A Barça nem hagyta kihasználatlanul a lehetőséget és átvette a második helyet: Barça – Real Sociedad 2-0

Lamine gólja és Raphinha büntetője döntött

Boldog véget ért a Barcelona számára az a mérkőzés, amely a jelek szerint a legtöbb nehézséget jelentette a bajnokság második helyének megszerzéséért folytatott végső sprintben. Egy olyan Real Sociedadot győztek le, amely türelmesen játszott, és a saját játékában bízott, hogy a véghajráig életben maradjon. Amikor éppen lendületet szerettek volna venni, nem tudtak felülkerekedni azon a nagyszerű gólon, amelyet Lamine Yamal szerzett az első félidőben. Raphinha a büntetőpontról szerzett gólt a hosszabbításban, amivel a Barcelona ugyan az utolsó pillanatokban, de lezárta a találkozót. A Barça nem pazarolta el a lehetőséget, és visszaelőzte a fordulóban pontokat veszítő Gironát, leginkább a helyzetkihasználás hatékonyságának köszönhetően.

A Real Sociedad azzal a szándékkal lépett pályára a Montjuïcban, hogy a labdát minél tovább magánál tartsa, amely a mérkőzés véghajrájára úgy érkezett meg, hogy legalább az egyenlítésre volt még esélye. A Barça az első félidő utolsó öt intenzív percében megszerezte az áttörést jelentő gólt. A Real Sociedadról úgy általánosságban elmondható volt, hogy sokáig tartogatta a labdát, várva a megfelelő pillanatra, amikor eljuthat Ter Stegen kapujának közelébe. Ez a pillanat azonban nem jött el. A Barça védelme ezúttal Araújo nélkül is stabil lábakon állt, elöl pedig Lewandowski mellett szokás szerint Lamine Yamal és Raphinha kezdett a két szélen.

Christensenre minden szögletnél nagyon figyeltek a vendégek játékosai. A Real Sociedadnál is pontosan láthatták, hogy mi történt a Bernabeuban néhány héttel ezelőtt egy szöglet után, aminek a megismétlését szerették volna elkerülni. A dán válogatott játékosra már a meccs elejétől kezdve nagy nyomást gyakoroltak a labdakihozataloknál.

A meccsre való lelkiismeretes felkészülés másik jele volt a Sociedad új felállása, amely három középhátvéddel kezdett, ami nagyon szokatlan. Imanol az első perctől kezdve még nem számíthatott a sérülésből most visszatérő Tierney szolgálataira, így nem állt rendelkezésére olyan balhátvéd, akinek ez lett volna a természetes posztja. A fiatal Aramburut helyezte oda. A jobb oldalon Traoré kezdett, aki szintén épp most tért vissza sérüléséből. A Real három középpályása, Merino, Turrientes és Brais könnyedén épített ki ígéretes lehetőségeket, mindenféle komplexus nélkül támaszkodva akár védőkre, akár a kapusra, Remiróra.

A gránátvörös-kékek egy adott pillanatban nehezen jutottak át a vendégek tizenhatosának előterébe, akik leginkább a széleken próbálkoztak Lamine és Raphinha révén.

Raphinha a mai este folyamán is előszeretettel próbálkozott, sokadik kísérlete a kapufát találta el Gündogan remek átadása után, aki Pedrit találta meg a labdájával. Látványos volt, hogy a Barça támadójátékába akkor érkezett lendület, amikor Gündogan rendszeresen megtalálta csapattársait a csapatrészek között.

Ismét a németnek volt szerepe abban, hogy a Barça megszerezte a vezetést. A gólt érő támadást a keményen dolgozó Lewandowski indította, aki Gündogannak passzolt. A középpályás nagyszerűen találta meg Lamine Yamalt, aki okosan tekert a kapu jobb alsó sarkába. Bizonyára sokaknak eszükbe jutott Dembélé Liverpool elleni kihagyott helyzete még 2019-ből, mintha ugyanazt a forgatókönyvet láttuk volna, azzal a különbséggel, hogy ebből most gól lett. A Barcelona az első félidő utólsó öt percében leginkább az átmenetekkel tudta aktivizálni magát, aminek ebben az esetben meg is lett az eredménye. 1-0

Ahogyan az a hátrányba kerülésük után várható volt, a Sociedad megpróbált reagálni, de a meccs képe ezután sem nagyon változott meg, a Barça kontroll alatt tartotta a játékot, és ha áttörést ért el, akkor azt Lamine Yamal révén tette az Aramburuval vívott párharcainak köszönhetően. Egy óra elteltével Raphinha újabb lövést adott le a felső sarok irányába, Remirónak kellett védenie.

Úgy tűnt, hogy minden a Barcelona kedve szerint alakul, amikor egy Gündogan labdavesztés után Brais teljesen zavartalanul lőhetett egy szép lövőcsel után. A hosszú sarok adta magát, de Brais még kaput sem talált. Ekkor kezdett ébredezni a Sociedad, és Alguacil, aki két sárga lappal futkározó játékosát lecserélte, és visszaállította csapatát a jól megszokott 4-3-3-as felállásra.

Kubo első labdaérintéseiből Ter Stegent próbálta meglepni, a német könnyedén védett, míg az ellentámadásból a Lewandowski helyére beálló Ferran találhatott volna be, szintén másodpercekkel a pályára lépését követően. A szintén frissen a kispadról beszálló Zakharyan szabadrúgást lőtt Ferran szabálytalansága után, amit Ter Stegen hárított. Ezután a Barcelona büntetőhöz jutotott az utolsó másodpercekben, amit a nagyon aktív és lendületes Raphinha értékesített, ezzel megpecsételve a remek teljesítményét. 2-0

Xaviék tehát ezzel a győzelemmel átvették a második helyet a bajnoki tabellán, és ha az utolsó három bajnokijukat behúzzak, biztosan másodikok lesznek, ami egyben a jövő évi spanyol Szuperkupára való jegyváltást jelentené, ami gazdasági szempontból sem lenne utolsó szempont. Folytatás csütörtök este az Almería vendégeként.

FC Barcelona – Real Sociedad 2-0 (1-0)
La Liga, 34. forduló
Montjuïc, Barcelona
35.829 néző

Vezette: Guillermo Cuadra Fernandez

Barcelona: Ter Stegen – Koundé, Cubarsí, Iñigo, Cancelo – Pedri (Fermín 70’), Christensen (Sergi Roberto 70’), Gündogan (Oriol Romeu 90′) – Lamine Yamal, Lewandowski (Ferran 76’), Raphinha

Sociedad: Remiro – Traoré (Odriozola 79’), Aritz, Le Normand, Pacheco (Barrenetxea 70’), Aramburu (Tierney 70’) – Turrientes, Merino, Brais Méndez (Zakharyan 79’) – Becker (Kubo 70’), Oyarzabal

Gólszerzők: Lamine Yamal 40′, Raphinha büntető 90+3′

***