Xavi: „Sergio Ramos még mindig a legmagasabb szinten van”

Mint ismert, a Barcelona Sergio Ramos öngóljával 1-0-ra legyőzte a Sevillát a spanyol bajnokság 8. fordulójában, ezzel ideiglenesen ismét az élre állt. Xavi a találkozót követően természetesen értékelte a meccset is, emellett szót ejtett Raphinha sérüléséről, Fermín és a fiatalok szerepéről, Araújo mellőzéséről, Gavi karakteréről a Girona-Real Madrid találkozóról is. Továbbá hosszasan dicsérte korábbi válogatottbeli csapattársát, Sergio Ramost is.

A három pontot érő gól ezúttal egy váratlan személytől érkezett: Barcelona – Sevilla 1-0

A mérkőzés értékelése

„Túl sokat szenvedtünk, pedig elég lehetőséget teremtettünk ahhoz, hogy eldöntsük a meccset. Az első gólnak korábban kellett volna jönnie.  Jól támadtunk, és megtettük, amit a játék megkövetelt. A Sevilla erős volt, de mi domináltunk és lehetőségeket alakítottunk ki. Az Európa Liga bajnoka ellen játszottunk jól. Jobbak voltunk, én elégedett vagyok a játékkal.

„Raphinha, Gavi és Gündogan megértette, hogy mit kértünk belülről. Fölényt kellett teremtenünk. Jó futballt játszottunk. Minden, amit elterveztünk, jól sikerült.”

Fontos győzelem

„A Celta ellen nem voltunk jók és sok gólt kaptunk. A Mallorca ellen javultunk, de nem nyertünk. Nagyszerű meccset játszottunk egy Bajnokok Ligája szintű csapat ellen. Ők voltak az Európa Liga címvédői, ezen a szinten kell folytatnunk”.

Ramos 2016-ban Lamine-nel ment ki a pályára

„Ilyen az élet. Sergio nagyszerű játékos és profi, még mindig a legmagasabb szinten van. Nem találkoztunk, és nem beszéltem vele. Nagy teljesítmény, hogy az ő korában a legmagasabb szinten van. Sergio jól érzi magát ilyen környezetben. A gól szégyen számára, de nekünk jó.  Védekezni ment, a labda rápattant és bement. Ez pech volt neki is és a Sevillának is, egyébként nagyszerű meccse volt.”

Gavi

„Számomra ő létfontosságú. Azt mondtad, (reagálva egy újságírónak – a szerk.)  hogy már nem fér be a csapatba, és már nem fontos, de ezt csak te találtad ki. Az igazság az, hogy ő pótolhatatlan. Nagyon kevés ilyen karakterű játékost láttam. Nagyon bízom Gaviban, ő a csapat lelke.”

Fermín

„Ő egy nagyszerű játékos. Mindkét lábával jó, nem veszíti el a labdákat, vannak lövései, megvan benne minden, hogy hosszú évekig a Barça játékosa legyen, ezt neki is el kell hinnie. Sokat segíthet nekünk, keményen dolgozik és segítőkész, most is nagyszerű meccset játszott és a múltkor is nagyon jó volt.  Azt kértük tőle, hogy legyen pimasz, és ő ezt tette. Ha itt nem kap lehetőséget, akkor a Barça B-ben fog játszani, de ha ezen a szinten folytatja, akkor nálunk marad. Nagyon jól szállt be. Raphinha is nagyon jó volt, Fermínnek nagyon sokat segítettt az egy az egy elleni játékban. A kispadon ülőknek felkészültnek kell lenniük, és az olyan emberek, mint Fermín, Raphinha és Ferran remek példát mutatnak”.

Girona-Real Madrid

„Holnap születésnapi partit tartok. Belenézek, de nem fogom tudni végig követni. Győzzön a legjobb csapat, mi elvégeztük a dolgunkat.”

Meccs utáni nyilatkozatok – Ter Stegen: „Nagyon büszke vagyok a csapatra”

Raphinha sérülése

„Majd meglátjuk, remélhetőleg a szünet után visszatér. Ezért forgatjuk a csapatot, és pihentetünk sok játékost. Számos kritika éri a rotációt, különösen, ha nem nyerünk, de szükség van erre, mert különben  jönnek a sérülések”.

Fiatal játékosok a csapatban

„Örömteli, és büszke vagyok arra, hogy a saját nevelésű játékosok így teljesítenek. Balde, Lamine, Fermin és Gavi fontosak. Büszke vagyok arra, hogy a saját nevelésű fiatalok eredményesek. ”

A Barça generációváltása

„Ez természetes, az élet törvénye. Ma ott volt Rakitic, akinek anno én adtam át a helyem. Segítenünk kell a fiataloknak, nagyon egészséges és magabiztos a hangulat az öltözőben. A fiatalok szerencsések, hogy a veterán játékosok mindenben segítőkészek.”

Araújo

„Nem játszott, mert hét közben végigjátszotta a meccset. Rengeteg találkozó van még hátra, a Celta ellen vészhelyzetben állt be, a minap pedig kezdett. Sok percet gyűjtött egy fontos sérülés után, ezért pihentettük ma”.

FC Barcelona – Sevilla FC 1-0 (0-0)
La Liga, 8. forduló
Montjuïc, Barcelona 41.115 néző
Vezette: Miguel Ángel Ortiz
Barcelona: Ter Stegen – Cancelo, Koundé, Christensen, Baldé – Raphinha (Fermín 37’), Gündogan, Gavi – Lamine Yamal (Romeu, 82’), Lewandowski, Joao Félix (Ferran 71’)
Sevilla: Nyland – Juanlu (Navas 82’), Badé, Sergio Ramos, Pedrosa (Suso 82’) – Jordán, Sow (Fernando 66’) – Ocampos, Rakitic, Lamela (Mariano 75’) – Lukébakio (Acuña 75’)
Gólszerző: Sergio Ramos öngöl 76′