Xavi: „Amit a sajtó lehoz, az hatással van a csapatra”

Vasárnap a Barcelona egy nehéz mérkőzésen 2-1 arányban győzött az Alavés csapata ellen. A meccs utáni sajtótájékoztatón Xavi elmondta, hogy ismét a saját hibáik miatt szenvedtek, ennek ellenére a második félidőben látott fejlődésre utaló jeleket. Dicsérte Lewandowskit, akit a csapat egyik vezérének tart. Kérdezték a csapatot ért kritikákról, és az Olimpiai Stadionban hallható füttyszóról is. A katalánok mestere elmondta, hogy jelenleg nagy a feszültség klub körül, amitől a játékosokat – főleg a fiatalokat – meg kell védeni.

A mai mérkőzés összképe

„Jól helyezkedtünk a pályán, de az átmenetekkel meggyűlt a bajunk. A félidőt követő fél órában nagyon jók voltunk. Előreléptünk, de még van hova fejlődnünk. Klasszis teljesítmény és karakter kell a győzelemhez. Ez a diadal nagyon fontos.”

A korai bekapott gól

„Középen adogattunk, és próbáltunk az ellenfél térfelén maradni, de Gündogan labdavesztését követően gólt szereztek. Sok pontot ajándékoztunk már el, a saját hibáink miatt. A csapat jelenleg nincs csúcsformában, a szünet jót fog tenni nekünk.”

„Ma képesek voltunk helyzeteket kialakítani, és nem hátulról szerveztük a játékot, hanem próbáltuk az ellenfél kapuja előtt tartani a labdát és vertikálisan játszani. Gündo sajnos elvesztett egy labdát, ami nem jellemző rá. A 18. másodperctől kezdve kétszer olyan gyorsan kellett hajtanunk. Ez egy elfogadhatatlan hiba volt a csapattól. Sok pontot elajándékoztunk Mallorcán, Granadában, ami megvisel minket. Ezt nem engedhetjük meg magunknak. Mindez bizonytalanságot szül, ami nem jó.”

Mentális blokk

„Úgy látom, hogy mélyponton vagyunk, nem vagyunk jó formában. Mondtam a játékosoknak, hogy nyugodjanak meg, képesek fordítani a helyzeten. A klub környezetében parázs a hangulat, ami a játékosokban is feszültséget kelt, emiatt nem tudnak felszabadultan játszani. A második félidőben jók voltunk.”

Füttyszó hazai pályán, kritikák

„Amit a sajtó lehoz, az hatással van a csapatra. Olyan hírek is napvilágot látnak, amik nem igazak, de ennek ellenére van hatásuk. A kreált negativitás kihat a játékosokra. Jelenleg feszült a hangulat a klub háza táján. Rám nincs olyan nagy hatással, mint a játékosokra, akik idegesek emiatt. A focistáink elismerést érdemelnek. Azt mondtam nekik, hogy nyugalomra és higgadtságra van szükség. Fél óráig jók voltunk, az az irány. „

„Én nem hallottam füttyszót (a bekapott gól után – a szerk.), abban a pillanatban bíztattam a játékosokat és próbáltam valami megoldást találni.”

„Ha ilyen érzéseket váltunk ki, az a mi hibánk, de a fiataljainkra most olyan feszültség nehezedik, amit egy hónapja még nem éreztek. Ez nem egyszerű helyzet, de változtatnunk kel la dolgok menetén.”

„A fiatal játékosokra nagyobb hatással vannak a kritikák. Még éretlenek, ezért nehezen kezelik. Meg kell védenünk őket.”

@espnfc

#Barcelona fans whistled at the team at halftime as they trail Alaves 1-0 (via samuelmarsden/X) #fcbarcelona #laliga #futbol #football

♬ original sound – ESPN FC

Sötét fellegek a klub felett

„Én nem látom soha ilyen negatívan a dolgokat, nem tudom, hogy ez erény-e, vagy hátrány. Azt nem szeretem látani, hogy a játékosaim nem érzik jól magukat a pályán. Tavaly sokkal rosszabbak voltunk, mint idén. Nyugodtan kell pályára lépnünk.”

Kounde és Araujo (A francia a védelem közepén kezdett, az uruguayi pedig jobb oldalon. Mérkőzés közben pozíciót cseréltek – a szerk.)

„Araujo a legjobb az egy-egy elleni párharcokban, ezt sokszor kihasználtuk, például Vinicius ellen. Középen szenvedtünk, a gól egy beadásból érkezett Koundé mellől. A második félidőre sok dolgon változtattunk. Ki kell emelnünk a csapat hozzáállását, mert ez a meccs rosszabbul is alakulhatott volna.”

Lewandowski

„Robertre lehet számítani, mert mindig hajt, akar. Remek személyisége van, igazi vezér. Remek volt az első gólja, a tizenegyessel pedig szállította nekünk a három pontot.”

A válogatott szünet

„Pozitív vagyok, fejlődni fogunk, ennek ma is voltak látható jelei, de folytatnunk kell. Nyugodt vagyok ezzel kapcsolatban.”