Xavi megtalálja az egyensúlyt Christensennel, a dán a következő meccseken is a középpályán kaphat szerepet

Az edző elismerően nyilatkozott a dán védő teljesítményéről, aki Barcelonában először játszott a védelem előtt múlt szombaton

Andreas Christensen az elmúlt hétvégén a középpályán játszott Vitoriában. A dán válogatott játékos nem először játszott előrébb a pályafutása során, mint a szokásos pozíciója, a középhátvéd, és jól érezte magát. Xavi egyébként több mint elégedett volt az ezen a poszton nyújtott teljesítményével, és azt tervezi, hogy a következő mérkőzéseken megismétli ezt a forgatókönyvet.

Úgy véli, hogy a korábbi Chelsea-játékos védekező középpályásként való jelenlétével a csapat leküzd néhány olyan problémát, amely csökkentette versenyképességét ebben a szezonban: nagyobb a biztonság a labda birtokában, több opció nyíilik meg az összjátékok során, javulnak és gördülékenyebbé válnak az átlövések, miközben nőnek a lehetőségek az ellenfél támadásainak megakasztására. Emellett felszabadítja Gündogant, Pedrit és Frenkie de Jongot a védekezési feladatok alól valamelyest, és lehetővé teszi számukra, hogy előre mozogjanak és jobban bekapcsolódjanak a támadójátékba.

„Andreas jól érezte magát ezen a poszton, agresszív volt. Nem veszítette el a labdát. Fegyelmet adott nekünk. Mindig koncentrált. Nagyon versenyképes, mindig figyelmes. Ő egy védő, de a technikai képességeivel ezen a poszton is tud játszani. Ez egy jó dolog.” – mondta Xavi az Alavés elleni múlt szombati mérkőzés után. A dán azon a LaLiga-összecsapáson mutatott számai (90%-os pontossággal passzolt, valamint csupán egyszer veszítette el a labdát, akkor is a kezdőkörben) megerősítik, hogy egy alternatíva a középpálya megerősítésére.

A Barcelona néhány problémája ebben a szezonban a védekezésbeli stablitás és a csapatrészek közötti egység hiánya, a gyors ellentámadások kialakításának nehézsége és az ellenfél támadásainak megállítása volt. Xavi úgy véli, hogy a dán válogatott játékossal ezek a hiányosságok enyhíthetők. A jó labdakezelése és a remek védekező képességei miatt ő egy olyan ötös, aki felszabadítja a többi középpályást, így azok kreatívabb futballt játszhatnak, és nem kell aggódniuk a védekezés miatt.

Pau Cubarsí jelenléte is fontos ebben

A fiatal védő korát meghazudtoló teljesítménye az első csapatban lehetővé teszi Xavinak, hogy Christensen pozíciót váltson anélkül, hogy kimerítené a védelmet, mivel Araújo és Koundé folyamatosan váltják egymást a középhátvéd és a jobbhátvéd posztján, mert Cancelo Marcos Alonso és Baldé kiesésével egyre több percet kap a bal oldalon.

Christensen, aki korábban Dániában, a Chelsea-nél és a Borussia Mönchengladbachnál is játszott ezen a poszton, ebben a szezonban 26-szor lépett pályára a Barça színeiben minden sorozatot figyelembe véve, és egy asszisztot adott.

***