Griezmann kétszer villant, továbbjutottak Ibizán: 1-2

Értékelhetetlen, szenvedős meccs | Agresszív és fegyelmezett hazaiak

Az FC Barcelona óriási kínok közepette ugyan, de bejutott a Copa del Rey nyolcaddöntőjébe, miután Antoine Griezmann duplájának köszönhetően meg tudta fordítani a mérkőzést Ibizán a harmadosztályú gárda ellen. Ezt a teljesítményt nehéz megmagyarázni, bár azt is hozzá kell tenni, hogy számos nehezítő körülmény a katalánok ellen dolgozott. 

Ilyen a futball: ha kiesik a Barcelona, akkor ez a meccs katasztrófaként vonul be a köztudatba, ami után az új edzőt, Quique Setiént rögtön kikezdték volna a döntései miatt. Az egész meccsen egyébként végig halovány, ám végül kétszer villanó Griezmann duplájával azonban sikerült fordítani, így csak egy nagy rossz teljesítményről, illetve egy kellemetlen epizódról szólhat a fáma.

Ami az Ibizát illeti, a hazaiak nagyon fegyelmezetten és agresszíven léptek fel, mert tudták, hogy ez – párosulva a keskeny pályával és a talajjal, melyen össze-vissza pattogott a labda – az egyetlen esélyük. Ezt  viszont nagyon jól megragadták, ráadásul Riqui Puig figyelmetlensége után a vezetést is megszerezték. 1-0, Javi Pérez lőtt a kapu jobb oldalába, miután a saját nevelésű játékos nem reagált eléggé gyorsan egy beadásra, a hazai játékos megelőzte őt, és a kapuba lőtt.

 

 

A harmadosztályú gárda egyébként nem feltétlenül csak a saját térfelén várta a Barcelonát, olykor le is támadta a híres ellenfelét, és a gólján túl is nagyon közel járt az újabb találathoz: egy alkalommal például előbb a kapufa, majd Neto hárított, egyszer pedig a játékvezető nem adta meg a hazaiak gólját lökés miatt. Alapvetően tehát kulturált játékkal rukkolt elő az Ibiza, az viszont már korántsem volt annyira sportszerű, hogy az időt már az első félidőben elkezdte húzni, és minden elképzelhető esetben hosszú másodpercekig a földön maradtak a hazaiak. Érthető, de attól függetlenül még nem sportszerű.

A Barçának tehát a fenti nehezítő körülményekkel kellett megküzdenie, ám ezt csak a tényszerűség kedvéért írjuk le, mert egyébként a katalánok önmagukban is kritikán aluli teljesítményt nyújtottak. Nem lehet senkit sem kiemelni, komolyabb intenzitás nélkül játszott a gárda, márpedig egy, a területeket szűken lezáró ellenfél ellen villámgyorsan kellett volna járatni a labdát, és visszatámadni a labdavesztések után. Ezekből semmi sem valósult meg, így csupán egyetlen egy kapura lövéssel zárta a félidőt a Barcelona.

A játék képe a második félidőben sem változott, Setién mester próbált is cserélni, előbb jött Alba, majd Arthur és Vidal, és ugyan alapvetően mindhármuk jól szállt be a mérkőzésbe, a Barcelona fordítása így is elsősorban a hazai csapat elfáradásának, valamint egy-egy barcelonai villanásnak volt köszönhető. 1-1, a 72. percben De Jong ugratta ki Griezmannt, a védő lemaradt a franciáról, aki nem is hibázott. A gall világbajnoknak nem volt jó mérkőzése, de egy középcsatárt – ezúttal ott játszott – az összjáték mellett főként a góljai minősítenek, így ezáltal több, mint elfogadható meccset hozott le. Sőt, a ráadásban általa sikerült elkerülni a hosszabbítást, miután Jordi Alba passzával ugrott ki a francia, majd lőtt a hosszú sarokba. 2-1, két helyzet, két hidegvérű befejezés.

A teljesítményről a nehezítő körülmények, valamint a játékosok produktuma miatt nehéz beszélni, a továbbjutás viszont megvan.

Ibiza UD – FC Barcelona: 1-2 ( 1-0 )
Estadi Can Misses, Ibiza

Vezette: Pablo Gonzalez Fuentes

Ibiza: Germán, Fran Grima, Gonzalo, Mariano, Kike López, Núñez, Javi Lara (Sibo 76′), Javi Pérez, Pep Caballé (Fran Carbia 86′), Rodado (Diego 73′), Rai.

Barcelona: Neto, Semedo, Lenglet, Junior, Sergi Roberto, Rakitic (Arturo Vidal 80′), De Jong, Riqui Puig (Arthur 70′), Carles Pérez (Jordi Alba 58′), Griezmann, Ansu Fati.

Gólok: 1-0, Javi Pérez,(9′). 1-1, Griezmann (72′). 1-2, Griezmann, (93′).