Xavi: „Nem tudok újat mondani, az elnök úr bizalma töretlen”

Az FC Barcelona a La Liga 37. játéknapján a Rayo Vallecano csapatát fogadja. A mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón az újságírókat a Xavi és a vezetőség között kialakult állítólagos ellentétek érdekelték a legjobban. A katalánok mestere elmondta, hogy ő nem tapasztalt semmit a sajtó által leírtakból, sőt mindenkit biztosított, hogy Laporta és Deco bizalma töretlen. Xavi elmondta, hogy továbbra is nagyon lelkes a folytatással kapcsolatban, és keményen készülnek a következő szezonra, illetve a hátralévő mérkőzéseke. Mindemellett hangsúlyozta a második hely megszerzésének fontosságát, amit a holnapi napon el is érhetnek.

A hét történéseinek fényében hogyan készülnek a Rayo elleni mérkőzésre, mellyel lezárhatnák a második helyért vívott harcot?

„Holnap meglesz a lehetőségünk a második hely megszerzésére. Közel a cél, minden rajtunk múlik. Ez egy remek lehetőség. Szeretnénk mielőbb lezárni ezt, annak ellenére, hogy még van két lehetőségünk.”

Jelenleg mi a helyzet a jövőjével kapcsolatban?

„Nem tudok újat mondani. A klub mögöttem áll, nyugodt vagyok. Nagyon ambiciózusak és lelkesek vagyunk a hátralévő meccseket és a következő szezont illetően. Van egy projektünk, amelyen keményen dolgozunk. Megértem a klub körüli helyzetet és a pletykákat, de ezek nem változtatnak semmin.”

Nincs olyan érzése, hogy vannak olyan, az elnök úrhoz közelálló emberek, akik az ön leváltását szorgalmazzák?

„Nem tudok róla, de nem is érdekel. Az elnök úr bizalma töretlen, de igaz ez Decóra és Yustéra (az alelnök – a szerk.) is. Semmi sem változott. Tudom, mit állít a média, de nekem az ellenkezőjét mondják.”

Laportának le kéne ülnie Önnel tárgyalni?

„Le fogunk ülni tárgyalni. Értem, hogy miért kérdezi. Ha van valami megbeszélnivalónk, akkor azt megbeszéljük. Minden ugyanúgy áll, mint három hete, amikor kifejeztem a lelkesedésemet és az elhivatottságomat a folytatással kapcsolatban. Van egy remek projektünk, a keretünkben pedig óriási lehetőségek. Semmi sem változott. Értem az aggodalmukat, de engem jelenleg csak a holnapi mérkőzés foglalkoztat.”

Megértené, hogy az Ön irányába érkező bizalom az utóbbi sajtótájékoztató miatt megtört volna?

„Mi ezekről nem beszéltünk. A vezetőség biztosított a támogatásáról és megnyugtattak. Szeretnénk megnyerni a holnapi meccset, és megszerezni a második helyet. Ezekről a történetekről senki sem beszélt velem.”

Erősnek érzi magát a folytatáshoz, vagy vannak kétségei?

„Szemernyi kétség sincs bennem, hogy jó irányba tudom kormányozni a csapatot. Komoly magja van a keretnek, sok saját nevelésű játékossal. Jövőre versenyképesebbek lehetünk. Továbbra is lelkes, izgatott és ambiciózus vagyok.”

Megérdemli azt, amin most keresztülmegy?

„Nem tudom… Ma a Rayo játékát elemeztük, én a mérkőzésre koncentrálok. Nem foglalkozom ilyen kérdésekkel, hogy megérdemlem-e, vagy sem. Ez a Barça, ahol nem szokatlan, ha ilyen történik.”

Ez hatással lehet a csapatra?

„A játékosok ezt nagyon nyugodtan fogadták, nekik is elmondtam, amit önöknek is. A Barcelona-szurkolókat sem akarom becsapni, mindenkinek azt mondom, amit nekik is. Ez a Barcelona, ahol előfordul az ilyen. A csapat nagyon lelkes.”

A holnapi nap különleges az Ön számára? 30 hónapja vette át a Barcelona kispadját.

„Azért különleges, mert holnap bebiztosíthatjuk a második helyet. Remélem a culék élvezni fogják a mérkőzést, hálát érzünk irányukba.”

Nem gondolja, hogy az elnököt felbosszantotta az előző nyilatkozatával?

„Csak válaszoltam a feltett kérdésekre. Az elnök úr nem mondott nekem semmit ezzel kapcsolatban. Arról beszéltünk, hogy második hely megszerzése rendkívül fontos.”

Ön hogy van?

„Boldog vagyok, mert a világ legjobb klubjánál lehetek. Az elejétől fogva értek kritikák, de ettől csak fejlődni fogok. Semmi sem változott. Elszánt vagyok és szeretném bebizonyítani, hogy versenyképesek vagyunk. Ebben az évben nem jött ki a lépés, de meggyőződésem, hogy jóra fordulnak a dolgok.”