Dembélé és Messi döntött Torinóban: Juventus-Barcelona 0-2

Morata háromszor talált be lesről - Araujo megsérült - Hat ponttal a csoport élén

Győzelemmel folytatta szereplését a Bajnokok Ligájában a Barcelona együttese, miután Ousmane Dembélé és Lionel Messi góljaival győzött Torinóban a Juventus ellen. A Cristiano Ronaldo nélkül felálló hazaiak mindent megtettek, a szerencse azonban ezen az estén nem állt mellettük: Alvaro Morata háromszor is betalált – mindannyiszor lesről. A Barcelona játéka úgy a játék minőségében, mind a fizikalitást tekintve jobb volt, mint a hétvégi El Clásicón, Pedri újfent szenzációsan játszott, gólt szerzett Dembélé, és végre Pjanic is mutatott magából valamit.  Természetesen a játék minden elemében van még hova fejlődni, de lassan lassan kezd összeállni Koeman csapata, és a csoport élén maximális pontszámmal várhatja a folytatást hétvégén az Alavés, aztán majd a Kijev ellen.

 

 

Ti jöttök! – Juventus-Barcelona

Határozottan kezdte a mérkőzést a vendégcsapat, Pjanic távoli lövését már a 2. percben védenie kellett Szczesnynek, majd ugyanebből a támadásból a bosnyák középpályás lekészített labdáját Griezmann lőtte el 10 méterről –  a lövés a baloldali kapufán csattant. A 15. percben az addig is nagy kedvvel játszó, a kezdőcsapatba némi meglepetésre bekerülő Dembélé megszerezte a vezetést a Barcelonának: megpattanó lövése hullott védhetetlenül a lengyel kapus hálójába, 0-1.

A francia szélső góljára rögtön érkezett a válasz: Alvaro Morata lépett ki a védők közül, jobboldalról tört kapura, első próbálkozását még védte Neto, a kipattanót a spanyol center belőtte – a VAR azonban les miatt érvénytelenítette a találatot. A bekapott gól után a Juventus igyekezett felpörgetni a játékát, komolyabb helyzetet azonban nem tudtott kialakítani – a vezetés birtokában a Barcelona nyugodtan játszott. A 22. percben Messi indította Griezmannt, a francia világbajnok két védő között visszasarkazta az argentinnak, aki egy állítás után a hosszú sarok mellé lőtt.

A hazaiknál elsősorban Dybala, Morata és Kulusevski húzta a szekeret – a 29. percben a spanyol csatár Cuadrado beadása után újból betalált – fájdalom a Juve-drukkerek számára, hogy ismét lesről. A 32. percben Griezmann játszott a tizenhatoson belülre Pedrihez, a fiatal játékoshoz azonban egy védő közbenyúlása miatt nem jutott el a labda, a hosszú oldalon a támadást segítő Jordi Albához azonban igen, a balhátvéd kapásból lőtt – a kapu mellé. A 34. percben Chiesa veszített labdát a saját térfelén, Messi megindult a játékszerrel a Juve kapuja felé, lövés helyett lepasszolta azt a felfutó Dembéléhez, aki csinált egy lövőcselt, majd belelőtte Szczesnybe, a kipattanót először nem találta el Griezmann, utána pedig a blokkoló védőbe vágta – óriási helyzet volt!

A félidő végéig a játék képe nem változott: a Juve próbálkozott, egyszer-egyszer közel is jártak komolyabb gólhelyzet kialakításához, a Barcelona pedig a megszerzett labdákból próbált gyorsan támadásokat építeni- sikertelenül, a hazaiak végül kaput eltaláló lövés nélkül és hátrányban zárták az első félidőt. A második félidőre Araujo sérülés miatt nem jött ki, Busquets jött a helyére, Frenkie de Jong pedig visszament a védelem közepére. Ezt a játékrészt is nagy intenzitással kezdte a Barcelona: sokszor kerültek – elsősorban Dembélé révén – a hazai védelem mögé, komoly helyzetet azonban nem sikerült kialakítania a katalán csapatnak.

Aztán az 54. percben a semmiből Morata megrúgta ma esti harmadik gólját – a labdarúgás istene azonban ma este nem volt vele: ha centikkel is, de a bal lába előrébb volt, mint Lenglet, így ezt a találatot is érvénytelenítette Makkelie.  Lábra kapott a Juve, a Barcelona egy kicsit kényelmesre vette a tempót, egy-egy Messi és Dembélé villanásnak köszönhetően azonban a semmiből is tudtak veszélyt teremteni – az argentin aranylabdás a 62. percben például egy lecsorgó labdát lőtt centikkel a bal kapufa mellé, egy kontra végén pedig Pedri közeli lövését tudták blokkolni a Juventus védői.

A 69. percben a keresztbe mozgó Morata tette vissza a labdát Kulusevskinek, a svéd válogatott szélső lövése azonban a kapu fölé szállt. A 72. percben Messi egy szenzációs csellel egyszerre két védőt is lerázott magáról, már a tizenhatoson belül járt, amikor az utolsó pillanatban Demiral utolérte és szerelte. A 74. percben Messi ugratta ki Griezmannt, a francia világbajnok a tizenhatoson belülre érve a balösszekötő helyéről lőtt, lövése centikkel kerülte el a hosszú sarkot.

Az utolsó 15 percbre sem változott a játék képe: a Juventus próbálkozott becsülettel, a barcelonai védelem néhány apróbb megingását azonban nem tudták kihasználni a torinóiak, a Barcelona pedig csak annyit adott ki magából, amennyi feltétlenül kellett. A 90. percben aztán eldőlt a mérkőzés: Messi passzát Ansu Fati vette át a tizenhatoson belül, ott azonban szabálytalankodtak vele szemben, tizenegyes! A büntetőt a csapatkapitány magabiztosan váltotta gólra, 0-2. Ansu Fati a végén még gólt akart rúgatni Braithwaite-vel, ziccerben kipasszolta a labdát a dán csapattársnak – csak hosszan, így oda lett a nagy lehetőség.

Ez volt a mérkőzés utolsó momentuma, a Barcelona története során először nyert vendégként Torinóban.

Juventus – FC Barcelona 0-2 ( 0-1 )
Helyszín: Allianz Stadion, Torino
Vezette: D. Makkelie

Juventus: Szczesny – Demiral, Bonucci, Danilo – Cuadrado, Bentancur (Arthur, 83′), Rabiot (Bernardeschi, 83′), Kulusevski (McKennie, 75′) – Dybala, Morata, Chiesa

FC Barcelona: Neto – Sergi Roberto, Araujo (Busquets, 46′), Lenglet, Jordi Alba – De Jong, Pjanic –  Pedri (Braithwaite, 92′), Messi, Dembélé (Ansu Fati 66′) – Griezmann (Junior Firpo, 89′)

Gólok: (0-1) Dembélé (14′), (0-2) Messi (91′)

Kiállítva: Demiral (86′)

***

barca maszk