Xavi: „Nem akarok kudarcot vallani életem klubjánál”

Az FC Barcelona a La Liga 17. fordulójában a Valencia vendége lesz. A Mestalla nehéz terep, ezt maga Xavi nyilatkozta a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón. Az újságírókat elsősorban az utóbbi mérkőzéseken látható gyenge játék és harmatos eredmények érdekelték. Xavi elmondta, hogy fölöslegesen keltik a feszültséget a klub körül, hiszen egy épülő csapatnál természetes, hogy vannak hullámvölgyek. A spanyol tréner rendíthetetlenül hisz az általuk megálmodott projektben és csapatát – beleértve a stábot is – egységesnek tartja. 

A szombati meccs a Mestallában felér egy döntővel?

„Mindenképpen, mert szükségünk van a pontokra. A bajnokságban nem ott tartunk, ahol szeretnénk. A Girona és a Madrid elleni vereségek hatással voltak ránk. A Valenciában sok a fiatal játékos, nem lesz egyszerű. Kicsit visszaestek az elmúlt időszakban, de a Mestallában játszani mindig nagy nyomást jelent. Baraja remek munkát végez.”

Gondolt a távozásra?

„Nem, mindenesetre a szezon végeztével meg kell majd vizsgálnunk, hogy hol tartunk és mit nyertünk. Én nagyon pozitív vagyok és úgy gondolom, hogy egy remek szezont zárhatunk majd. Hiszek a projektünkben, a játékosokban. Remek a kapcsolatom Decoval és az elnök úrral. Az utóbbi két évben remek munkát végeztünk. Félúton vagyunk egy kiváló Barça felé. Engem meglep, hogy az emberek már az első bukkanónál kiszállnának. A  szurkolóknak, a menedzsmentnek és a játékosoknak egységesnek kell lenniük, de a média szemüvegén keresztül nem ezt láthatjuk. Hinnünk kell a projektben és a játékosokban. Itt mindig megszólalnak a vészharangok, ha a dolgok rosszul alakulnak. Még mindenhol versenyben vagyunk, tavaly nem voltunk ilyen jók, mégis remek szezont zártunk. Bizakodnunk kell.”

A játékosok is elég elhivatottak ehhez?

„Efelől nincs kétségem, ha nem így lenne távoznék. Mindenki nagyon feldúlt és csalódott, ha nem alakulnak jól a dolgok. De hiszünk abban amit csinálunk, és a végsőkig kitartunk a projekt mellett. Dolgozunk kell és fejlődni.”

Egyedül van a ezekkel a törekvésekkel?

„Nem. Van egy remek stábom, akik nagyon lojálisak és kiállnak mellettem. A testvéremmel és nagybetűs barátokkal dolgozhatok együtt, szóval ellenkezőleg, sokan segítenek nekem. Az elnök úr, Deco és Yuste is kiállnak mellettem, ahogy Mateu és Jordi is tették. Sajnos kívülről nem érzem a támogatást. Néhány hónapja még mindenki együtt ünnepelt az utcákon. A Barcelona szurkolóknak egységesnek kell lenniük.”

Több nehézség éri edzőként, mint anno játékosként?

„Edzőként mindig jobban „szenvedsz”. Inkább engem kritizáljanak, mint a játékosaimat. Ettől csak jobb leszek. Emiatt nem gondolkozom el a távozáson, ellenkezőleg, még többet fogok dolgozni. Nem állíthatnak meg. Nem akarok kudarcot vallani, főleg nem életem klubjánál.”

Úgy érzi kevésbé támogatják a csapatot? 

„A szurkolók maximálisan a csapattal vannak, bíznak bennünk és tudják, hogy mindent beleadunk. Az utóbbi időszakban nem jöttek az eredmények, de a legutóbbi vereségnek nem volt nagy hatása, hiszen már kvalifikáltuk magunkat a Bajnokok Ligája következő fordulójába. A Real és a Girona elleni vereségek fájnak. Pozitívnak kell maradnunk, főleg nekünk, culéknak. A Barcelonával szimpatizáló média nem fordíthat hátat nekünk az első nehézségnél. Mi vagyunk a regnáló bajnokok és megnyertük a Szuperkupát, ez tiszteletet érdemel.”

A csapat mélyponton van?

„Az előző év sokkal rosszabb volt. Sok dolgot lehet olvasni, amik nem igazak, ez már tavaly is megtörtént. Még mind a négy címért versenyben vagyunk. Mi hiszünk a projektben. Ezen a héten javíthatunk. Minden a teljesítményről és az eredményekről szól, ha ezekkel probléma van, a szezon végén az edzőnek felelnie kell. De még csak december van.”

Önnel szemben történt igazságtalanság?

„Úgy gondolom valótlan dolgokat terjesztettek. Már mondtam Belgiumban is, hogy fölösleges feszültséget keltettek, hamis állításokkal. A valóság az, hogy még versenyben vagyunk négy címért.”

A játékosok önkritikusak?

„Én vagyok a legkritikusabb a játékosaimmal szemben. Három mérkőzéssel ezelőtt, az Atlético ellen egy remek mérkőzést játszottunk. Ami hiányzik az a folyamatosság és az összeszedettség, de ezen képesek vagyunk változtatni. Meg kell felelnünk a Barcelona magas elvárásainak.”

Claudio Echeverri (Az ESPN forrásai szerint a fiatal argentin a Barcelona látókörébe került – a szerk.)

„Nagy tehetség, és nem csak a legutóbbi 3 gólja miatt mondom, amit az U17-es csapatban Brazília ellen szerzett. Képes megteremteni a különbséget a pályán. A többit a játékosmegfigyelőinkre bízzuk.”

Kívülről ártani akarnak a klubnak?

„Ez így van, nem túlzás. Az Antwerp elleni meccs után olyan üzeneteket kaptam, mintha valamelyik családtagom meghalt volna. Önök közül senki sem gratulált nekünk, hogy továbbjutottunk a Bajnokok Ligájában. Egy hónapja még a Barça Fergusonjának neveztek, most meg az utcára tennének. A klubnak stabilitásra van szüksége. Van egy remek projektünk. Tisztában vagyunk vele, hogy a fociban mindenki gyorsan felejt.”

„Azt mondtam, hogy a csapat még épülőben van, ami azzal jár, hogy lehetnek hullámvölgyeink, de ilyenkor nem zuhanhatunk mély depresszióba… Ha a Valencia ellen döntetlent érünk el, vagy veszítünk, akkor is hinnünk kell a projektben. A Messi utáni korszakban, és egy ilyen bonyolult gazdasági helyzetben stabilitásra van szükség.”

„Megérteném a negatív hangokat, ha kiestünk volna a Bajnokok Ligájából, de nem így történt. Ott van még nekünk a Szuperkupa, a kupa, illetve a bajnokság, igaz utóbbi sorozatban még fejlődnünk kell.”