nélkül. Az osztályzatok háromtól nyolcig terjedtek, tehát meglehetősen nagy volt a szórás. A pontozás szempontjairól itt olvashatsz.

Nyolc perc leforgása alatt három gólt szerezve fordítottak: Barcelona – Celta 3-2

A kezdőcsapat:

Ter Stegen: 8

Hét lövés tartott a kapujára, ezekből ötöt hárított, a kapott gólokért nem lehet felelősségre vonni. Számos bravúrt hajtott végre, amelyekre hatalmas szükség volt ahhoz, hogy a csapatnak egyáltalán legyen esélye fordítani a hajrában, tehát sokat tett hozzá a három pont megszerzéséhez. Lábbal is kiváló volt, 94%-os pontossággal (30/32) passzolt. Rendkívül biztos, stabil pont az előző idény kezdete óta. Érdekesség, hogy a Ligában a Celta ellenében kapta a legtöbb gólt, egészen pontosan 24-et 13 mérkőzésen.

Cancelo 8 – 2 = 6

Rendkívül vegyes a kép Cancelo teljesítményét illetően. 85 percig nagyon rosszul, sok hibával játszott: csupán 83%-os sikerességgel (81/98) passzolt, négy beadásából csupán egy volt pontos, két alkalommal adta/veszítette el a labdát a csapat saját tizenhatosának közelében és egyáltalán nem tudta azt a pluszt hozzáadni támadásban, mint az előző két meccsen. Az utolsó percekben azonban nyerőemberré vált, ugyanis kiosztotta az első gólpasszát a Barçában, -Lewandowskit szolgálta ki – majd győztes gólt szerzett egy pazar mélységi beindulást követően. Mind a négy szerelési kísérletét sikerrel hajtotta végre. Ezúttal nagyjából annyit volt a vonal mellett, mint a félterületben/középen.

0-2-es állásnál valószínűleg sok culé hasonló arcot vágott a tévé előtt

Koundé: 5

A francia hátvéd több alkalommal hibázott védekezésben, például a vendégek első góljánál nem tudta elrúgni a labdát Luca de la Torre elől. Kicsit javítja az összképet, hogy kidolgozott két helyzetet és öt hosszú labdájából négy társhoz ment. Kilenc párharcából hatot (1/2 földön, 5/7 levegőben) sikerrel vívott meg. Ebben az idényben ez volt a leggyengébb meccse.

Christensen: 4

Talán ezen az estén vétette a legtöbb hibát és nyújtotta a leggyengébb teljesítményét gránátvörös-kékben. Az első kapott gólnál Larsen miatta nem tartózkodott lesen és egy-két perccel korábban szintén ő tartotta játékban Aspast. Mindhárom párharcát elbukta, illetve egyszer kicselezték. Blokkolt egy lövést a tizenhatoson belül, ez volt (szinte) az egyetlen jó és hasznos megmozdulása hátul.

Marcos Alonso: 3

Ezen a találkozón (is) egyértelműen lefelé lógott ki a többiek közül. Védekezésben rossz volt, néhány veszélyes beadás az ő oldaláról érkezett, általában nem ért vissza időben a Celta kontráival (amit persze nem szabad elvárni tőle és nem kell csodálkozni rajta). Cserébe nem tett hozzá semmit a támadójátékhoz, mindkét beadása pontatlan volt. Két lövése/fejese volt, az egyik eltalálta a kaput, de nem jelentett veszélyt. Xavi lecserélte a szünetben és maradjunk annyiban, hogy nem hiányzott a második játékrészben…

De Jong: 5.5

A 15. perc környékén fájlalta a bokáját egy szerelést követően és azóta kiderült, hogy megsérült, az első hírek szerint legalább öt hétig nem lesz hadra fogható. 36 percet töltött a pályán, nem teljesített rosszul, egyszer zseniális mélységi passzal hozta ígéretes helyzetbe Félixet.

Romeu: 7

A 32. születésnapját ünneplő játékos a csapat egyik legjobbja volt ezúttal. 91%-os pontossággal (51/56) passzolt, aktív és folyamatosan megjátszható volt (66 labdaérintés egy félidő alatt), Nem csupán megbízhatóan, hiba nélkül tette a dolgát, hanem bemutatott egy-egy hatalmas és kulcsfontosságú blokkot, illetve mentést, ráadásul mindkettőt az ötös közelében. Hiányzott a pályáról a második játékrészben.

Gündogan: 6.5

Ezen az összecsapáson magasabban, a támadósorban helyezkedett. Gyakran érkezett mélységből a kapu elé, de nem találták meg a társak, csupán egyszer lőtt kapura a tizenhatoson kívülről és csúnyán eltörte a labdát. Előkészítésben ismét jeleskedett, ugyanis kialakított három helyzetet (a második legtöbbet a csapatból), tehát elsősorban nem rajta múlott, hogy nem osztotta ki szezonbéli negyedik asszisztját. Egyik beadása (0/4) sem volt sikeres.

Ferran Torres: 3.5

Ferran gyengén futballozott ezen az estén, nem volt túlságosan aktív (37 pontos átadás és 55 labdaérintés 72 perc alatt), nagyon-nagyon keveset tett hozzá a támadójátékhoz. Emellett kihagyta a csapat egyik legnagyobb helyzetét. Háromszor lőtt kapura, de annak felületét egyszer sem találta el. A második félidőben átment a bal oldalra.

Lewandowski: 8

Sokáig teljesen eltűnt a mezőnyben és egyetlen veszélytelen, a kaput messze elkerülő lövése volt, a hajrában azonban az ő duplájával sikerült egyenlíteni, az első találatánál mesterien emelte át a labdát a kapus felett. Kilenc pontot szerzett a kanadai táblázaton (hat gól és három gólpassz) a szezon első hét mérkőzésén. Az első két-három bajnokin rendkívül rossz teljesítményt nyújtott, de az utóbbi meccseken formába lendült, remélhetőleg tudja tartani ezt jó sokáig.

Joao Félix: 6

Nem ment neki a játék, egyszer az ötösön belül nem tudta lekezelni a labdát, a cselei zömében nem ültek (1/4 sikeres) és általában rossz döntést hozott. Egy alkalommal fölé lőtt ígéretes helyzetben. Viszont adott egy mesés gólpasszt Lewandowskinak, ami mindenképpen javítja az összképet. A legutóbbi három találkozóján öt találatból vette ki a részét gólszerzőként vagy előkészítőként, ugyanannyiban, mint az előző 23 összecsapásán összesen.

Cserék:

Gavi: 7.5

A 35. percben ő érkezett a megsérült De Jong helyére. Mélyebben, a dupalszűrő egyik tagjaként futballozott. Amellett, hogy káprázatosan szolgálta ki Cancelót, több hatalmas és kulcsfontosságú mentése/tisztázása volt, illetve ő alakította ki a legtöbb helyzetet (4) a csapatból. Nem is rossz egy olyan játékostól, aki sokak (elsősorban az ellenfelek rendkívül intelligens szurkolótábora) szerint csak reklamál és faltol…

Páratlan szenvedély. Imádjuk érte.

Araujo: 5

Felépült és visszatért, ami mindenképpen remek hír, a szünetben cserélték be. Egyszer nagyot mentett utolsó emberként. A második kapott gólért nem lehet hibáztatni, mert teljesen kiszolgáltatott helyzetben volt a poszttársaival együtt.

Lamine Yamal: 5

Alig-alig volt játékban, amiről nem ő tehetett, mert riktán keresték a társak.

Balde: 5.5

Nem befolyásolta az eredmény alakulását sem negatív, sem pozitív értelemben.

Raphinha: 6.5

Kifejezetten jól szállt be. A szépítő gólnál felcipelte a labdát, majd Félixnek passzolt, az egyenlítő találatnál pedig nagyszerűen találta meg az üresen álló Cancelót. A Getafe elleni buta piros lapját leszámítva nagyon jó idénye van eddig.

Vezetőedző:

Xavi Hernández: 5

Egy kis fogalommagyarázat az elején: a rest defence (angolul: megmaradó védelem) a labdát birtokló együttes azon része, amely aktívan nem vesz részt a támadásépítésben, hanem biztosít. Szervezett rest defence-szel hatékonyabban lehet kontrollálni, megállítani az ellenfél támadó átmeneteit és elősegíti a labda gyors vissszaszerzését. Ezen a mérkőzésen ez kis túlzással nem létezett, a vendégek számos veszélyes kontrát vezettek a csapat struktúrájának köszönhetően: az első félidőben mindkét szélsőhátvéd magasan helyezkedett, ezért a vendégek gyakran létszámfölényben tudtak kontrázni, a hátul maradó játékosoknak hatalmas területeket kellett volna levédekezniük. Már az első percekben látszott, hogy labdavesztéseket követően komoly gondok lesznek.

A szünetben lecserélték Alonsót és Romeut, a helyükre Yamal mellett Araujo érkezett, ezáltal Balde pályára lépéséig (60. perc) kvázi Koundé volt a balbekk, a problémákat nem sikerült orvosolni, sőt. A támadójáték sem nézett ki jól a hajráig, ismét előjött az a probléma, hogy az öt/hat védővel védekező, nagyon mélyen visszaálló csapatokat ritkán sikerül feltörni. Az egyetlen jó lépés Xavi(ék) részéről Raphinha pályára küldése volt, amivel sikerült kicsit lendíteni a támadójátékon.

A győzelem azt jelenti, hogy megvan Xavi 50. sikere a Ligában edzőként, amihez 70 mérkőzésre volt szüksége.

***