Aranyat érő győzelem lehet ez: Getafe-Barça 1-2

Rossz játék, kevés helyzet, három pont

A riválisok pontvesztése miatt rendkívül fontos győzelmet aratott a Barcelona a Getafe otthonában vasárnap este, ami főleg úgy jelent sokat, hogy alapvetően nem játszott jól a csapat, alig tudott kidolgozott helyzetet kialakítani, Messi és Suárez zsenialitása és egy-egy gólja viszont elég volt ezúttal a három ponthoz. A Getafe a várakozásoknak megfelelően agresszívan játszott, tökéletes taktikát épített fel a meccsre, a befejezéseknél azonban pontatlanok voltak, vagy a kapufa volt a Barça mellett. Valverde csapata a győzelemmel 5 pontra növelte előnyét a tabellán pont a bajnokság felénél, ami az eddigi a legnagyobb előny a szezonban.

Két meglepetéssel készült a Getafe elleni meccsre Valverde, hiszen sérülése után egyből a kezdőbe dobta Sergi Robertót, Busquets pedig csak a padon kezdett, mivel betegeskedett az elmúlt napokban. A katalán helyét Rakitic foglalta el, mellette pedig a két Artúr osztogatott és robotolt, de leginkább utóbbira volt szükségük, mert a mérkőzés eleje ugyan mozgalmasan indult, de sokkal inkább a párharcok domináltak, mint a futball. Minden úgy kezdődött, hogy nagyon agresszívan bekezdett a Getafe, majd el is vettek tőlük egy (szabályosnak tűnő) gólt, mivel azt megelőzően beadás közben Lenglet-t meglökték (szerencsére), majd az első negyed órában legalább 5 percet állt a játék a sok reklamáció és színészkedés miatt, 15 perc alatt már 3 sárgát kiosztott a bíró. A földön maradók közül ter Stegen volt a kivétel, aki Vidal kb. 25 (!) méterről, az oldalvonal mellől hazarúgott labdáját vette mellre (!) a kapuban és lőtte volna el kapásból – ha nem talpalják le közben…

A kezdeti rohanás után aztán a félidő második felére megérkeztek a gólok is. A 20. percben egy ártalmatlan helyzet végén megszerezte a vezetést a Barça, gyakorlatilag az első lehetőségéből: Messi lesipuskásként lecsapott egy rossz indításra, majd kis szerencsével nála maradt a labda és a kapuba gurított, 0-1! Az előnyt Suárez növelte 0-2-re, aki egy pontrúgás után kifejelt labdát bombázott 16 méterről, kapásból a kapuba, a két találat között pedig Piqué hagyott ki egy ziccert. A kétgólos Barça előny ugyanakkor kicsit túlzó volt a játék képe alapján, a Getafe ugyanis szinte gondolkodás nélkül rohant és vágta előre a labdákat a katalán védősor közé, amikből többször is veszélyes helyzet alakult ki. A félidő vége előtt egy sokadik védelem mögé beívelt labdából végül megérkezett a szépítés Mata révén, de ekkor már nagyon érett a hazai gól, hiszen percekkel korábban is csak a kapufa és a szerencse mentette meg a Barcelonát tőle.

A Barcelona egyébként igyekezett türelmesen játszani és a megszokott módon építgetni a támadásait, Rakitic gyakorlatilag söprögetőt játszott Piqué és Lenglet között, hogy segítse a labdakihozatalt, de a Getafe folyamatosan nyomás alatt tartotta a csapatot, ami nagyon megnehezítette a támadásépítést és azt eredményezte, hogy a Barça a két gól ellenére nem igazán tudott ziccereket kialakítani, sőt, igazából a saját játékát sem tudta játszani. A két gólt sem kidolgozott játék után szerezte, a Getafe ellenben tökéletesen megvalósította a várt taktikáját, kemények voltak, tördelték a játékot és folyamatosan tették be ter Stegen elé a veszélyes labdákat. Utóbbiból szerezték az első góljukat, a letámadásukból pedig majdnem a másodikat: a második félidő elején Ángel tévesztett célt nem sokkal, miután Piqué és Lenglet között ziccerbe került.

A túloldalon bár az építkezés nem ment, mégsem kellett volna sok egy harmadik vendég gólhoz Messi révén: előbb Antunes ajándékozta meg az argentint egy labdával a hazai 16-oson belül, amit Messi csak a kapusba bombázott jobbal, majd ritka pillanatként egy villámgyors kontra után Dembélé kiugratása után ziccerben ugyanígy csak Soria kapusig jutott a 74. percben. A Getafe viszont a hajrára sem akart elfáradni, így végig nyílt maradt a mérkőzés és veszélyes pillanatok bőven voltak a barcelonai 16-os környékén. Ter Stegen egyszer nagy bravúrral védett egy közeli fejest, egyszer pedig az első gólt szerző Mata lőtt üres kapu fölé (végül lesről, de ha bement volna, a VAR lehet megadta volna…), így a hazaiak végül nem tudtak kiegyenlíteni, szerencsére, mert a játék képe alapján a Barcelona ma este önmaga erejéből csak nehezen tudott volna újra gólt rúgni.

A győzelem nem volt szép, ugyanakkor ritka fontos volt és nem csak azért, mert mindig jó az évet 3 ponttal indítani. A fordulóban ugyanis mindhárom közvetlen rivális pontot vesztett (Sevilla-Atletico 1-1, Madrid-Sociedad 0-2), így a Barcelona már 5 ponttal vezeti a tabellát, ami jelenlegi, kiegyenlített bajnokságot nézve kimondottan nagy előnynek számít.

Getafe – FC Barcelona: 1-2 (1-2)
Getafe, Coliseum Alfonso Pérez
14.721 néző
Vezette: Cuadra Fernández

Getafe: Soria, Damián Suárez, Djene, Cabrera, Antunes – Maksimovic, Arambarr, Foulquier (Molina 74’), Portillo (Ibanez 74’), Mata, Ángel (Saiz 58’).

Barcelona: Ter Stegen – Sergi Roberto, Piqué, Lenglet, Alba – Vidal (Busquets 70’), Rakitic, Arthur (Aleñá 88’) – Messi, Dembélé (Coutinho 84’), Suárez.

Gólok: Mata 43’ ill. Messi 20’, Suárez 39’.

Sárga lapok: Foulquier 15’, Damian Suárez 62’, Cabrera 68’, Maksimovic 77’ ill. Arthur 12’, Alba 15’, Vidal 65’.

***

Te vagy a legnagyobb Messi rajongó? Ne hagyd ki ezeket az egyedi darabokat, ezeket máshol garantáltan nem találod meg!