Zsinórban ötödször is a döntőben: 0-2

Coutinho elkezdett törleszteni | Okos játékkal megérdemelt továbbjutás

Az FC Barcelona együttese 2-0 arányban legyőzte a Valencia csapatát a Copa del Rey elődöntőjének visszavágóján, így bejutott a fináléba, és egymás után az 5. valamint összesen a 40. alkalommal lesz ott a sorozat döntőjében. A Barça az első félidőben okosan és taktikusan futballozott, a második félidő elején Coutinho révén megszerezte a vezetést, majd Rakitic találatával lezárta a párharcot. A Valencia előtt néhol adódtak lehetőségek, de a katalánok irányították a játékot, így teljesen megérdemelten kvalifikálták magukat a fináléba.

Ernesto Valverde egy kissé meglepte a közvéleményt a kezdőcsapatát illetően, így a portugál André Gomes a kezdő sípszótól fogva a pályán lehetett. Más váratlant nem húzott a tréner, így Busquets mellett Rakitic biztosította az egyensúlyt, aminek következtében a brazil Coutinho a cserepadon maradt.

A Barça az odavágón megszerzett előnye tudatában a türelmes játékfelfogást választotta, és igyekezett eldugni a játékszert annak érdekében, hogy lassítsa a játékot, kifogva ezzel a szelet a Valencia vitorlájából. A Turia-parti alakulat azonban nem támadta le a katalán gárdát, visszahúzódott a térfelére, és a gyors ellentámadásokra épített, és nyilvánvalóan az volt a célja, hogy amikor kinyílik a Barcelona, akkor csapjon le, és alakítson ki gólszerzési lehetőségeket.

Marcelino vezetőedző terve részben be is vált, hiszen egy-egy esetben csak a szerencse mentette meg a Barcelonát a bekapott góltól. Rodrigo fejesénél, mely a kapufán csattant, például már tehetetlen volt Cillessen kapus, de a támadónak volt még egy másik lehetősége, akkor a lövését már fogni tudta a holland hálóőr. Mindezek ellenére azt is meg kell jegyezni, hogy Valverde taktikája ezúttal is bevált, a Barcelona irányította a játékot, nem hagyta a Valenciának, hogy sorra dolgozza ki a helyzeteit, az idő pedig az odavágó eredménye miatt a katalánoknak kedvezett ugye.

Az első félidőben maradt is a 0-0 komolyabb vendég helyzet nélkül, ám a második játékrész annál szebben kezdődött a vendégek számára. 0-1, a félidőben csereként beállt brazil Coutinho, aki a portugál André Gomest váltotta, érkezett Suárez beadására, és becsúszva a kapu hosszú oldalába helyzett. Doménech kapus onnan igyekezett át a rövid oldalra, esélye sem volt visszaérni.

A találat szemmel láthatóan megfogta a hazai csapatot, melynek ekkor már három gólt kellett volna lőnie a továbbjutáshoz. Marcelino mester rögtön cserélt is, és behozta Solert valamint Guedest, az utóbbinak voltak is szép megmozdulásai, illetve egy alkalommal Cillessen védett óriásit Gayá közelről leadott lövésénél.

Jóllehet a Valenciának már voltak helyzetei, mindeközben a Barcelona előtt is adódtak nagy lehetőségek, Alba, Rakitic vagy éppen Messi is betalálhatott volna kisebb szerencsével, ám a második vendég találathoz kellett Gabriel segítsége is. 0-2, a hazaiak bekkje előbb szerelte Suárezt, ám az uruguayi nem adta fel, és előbb leleste a hátvéd passzát, majd Rakitichez passzolt, aki középről magabiztosan lőtte ki a kapu jobb oldalát.

Ezzel véglegesen el is dőlt a párharc, és a hátralévő időben már nem is történt különösebb esemény a kolumbia Yerry Mina debütálásán túl, így a Barcelona egymás után ötödik alkalommal is ott van a Copa del Rey döntőjében illetve a történelme során ez lesz a 40. döntője a sorozatban, amivel csúcstartó lett ebben a tekintetben.

A fináléban a Sevilla lesz majd a Barcelona ellenfele.

Valencia CF – FC Barcelona: 0-2 ( 0-0 )
Valencia, Mestalla
43.355 néző
Vezette:
Undiano Mallenco

Valencia: Doménech, Montoya, Garay (Vezo, 74’), Gabriel, Gayá, Coquelin (Guedes, 56’), Parejo, Kondogbia, Zaza, Rodrigo (Carlos Soler, 56’), Vietto.

FC Barcelona: Cillessen, S. Roberto, Piqué (Mina, 84’), Umtiti, Jordi Alba, André Gomes (Coutinho, 46’), Rakitic, Busquets, Iniesta (Paulinho, 64’), Messi, Luis Suárez.

Gól: 0-1, Coutinho (50’), 0-2, Rakitic (82’).