Korrekt játék sok jó teljesítménnyel és gyenge pont nélkül: Barça – Sociedad 1X1 értékelő

Az FC Barcelona 2-0 arányban verte meg a Real Sociedad együttesét hazai pályán, a La Liga 35. fordulójában, ennek eredményeként visszaelőzte a Gironát. A csapat labdával kontrollálta, irányította az összecsapást és a kapura egyértelműen veszélyesebben futballozott, tehát teljesen megérdemelten nyert. A győzelem nem egy-két játékos kiemelkedő teljesítményének köszönhető, mindenki hozzátette a magáét, azonban a két gólszerző, Lamine Yamal és Raphinha, valamint Pedri külön említést érdemel így is. Senki sem játszott rosszul, Cancelo volt a leghaloványabb/legkevésbé jó. Az osztályzatok öttől nyolcig terjedtek. A pontozás szempontjairól, elveiről itt olvashatsz.

A kezdőcsapat:

Ter Stegen: 7

Három védést mutatott be és két alkalommal söprögetett, tehát hozzátette a magáét a győzelemhez és ahhoz, hogy a csapat nem kapott gólt. A passzjátéka is rendben volt, 15 hosszú átadásából 8 társhoz ment. Újabb mérföldkőhöz érkezett, ugyanis ez volt a 410. meccse a klub színeiben, ebben a tekintetben a legendás Andoni Zubizarretát érte utol és már csak Víctor Valdes van előtte 536 találkozóval.

Koundé: 7

Ezen az estén hibátlanul látta el a védőmunkáját, blokkolt egy lövést, háromszor tisztázott, négy alkalommal megszerezte a labdát, valamint volt egy megelőző szerelése is. Előrefelé is egészen jó volt, a felfutásaival segítette Yamalt, hét hosszú passzából öt társat talált és kialakított egy helyzetet.

Cubarsí: 6.5

Ő követte el a legtöbb hibát a védelemből, a legnagyobb egyértelműen az volt, amikor Brais Méndez átverte egy lövőcsellel, amelynek következtében kis híján gólt kapott a csapat. Ugyanakkor láttunk tőle (nagyon) hasznos megmozdulásokat is hátul, egy sikeres sima szerelés, két tisztázás és négy labdaszerzés mellett végrehajtott egy kulcsfontosságú blokkot.

Inigo Martínez: 7

Mindig jól avatkozott közbe, amikor szükség volt rá, négy labdaszerzése, három tisztázása, illetve egy megelőző szerelése volt. Egy alkalommal a csapat saját térfelének közepén passzolta el a labdát, szerencsé(jé)re az egyik társa kisegítette és nem lett belőle nagyobb baj. Március 30. óta először kezdett és alapvetően élt a lehetőséggel.

Cancelo: 5

Kicsit lefelé lógott ki a csapatból, elsősorban azért, mert nem tett hozzá semmit a támadójátékhoz. Helyzetet nem dolgozott ki, csupán 83%-os pontossággal (39/47) passzolt és egy alkalommal egy sima átadással ziccerbe hozhatta volna Ferrant, ehelyett elrúgták előle a labdát. Ez azért is problémás és meglepő egyben, mert a világ egyik legjobb támadó szellemű szélsőhátvédjének tartják, ebből nagyon keveset láttunk az elmúlt hetekben. A védőmunkáját egy-két kisebb megingás mellett jól látta el, a három szerelési kísérletéből egyet sikerrel hajtott végre és hatszor megszerezte a labdát.

Christensen: 6

Csendes, esménytelen mérkőzése volt, kiemelkedő megmozdulás(ok) és sok/nagy hiba nélkül. Ő követte el a legtöbb szabálytalanságot a csapatból, egészen pontosan négyet, ezúttal így próbálta megállítani az ellenfél támadásait, kontráit.

Pedri: 7.5

Ezen az estén ő volt a duplaszűrő másik tagja Christensen mellett, ami azt jelentette, hogy a labdakihozatalokból, az építkezésből még aktívabban kivette a részét, mint általában. Komoly szerepe volt abban, hogy a csapat labdával kontrollálta, irányította a találkozót, 96%-os sikerességgel (65/68) passzolt és jeleskedett előkészítésben is, három helyzetet alakított ki, a legtöbbet a csapatból. Ezen felül sokat tett hozzá a védekezéshez is, hat labdaszerzése, illetve kettő sima és egy megelőző szerelése volt. Ezúttal is látszott, hogy mennyire sokat jelent, ha játszik és 100%-os állapotban van.

Gündogan: 7

Pedrihez hasonlóan sokat tett hozzá a labdás kontrollhoz, fölényhez, két helyzetet dolgozott ki, az egyiket Yamal gólra váltotta, tehát újabb gólpasszt osztott ki, ráadásul nem is akármilyet, tökéletes előkészítés volt. Akár be is találhatott volna, de főlé lőtt ígéretes helyzetben. A sok jó, hasznos megmozdulás mellett láttunk tőle egy nagy hibát, ugyanis a baszkok legnagyobb helyzete elsősorban az ő saját térfélen eladott labdájának volt köszönhető, szerencsé(jé)re a csapat megúszta azt a szituációt. Minden sorozatot figyelembe 5 gólt és 13 asszisztot jegyez, ezzel beállítota a saját egyéni rekordját, amelyet az előző idényben ért el, akkor 11 találattal és 7 gólpasszal zárt. Kettő esélye marad arra, hogy meg is döntse ezt, ugyanis a csütörtöki, Almería elleni összecsapáson nem léphet pályára sárga lapos eltiltás miatt.

Lamine Yamal: 7.5

A csapat egyik legaktívabb és legveszélyesebb játékosa volt, 67 labdaérintéssel zárt, ami nagyon magas értéknek számít egy szélső esetében. Jónéhány remek megindulást láttunk tőle, 11 cselezési kísérletéből 6-ot sikerrel hajtott végre, valamint ötször szabálytalankodtak vele szemben, ami jelzi, hogy a vendégek nehezen tudták megállítani. Ezek mellett megszerezte szezonbéli hetedik gólját, higgadtan értékesítette a helyzetet. Azonban rossz döntéseket, megmozdulásokat is láttunk tőle, például kétszer a kapu előterében még a lövésig/passzig sem jutott el.

Lewandowski: 7

Ezen a mérkőzésen azzal segítette a csapatot, hogy aktívan beszállt az összjátékba, nagyszerű ütemben lépett vissza labdákért, majd jól is játszotta tovább azokat, erre az egyik legjobb példa az első gólhoz vezető akció, amelynek egyik kulcsa az ő átadása volt. Az egyetlen lövési kísérlete eltalálta a kapu felületét, viszont nem jelentett veszélyt.

Raphinha: 8

Hivatalosan nem őt választották meg a meccs legjobbjának, azonban mi úgy gondoljuk, hogy ő játszott a legjobban. Amellett, hogy kiharcolta és értékesítette a tizenegyest, a csapat 14 próbálkozásából 7-et ő vállalt, volt pazar átlövése és kapufája, kialakított egy helyzetet, valamint  labda nélkül csak sprintben közlekedett, sokat tett hozzá a védekezéshez is (öt labdaszerzés, egy-egy sima és megelőző szerelés). Minden sorozatot figyelembe véve, 1880 perc alatt 10 gólt és 12 asszisztot jegyez, ez pontosan megegyzik az előző idénnyel, akkor viszont 2909 percet töltött a pályán, tehát az előrelépés megkérdőjelezhetetlen. Kiválóan futballozik egész tavasszal, az egyik legjobb formában lévő játékos az egész keretből. Érdekesség, hogy felnőtt pályafutása során eddig kilenc büntetőből csupán egyet hagyott ki.

Cserék:

Roberto, Fermín, Ferran: 5.5

Nem befolyásolták az eredmény alakulását sem negatív, sem pozitív értelemben.

Romeu: –

A ráadás perceiben állt be, valószínűleg le sem izzadt.

Vezetőedző:

Xavi Hernández: 7

A védekezés egy-két szituációt és hibát leszámítva stabil volt, a csapat labda nélkül kellően intenzív és agresszív volt, a letámadása olykor komoly gondot okozott a vendégeknek, ami különösen az elmúlt pár mérkőzés fényében üdvözítő volt. A támadójáték is abszolút rendben volt, akár már korábban is lezárhatták volna a találkozót, a baszkok kapusa bemutatott néhány bravúrt. Érdekesség, hogy a csapat mindkét Sociedad elleni bajnokiját kapott gól nélkül hozta le, ami utoljára a 2006/07-es idényben fordult elő.

***