Messi eldöntötte, megvan az elődöntő! Barça-United 3-0

Messi dupla, Coutinho bomba

Három év böjt után újra elődöntőbe jutott a Barcelona a Bajnokok Ligájában, miután az idegenbeli siker után a Camp Nouban is győzni tudott a Manchester United ellen. Messi zseniális volt, két gólt is szerzett, mellette pedig Coutinho bombagólja döntötte el teljesen a mérkőzést a második félidőben. A vége egy viszonylag sima, 3-0-s győzelem lett, de azt sem szabad elfelejteni, hogy könnyen alakulhatott volna másképp is a játék képe, ha Rashford a 30. másodpercben a kapufa helyett a hálóba talál…

A mérkőzésre szinte ugyanazt a kezdőt rajzolta fel Valverde, mint az Old Traffordon, az egy változás a szokásos Sergi Roberto – Semedo csere volt, a túloldalon Solskjaer viszont három új játékost is bedobott az első meccshez képest Martial, Lingard és Jones személyében. Az angolok felállásából is lehetett következtetni már rá, hogy komolyan számolni akarnak a továbbjutás esélyével, hiszen az előző 5 védős formáció helyett egy 4-3-3-mal indultak harcba, de az igazi bizonyíték a hozzáállásuk volt. A United játékosai az első másodperctől kezdve nyomás alá helyezték a Barça kapuját, egyáltalán nem kivárásra akartak játszani, 30 másodperc után pedig az első támádásból Rashford révén már kapufát is szereztek – kellett a szerencse is, hogy ne legyen döntetlen a párharc, gyakorlatilag a kezdés után egyből…

Az első 5-10 percben a katalánok kis túlzással, szinte ki sem tudtak jönni a 16-osukról, de a folytatásra azért felébredtek és elkezdték jobban kontrollálni a játékot, majd egyből gólt is szerezhettek volna, de Felix Brych játékvezető a VAR segítségével visszavont egy Rakticcsal szemben megítélt szabálytalanságot a manchesteri 16-oson belül. A büntető ugyan elmaradt, cserébe pár perccel később Messi büntetett: az argentin Rakitic segítségével labdát szerzett, kiosztott egy kötényt, majd kilőtte 18 méterről a hosszú alsó sarkot, 1-0! A vezetés megszerzése egyértelműen megnyugtatta a Barcelonát, de Gea pedig gondoskodott róla, hogy még kényelmesebb legyen a helyzet, mielőtt a társai újra támadásba lendültek volna: Messi következő távoli, sokkal gyengébb lövését egyszerűen bevédte pár perccel később, 2-0!

Az újabb gól teljesen sokkolta a Manchestert és szemmel láthatóan keresztbe húzta az első félidőre tervezett taktikájukat: a letámadásuk hatékonysága messze gyengébb lett, a kontráikat nem tudták végig vinni, a Barcelona pedig egyre magabiztosabban irányította a mérkőzést – egyértelműen úgy tűnt, mintha fejben már feladták volna a mérkőzést. A félidő végén Messi zseniális szólója végén Jordi Alba rúgatott gólt kis híján Sergi Robertóval, de a katalán játékos becsúszva pont de Geába rúgta a ziccert. A játék képe alapján nagyon messze volt a továbbjutástól a Manchester, mivel képtelenek volt helyzeteket kialakítani és labdát sem tudtak szerezni Pogbáék a Barcelona térfelén, ahogy azt az Old Traffordon többször elérték egy hete.

 

Solskjaernek a folytatásra sem sikerült életet lehelnie csapatába, a meccset továbbra is a Barcelona irányította és a helyzetek is de Gea kapuja előtt alakultak ki. A United játékosai csak lézengtek a pályán és ha a kétgólos hátrányban még bármi reményt is tápláltak a továbbjutás iránt, az Coutinho góljával végleg szertefoszlott. A brazil támadó mezőnyben sem volt rossz, de a 61. percben a gól is összejött neki: a balszélről befelé húzva 20 méterről óriási gólt rúgott a hosszú sarokba, 3-0! Innentől kezdve sok kérdés már nem volt, a Barça élvezte a játékot (és még így is többet támadt, mint Manchesterben…), Messi ollózása például alig kerülte el a kaput, a vendégek pedig igazából beletörődtek a sorsukba. A hajrára jöttek cserék, Dembélé is beállt egyet mozogni, de az utolsó percekre jutott még egy kis tűzijáték: Alexis Sanchez fejesét hihetetlen reflex mozdulattal védte ter Stegen egy manchesteri kontra után, de Gea pedig hasonlóan nagy bravúrral fosztotta meg Messit a mesterhármasától.

A Barcelona összességében minden tekintetben jobb volt ellenfelénél, így a győzelem és a továbbjutás teljesen megérdemelt lett, ráadásul mindhárom gól a 16-oson kívül érkezett, ami a Barçánál azért nem mindennapos dolog. Rashford kapufája az első percben persze biztosan átírta volna a megvalósult forgatókönyvet és a Manchester számára egy sokkal jobb szituációt jelentett volna – nagyobb teret a kontrákra, amire valószínűleg építették a taktikájukat -, de Messi mai teljesítménye és eltökéltsége láttán nem lett volna meglepő, ha a vége úgy is sima lett volna.

Szerencsére ezt nem kellett megtudni, két hét múlva viszont a szezon legnagyobb erőpróbája jöhet, amennyiben a Liverpool kétgólos előnyről szerda este tovább jut. Az a meccs már biztosan nem lesz ilyen könnyű…

FC Barcelona – Manchester United 3-0 (2-0)
Barcelona, Camp Nou
96.780 néző
Vezette: Felix Brych (német)

Barcelona: ter Stegen – Sergi Roberto (Semedo 71’), Piqué, Lenglet, Jordi Alba – Busquets, Rakitic, Arthur (Vidal 75’) – Messi, Suárez, Coutinho (Dembélé 81’).

Manchester United: De Gea – Lindelöf, Jones, Smalling, Young – Fred, Pogba, McTominay – Rashford (Lukaku 73’), Martial (Dalot 65’), Lingard (Alexis 80’).

Gólok: Messi 16’, 20’, Coutinho 61’.

Sárga lapok: Suárez 77’

Statisztikák: whoscored.com

***

Neked is Messi a kedvenced? Ne hagyd ki ezeket az egyedi darabokat, mert máshol garantáltan nem találod meg őket!