„A döntéseket úgy hozom, hogy a csapatnak a legjobb legyen”

Valverde három pontvesztés után

Kevés konkrétumot nevezett meg Ernesto Valverde a Barcelona jelenlegi problémáival kapcsolatban, hogy miért nem sikerült megnyerni egyiket sem az elmúlt három mérkőzésből. Szerinte inkább baj, hogy nagy a „zaj” a rossz eredmények után, amik nem segítik a higgadt helyzetelemzést.

A jelenlegi helyzet

„Ami a legjobban hat ránk, azok a számok, mert erre a hétre 9 pontot szerettünk volna megszerezni, és csak kettőt sikerült. Nehéz hetünk van, mert nem értük el a célunkat. Minden meccsen voltak nem kedvező szituációk. Tudtuk, hogy le fognak támadni a meccs elején, és hogy nehezen tudják majd fenntartani. Vannak dolgok, amiken szerintem tudunk javítani. Elsősorban a támadójátékunk egyensúlyán az első félidőben. Aztán vannak olyan dolgok is, amit már régóta szeretnénk megoldani, mint a pontosság, ami hiányzott most is. A fő baj azzal, ha ilyen dinamikába lépsz, mint a jelenlegi, az a zaj, amit mindez generál, és ez nem engedi, hogy lásd a realitásokat. Az a realitás, hogy ha előbb szereztünk volna gólt, megnyerhettük volna a meccset. De szembe kell néznünk ezzel a helyzettel, meg kell fordítanunk, előre kell nézni.”

Messi a kispadon

„A felelősség teljes mértékben az enyém. Minden meccsről van egy olvasatom, egy elképzelésem előre. Most ez a negyedik meccsünk volt 10 nap alatt. Arra gondolok, hogy mi történhet, és arra gondolok, hogy Leo és Busquets rászorulnak a pihenésre, tudva, hogy szerdán nagyon kemény meccsünk lesz, és a keretünk bő. Tudom, hogy ez kockázatos döntés. Ha jól sült volna el, nem kérdeznéd meg.”

„Amikor meghozom a döntéseket, arra gondolok, hogy mi a legjobb csapatomnak, és a klubnak. Ezt csinálom mindig, minden mérkőzés előtt, és nem tudom utólag csinálni, sem visszatekerni az időt. A szurkolók gondolhatják azt, amit szeretnének, de nekem mindig a legjobbat kell keresnem a csapatom számára.

Szerdán nehezebb lesz

„Nehéz találkozó lesz, ahogyan a mai is volt, és mint bármelyik. Ha nyersz, minden rendben. Ha veszítesz, nagyon rossz a helyzet. Tudjuk, hogy fontos nyernünk, mert ha legyőzzük a Tottenhamot, nagy lépést teszünk előre. Nem gondolunk arra, hogy olyasmit fogunk látni a következő meccsünkön is, mint ezen a három mérkőzésen.”

Hogyan hozza vissza a csapatot?

„Sportszakmai szempontból azon leszünk, hogy ugyanazt próbáljuk megcsinálni a meccseken, mint amit megpróbálunk mindig is a mérkőzéseken. Vannak olyan pillanatok, amikor már már abszurd gólokat kapunk. Megtörténhet, és ezzel szembe kell nézni, felül kell kerekedni rajta. Nem gondolhatunk arra, hogy nem tudunk nyerni, mert ez nem igaz.”

A legrosszabb pillanata a Barçánál?

„Jó, azért volt már egy-kettő. Minden vereség után normális, hogy nagy a zaj. Ez egy lehetőség, hogy megerősítsd magad abban, amit csinálsz. A mai fociban úgy tűnik, hogy csak az működik, hogy minden meccsen száguldasz, de ezt nem csinálja meg senki. Ez egy kemény hét, de szembe nézünk vele.”

Aggódik a védekezés miatt?

„A sérülések miatt aggódom.”

Hatással lesz a BL-re?

„Ha hatással lesz, szerintem jó irányban. Felemelt fejjel el kell fogadnod a körülményeket, és nem hiszem, hogy a csapatom emiatt összeesne”

A csapat lélektani állapota

„Nem aggódom emiatt. Aggódnék, ha összeestünk volna a 0-1-től. A csapatomban erős a felelősségérzés.”

Piqué formája

„Úgy láttam, hogy mindent megtett, teljesen a meccsre fókuszált. Jó állapotban van. A gólnál szerintem mindannyian azt gondoltuk, hogy meg fog állni a játék. Ez talán a mi hibánk. Folytatnunk kellett volna. De egyébként úgy láttam, hogy Piqué mindent megtett, hogy helyre tegye magát. Nagyon fontos játékos a számunkra.”

Túl magabiztosak voltak a gólnál

„Semmit nem lehet felróni, mert volt egy nagy ütközés, és a földre kerültek. Folytatnunk kellett volna ahelyett, hogy azon aggódunk, hogy mi történt. Talán túlságosan naivak voltunk, ezért kaptuk ezt a gólt.”

Emlékezz limitált kiadású pólókkal a Barcelona történetének 25. bajnoki címére és a 22 év után távozó Andrés Iniestára. Rendeld meg a pólókat a linkekre kattintva az EuroBarça Shopban.