Megszenvedtek az életbenmaradásért: Dinamo Kijev – Barcelona 0-1

Semmi sem változott, de Fati villanása elég volt - Dembélé lehelt életet a támadásokba - A Benfica elleni meccs lesz a sorsdöntő

Kínlódva, kínkeservesen, de győzni tudott Sergi Barjuán együttese Kijevben a Bajnokok Ligája csoportkörének 4. fordulójában, így megőrizte esélyét a továbbjutásra. A játék továbbra is szürke, az egyértelmű hiányosságok még mindig megoldásra várnak, de egy minimális levegőhöz azért jutott a gránátvörös-kék egylet.

A tétnek megfelelően kezdett a katalán alakulat: magához ragadta a kezdeményezést Sergi Barjuán együttese, és próbálta minél magasabban letámadni az ukránokat, a labdavesztések után pedig egyből visszatámadni. Az első nagyobb helyzetre a 3. percig kellett várni, amikor Depayhoz kis szerencsével visszakerült a labda a tizenhatoson belül, 6 méterről leadott lövését azonban az egyik ukrán védő blokkolta.

Az első 15 perc után kicsit leült a mérkőzés, a Barcelona nem tudott emelni a játéka minőségén, a hazaiak játékából pedig hiányzott az átütőerő. Az első veszélyes hazai támadásra a 24. percig kellett várni: Tsygankov lépett ki a védők közül a jobbszélen, beadása Shaparenkót találta meg, aki azonban csúnyán eltörte a labdát. Egy perccel később újabb nagy helyzet adódott a Dinamo előtt: egy lecsorgó labdát a tizenhatos vonaláról de Pena küldött kapura, ter Stegen lábbal védett. Egyre nagyobb zavar jelentkezett a Barcelona játékában, miközben de Pena a 27. percben egy formás támadás végén Shaparenkót találta meg, aki jó, ámde kicsit kisodródott helyzetből a kapu mellé lőtt.

Állandósulni látszott a Dinamo fölény, egyre többször és egyre veszélyesebben értek oda az ukránok a kapu elé, a vendégcsapat pedig nem tudott számottevő ellenállást kifejteni. A 31. percben egy baloldali szabadrúgást Lenglet fejelt a kapufára – pár másodperccel később kiderült, hogy lesről.

A félidő hátralévő része eseménytelenül telt el: a Barcelona támadójátéka értelmezhetetlen volt, az ukrán rohamok pedig rendre elakadtak a középpályán. A 42. percben az első igazán gyors, korszerű támadás végén Mingueza beadását Nico fejelte közelről kapura, a gólba tartó labda Depayban akadt el.

A második félidőben sem változott a játék képe – az első említésre méltó eseményre az 57. percig kellett várni, amikor is Karavaev 16 méterről leadott tekerése szállt el ter Stegen kapuja mellett.

A 62. percben úgy tűnt, hogy tizenegyeshez jut a vendégcsapat: egy kapu előtti kavarodás után Fati elé került a labda, az ukránok védője pedig belépett elé. Hategan először a büntetőpontra mutatott, majd a VAR felvételét látva visszavonta az ítéletet, maradt a 0-0.

Egyértelműen átvette a mérkőzés irányítását a Barcelona, a hazaiak minden erejét a védekezés emésztette fel. Dembélé beállításával egyértelműen tempó és lendület költözött a vendégek játékába, a 69. percben pedig a minimális fölény góllá érett: Mingueza sokadik beadásába beleért a menteni igyekvő védő, a labda Ansu Fati elé került, aki 14 méterről kíméletlenül a hálóba lőtt, 0-1.

A bekapott gól után nyíltabbá vált a hazaiak játéka – a 81. percben nagyon közel jártak az egyenlítéshez: Tsygankov 12 méterről leadott lövését védte óriási bravúrral ter Stegen.  A 88. percben egy hazai szögletet követően Zabardij 5 méterről eltörte a labdát.

A hátralévő időben az eredmény már nem változott, a Barcelona megőrizte esélyét a továbbjutásra.

Dinamo Kijev – Barcelona 0-1  (0-0)

Kijev, Olimpiai Stadion, 48 ezer néző

Vezette: O. Hategan

Dinamo Kijev: Buschan – Kedziora (Tymchyk 77’), Zabarnyi, Syrota, Karavaev – Shaparenko (Shepelev 81’), Sydorchuk – de Pena (Verbic 77’), Buyalskyy (Lednev 81’), Tsigankov – Garmash (Vitinho 71’)

Barcelona: ter Stegen – Mingueza, Eric Garcia, Lenglet (Araujo 79’), Jordi Alba – Busquets, de Jong, Nico – Gavi (Dembélé 64’), Depay, Ansu Fati (Baldé 87’)

Gólszerző: Ansu Fati 69’

***