Egy német fal tartóztatta fel a németeket: 0-0

Ter Stegen ellenállhatatlan, a Dortmund jobb volt | Reus tizenegyest hibázott

Az FC Barcelona együttese 0-0-s döntetlent ért el a Borussia Dortmund otthonában a Bajnokok Ligája csoportkörének első játéknapján a Signal Iduna Parkban. A katalánok több szakaszban is szenvedtek, az előre játékuk pedig alig hordozott veszélyt az egész mérkőzés során, és ha a kapuban nem a tizenegyest is hárító Marc-André ter Stegen állt volna, úgy valószínűleg a többet próbálkozó és jobban futballozó BVB begyűjti a három pontot. Messi a második félidőben állt be, de még látszott rajta, hogy a teljes előszezont kihagyta. 

A találkozó előtt főként két kérdőjel akadt a Barcelona kezdőcsapatában. Egyrészt nagy kérdés volt, hogy Leo Messi mennyit játszhat a visszatérésekor, másrészt pedig Ansu Fati szerepeltetésével kapcsolatosan nem mehettek biztosra a szurkolók. Valverde végül az első kérdést illetően az előzetes várakozásoknak megfelelően a kispadra ültette Messit, és csak a második játékrészben küldte őt pályára, ám a csapatba idén berobbanó saját nevelés a kezdőcsapatban kapott helyet, ami Valverde konzervatív stílusa és Carles Pérez nagyobb munkabírása miatt is meglepetésként hatott.

 

 

Ami a találkozót illeti, egyszerű leírni: a Dortmund a játék fontosabb elemeiben felülmúlta a katalánokat, többször ért oda ter Stegen kapuja elé, mint ahányszor a Barcelona megrémisztette a hazai drukkereket, és néhány fázistól eltekintve ki tudta domborítani az erősségeit, vagyis a gyors ellentámadásokat a labdaszerzések után. A dortmundiak 14 alkalommal próbálkoztak kapura lövéssel, ezekből 4-szer kellett közbeavatkoznia ter Stegennek. Ezzel szemben a katalánok csak hatszor kísérleteztek, ezekből pedig csupán egyetlen egy (!) lövés találta el az egész meccs folyamán a kaput. Vérszegény mutató egy, a Bajnokok Ligájára aspiráló együttes számára.

A Barcelonánál főként a középpálya dicsérhető, ahol Arthur Melo, Frenkie de Jong és Sergio Busquets a BVB egyébként kiváló presszingjétől egyáltalán nem zavarodtak meg, és olyan labdabiztos volt ez a csapatrész, mint a klubtörténelem legszebb éveiben. Az már más kérdés, hogy ez főként labdatartásbeli, meddő dominanciára volt elég, ugyanis az előre játékban kevés volt az elmozgás, a dinamizmus és a váratlan megoldás. Ebben Luis Suárez évek óta nem tud segíteni a BL-ben a csapatnak, Griezmann még keresi az összhangot a többiekkel a bal oldalról, Ansu Fati pedig ugyan helyt állt, de az látszott, hogy a BVB már a topcsapatok közé tartozik. Jordi Alba felfutásai szoktak még veszélyforrások lenni, ám a balhátvéd ezúttal kevesebb kockázatot vállalt, vélhetően tartva a németek ellentámadásaitól. Alba egyébként az első félidő végén megsérült, a helyére Sergi Roberto állt be, a posztján pedig Semedo játszott tovább.

Ugyan az első félidőben is a Dortmundnak voltak az ígéretesebb helyzetei, ám ekkor a Barça még hosszú perceken keresztül képes volt dominálni, és feltartóztatni a villámgyors németeket. A második félidő elejét viszont nagyon megnyomta a BVB,  és ekkor futószalagon jöttek a helyzetek a vendégek kapujánál. Reus több esetben is nagy helyzetben volt pontatlan, sőt, az 57. percben tizenegyest is hibázott a német támadó, miután Semedo buktatta Sanchot, ter Stegen pedig érezte az irányt és hárította a lövést. A kapus szenzációsan védett az egész mérkőzés folyamán, nem véletlen, hogy a Barcelona-legenda Carles Puyol és a madridi legenda Iker Casillas is áradozott róla a meccs után a közösségi médiában. Ha van oktatófilm a fiatal kapusok számára, akkor ez a teljesítmény benne lesz a tananyagban.

Pár perccel a hárított tizenegyes után beállt Leo Messi is Ansu Fati helyére, valamint érkezett Ivan Rakitic a spanyol Busquets helyett, ám a cserék nem hozták meg a pozitív hatást. Továbbra is a Dortmund volt veszélyesebb, a Barcelona támadásai pedig főként egy-egy váratlan egyéni megmozduláson múltak, ám Messin még érződött a szezon eleji forma és tompaság, Suárez és Griezmann pedig csak elvétve jelentettek veszélyt. A ráadás utolsó másodperceiben Messi előtt adódott egy lehetőség, ám az argentinnak le kellett kezelnie a beadást, a védők pedig odaértek, a szögletet pedig már nem is engedte elvégezni a játékvezető.

Ha minden mást kizárunk, és csakis szezon eleji formáról beszélünk, akkor kiváló eredmény a döntetlen, hiszen a Signal Iduna Parkban nagyon nehéz lesz akár pontot is szerezni bárkinek ebben a csoportban. Ugyanakkor ismerve az elmúlt évek játékát és Valverde koncepcióját, a továbbiakban a Barcelona inkább Messi zsenialitásában, Griezmann beilleszkedésében, valamint Frenkie de Jong és Arthur kivirágzásában bízhat, semmint a végletekig kidolgozott taktikában és játékelemekben.

Borussia Dortmund – FC Barcelona: 0-0 ( 0-0 )
Dortmund, Signal Iduna Park

81.364 néző
Vezette: Ovidiu Haţegan

BVB: Burki, Hakimi, Akanji, Hummels, Guerreiro, Witsel, Delaney, Sancho, Reus, Hazard (Brandt, 73′) és Alcácer (Bruun Larsen, 87′).

FC Barcelona: Ter Stegen, Semedo, Piqué, Lenglet, Jordi Alba (Sergi Roberto, 40′), Busquets (Rakitic, 58′), Arthur, Griezmann, Ansu Fati (Messi, 58′) és Luis Suárez.