Zsebben a „örök” Kupa: 3-1

Az elsõ félidő hajrája döntött | Kupagyőzelemmel búcsúzik Lucho

Az Alavés 3-1-es legyõzésével a Barcelona megnyerte a Király Kupát, ezzel nem zárja üres kézzel a 2016-2017-es idényt. Történelmi vonatkozásban ez a klub 29. Király Kupa gyõzelme, zsinórban a harmadik elsõség 2015 és 2016 után, ezúttal ez az egyetlen trófea, amit Luis Enriquével minden szezonban megnyert a Barcelona. Az elsõ félidõ hajrája, és a jó helyzetkihasználás döntött a katalán csapat javára.

Négy szép gólt, és ehhez képest arányosan kevés helyzetet hozott az elsõ félidõ, amit a katalán csapat egyértelmûen dominált, ugyanakkor az esetek többségében nem tudta elbizonytalanítani a vitoriai gárda stabil védekezését.

Az Alavés sokáig nagyon okosan nem akart annál többnek látszani és többet játszani, mint amit tud, a stabil védekezésük ellenben tényleg stabil volt, amivel szemben a Barcelona tanácstalan volt. Ezen felül az Alavés egy-egy esetben helyzetig is eljutott, komolyan partiban volt a Barcelonával.

Az igazi tánc azonban a félidõ utolsó negyedórájában jött: Messi gyönyörû csavarására Theo Hernández még egy brilliláns szabadrúgással válaszolt, de a 45. és a 48. percben Neymar és Alcácer is kihasználta a maga ziccerét. Elõbbi esetben nagyon elcsúszott az Alavés védekezése, a megsérült Mascherano helyére beállt André Gomes beadására leshatárról érkezett Neymar középen.

Pár perccel késõbb pedig Messi tartotta meg a labdát nagy csatában a jobb szélrõl behúzódva, kiválóan ugratta ki Alcácert, a Suárezt helyettesítõ középcsatár ezúttal tökéletesen lõtt el Pacheco mellett.

A félidei 3-1 után már nyeregben érezhette magát a Barcelona, kezében is tartotta, uralta is a játékot, az Alavés sokáig nem tudott nagy helyzetet kidolgozni, igaz, Messiék is inkább az eredmény õrizték, mint keresték a meccs végleges lezárását.

Az Alavés a félidõ közepén közel járt a szépítéshez, de miután ezeket a perceket túlélte a Barcelona, már a kezében volt a döntõ és így a kupa is. A második félidõ összességében nem hozott emlékezetes játékot.

Ezzel a gyõzelemmel Barcelona megnyerte a Király Kupát, és ha nem is lehet maradéktalanul elégedett a szezonjával, a szépségtapaszt fel tudta helyezni ezzel a kupával a teljes idényre.

FC Barcelona – Deportivo Alavés: 3-1 (3-1)
Madrid, Vicente Calderón
55.000 nézõ
Vezette:
Clos Gómez

Barcelona: Cillessen – Mascherano (André Gomes 12′), Piqué, Umtiti, Alba – Busquets, Rakitic (Aleix Vidal 83′), Iniesta – Messi, Alcácer és Neymar.

Alavés: Pacheco – Femenía, Ely, Vigaray, Feddal, Theo – Edgar, Manu García, Marcos Llorente, Ibai Gómez – Deyverson

Gólok: Messi (30′), Theo Hernández (32′), Neymar (45′), Alcácer (45+2′).