Xavi: „Raphinha helyzete kicsit hasonlít Ferrán Torreséhez”

Az FC Barcelona a La Liga nyolcadik fordulójában a Sevilla együttesét fogadja. Xavit a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón kérdezték Fermín Lópezről és Lamine Yamalról, de az ellenfél két tapasztalt játékosa, Jesús Navas és Sergio Ramos is szóba került. A jelenleg listavezető katalán Gironáról is nyilatkozott a Barcelona mestere és elmondta, hogy a teljesítményükben nincs semmi meglepő, remekül dolgoznak, illetve azt is, hogy elégedettek a kölcsönben ott  futballozó Pablo Torre és Eric Garcia helyzetével. Az ismét fellángolt Negreira-üggyel kapcsolatban is kérdezték, de Xavi azt mondta, hogy a véleményét már kifejtette ezzel kapcsolatban. Amikor a kérdéses kifizetésekről faggatták, nem nyilatkozott.

Mire számít a Sevilla ellen?

„Nehéz meccsre számítok. Hazai környezetben játszunk, ahol szükségünk lesz a szurkolóinkra. A Sevilla az Európa-liga regnáló bajnoka, akik a Manchester City dolgát is megnehezítették az Európai Szuperkupa döntőjében. (A mérkőzést 1-1-es döntetlennel zárták a felek, majd a tizenegyes párbajt követően a City került ki győztesen, 5-4-es végeredménnyel. A találkozót 2023. augusztus 16-án rendezték – a szerk.) Mendilibárral az élen (A spanyol szakembert 2023. március 21-én nevezték ki a Sevilla vezetőedzőjének – a szerk.) sokat fejlődtek. Kőkemény csapat, fizikálisan nagyon erősek. Direkt focit játszanak és jól mozognak a széleken. Ki kell használnunk azt a hangulatot, amit a Montjuïc ad nekünk és vissza kell térni a győzelem útjára.”

Mire gondolt, amikor azt mondta, hogy vigyázniuk kell Yamalra?

„Ez a fizikai megterhelésről szól. Még csak 16 éves és akadnak pillanatok, amikor ez a pályán is megmutatkozik. A foci nem csak akkor megterhelő, ha nálad van a labda. Oda kell figyelnünk rá, attól függően, hogy ki az ellenfél és milyen meccset játszunk. Yamal egy nagyon jókedélyű srác, aki szereti a futballt. Boldognak látom. Csak a fizikum tekintetében van kérdés, más probléma nincsen.”

Támadás tekintetében megbuktak a kapujuk elé betömörülő csapatokkal szemben?

„Sokkal jobban kell koncentrálnunk. Analizáltuk a Mallorca elleni meccset és nem az öt védővel felálló ellenfél miatt buktunk el, támadások tekintetében jók voltunk. A védekezésünk nem működött. Nem a kapust, vagy a védőket hibáztatom, de sokkal jobban kell koncentrálnunk. Előző évben remekeltünk a védekezés tekintetében, ezt kell hoznunk ahhoz, hogy címeket nyerjünk.”

Mit gondol a Gironáról? (A katalán csapat 7 fordulót követően vezeti a bajnokságot 19 ponttal – a szerk.)

„Örülünk a kölcsönben ott focizó játékosaink (Pablo Torre és Eric Garcia – a szerk.) miatt. A Girona remekel és nem érdemtelenül. Ez egyébként nem meglepő, hanem egy olyan projektnek az eredménye, amelyen már évek óta dolgoznak. Míchel remek munkát végez. Ez nem véletlen.”

Nem működik a rotáció?

„Én épp az ellenkezőjét gondolom. Látható, hogy mennyi sérülés van Európa szerte. Mindannyian értjük, hogy erre szükség van, mert az első és legfontosabb a játékosok védelme. Szükség van a rotációra. A Mallorca elleni meccs nem ezen ment el.”

Sok „rémhírt” terjesztenek a Barcelonával kapcsolatban?

„Sokszor nem értek egyet sok ember véleményével, de mindig tiszteletben tartom mások gondolatait. Mindenki elmondhatja, amit érez, de én belülről látom, hogy éppen mi a helyzet. Nem pazarlom arra az időt, hogy a kintről jövő zajjal foglalkozzak.”

Mit gondol arról a nyomásról, amit a Real Madrid TV a játékvezetőkre gyakorol? (A királyiak csatornája legutóbb Alberola Rojast vette elő, akit kritizáltak a madridi derbin hozott döntései miatt. A játékvezetés kapcsán természetesen a Barcelonához köthető, Nigreira- ügyet is folyamatosan felemlegetik – a szerk.)

„Nem tudok véleményt formálni a Real Madrid TV-vel kapcsolatban, mi a Barcelona vagyunk.”

Ismét fellángolt a Nigreira-ügy (A spanyol bíróság helyszíni vizsgálatot rendelt el a Spanyol Játékvezetői Bizottság) székhelyén, ahol a Guardia Civil (nemzeti csendőrség) csütörtökön kezdte meg a nyomozást – a szerk.)

„Következő héten megint előjön egy story…aztán két hét múlva, majd egy hónap múlva. Már ismerik a véleményemet, olvassák el a korábbi cikkeket. Soha nem éreztem úgy, hogy a játékvezetők támogatnának minket.”

Arra reagálna, hogy miért fizette ki a klub a kérdéses összegeket?

„Az ilyen jellegű kérdésekre nem szoktam válaszolni. Kevés időm van és a csapattal kell foglalkoznom. Elemezni, hogy mi történt Mallorcán vagy mi legyen a stratégiánk a Sevilla ellen. Ezekkel a kérdésekkel nem foglalkozom.”

Fermín López

„Szükségünk van rá, főleg most, hogy Frenkie megsérült. Ahogy már mondtam, nagy hasznára válhat a csapatnak, nagyon dinamikus játékos. A pályán tökéletesen teljesíti azt, amit kérünk tőle.”

A játékosai a pályán rövid időn belül Sergio Ramossal és Pepével is találkozhatnak (Ramos a Sevilla, Pepe pedig a Porto játékosa – a szerk.)

„Nem féltem a csapatom testi épségét, nem lesz probléma.”

Ramos és Navas (A Sevilla mindkét játékosa 37 éves – a szerk.)

„Nagy érdem ennyi idősen ilyen szinten játszani. Ez sokat elmond róluk, mutatja, hogy micsoda versenyszellem dolgozik bennük, igazi szörnyetegek.”

Lamine nem kap elég labdát?

„Nagyon jó egy az egy ellen, ezért keresnünk kell őt, ebben javulnunk kell. Több lehetőséghez kell juttatnunk.”

Mi a helyzet Raphinhával?

„Jól reagált a Getafe elleni eltiltását követően, intelligens srác. A helyzete kicsit hasonlít Ferran Torreséhez. Megérdemli a játéklehetőséget és képes megteremteni a különbséget a pályán.”