A döntő a Madridé, a büszkeség a Barçáé: 2-3

A Barcelona szoros, izgalmas és lüktető meccset játszott a Real Madriddal, kétszer is egyenlített, de hosszabbítás után alulmaradt a Spanyol Szuperkupa elődöntőjében. Xavi csapatának voltak jó időszakai és kevésbé jók is, döntőnek bizonyult, hogy a blancók valóban nagyon veszélyesek tudtak lenni mindannyiszor, amikor dominálták a játékot, ráadásul kontrákból különösen jók, így meg is szerezték azokat a gólokat, amikkel végül meg tudták nyerni a meccset.

A Barcelonának ugyanez nem sikerült hiába volt többször is olyan szituáció, hogy döntetlen állásnál inkább a katalán csapat támadott. Vezetést egyszer sem sikerült szerezni. Ezt viszont a kontrákból gyilkos Real később megbüntette.

A Barcelona nem kezdett rosszul a Real Madrid elleni szuperkupa elődöntőben, de a Madrid később átvette az irányítást, és a maga játékát kiválóan tudta játszani, és meg is tudta szerezni a vezetést az első félidőben. Kezdetben a Barcelona letámadása jól működött, nem sokkal később azonban a Real Madrid került fölénybe, és főként nagyon jól élt azokkal a szabad területekkel, amelyeket a katalán csapat hagyott maga mögött.

Több veszélyes kontratámadás után a 25. percben Busquets veszített labdát Benzemával szemben, ebből azonnal tudott fordulni a Real, Vinícius már tempóelőnyben kapott a labdát, Araújónak nem volt esélye sem, hogy ki tudjon váltani rá, és a brazil remekül meg is oldotta a ziccert Ter Stegennel szemben. Újonc hiba volt Busquetsé, ennek köszönhette a vezető gólját a Madrid.

A gólt követően a Barcelona ébredt, magához ragadta a kezdeményezést és támadott, míg a Real Madrid várt az újabb kontra lehetőségekre. De innentől egy újabb meccs keződött,  Madrid talán elhitte, hogy könnyű dolga lesz, és túlságosan megpihent, a Barcelona pedig folyamatosan odaért a tizenhatosig. Luuk de Jongnak több fejese is volt, Dembélé aktív volt a baloldalon, és az egyenlítő gól is innen jött.

A 41. percben egy megcsúsztatott labdát kapott meg Dembélé, középre adott, ami nem volt pontos, Militao menteni próbált, meg is tette, de Luuk de Jongba lőtte a labdát, akiről a kapufa segítségével a hálóba jutott az. Félig meddig öngól, másként nézve szerencsés barcelonai gól, megint másként nézve a katalán próbálkozások így vezettek eredményre.

A második félidő előtt kettőt is cserélt Xavi: a kezdőként játszó, de nem jó első félidőt hozó Ferran helyett beállt Abde, míg a középpályára érkezett Frenkie de Jong helyére Pedri. Utóbbi igen aktívan is kezdett, láthatóan nagy játékkedvvel, és vele együtt nagyon lendületes volt az egész Barcelona. A meccsnek e szakaszában egyértelműen domináltak a gránátvörös-kékek, sokkal többet volt náluk a labda, és igen gyorsan közel is értek a kapuhoz. Volt veszélyes lövése Dembélének és Pedrinek is, több akcióban ott volt a gólveszély, csak a pontosság hiányzott nagyon, így vezetést nem sikerült szerezni.

Később a Madrid magára talált, jobban meg tudta őrizni a labdát és újfent jobban támadott, mint a Barcelona. Egy darabig nem jutott el gólhelyzetekig, még ha veszély volt is a játékában, később azonban ez is változott.

A félidő derekán cserélt mindkét csapat, a Barcelonánál Ansu Fati állt Luuk de Jong helyére, a Madridnál Asensio helyett jött Rodrygo. Benzema nagyon szép kapufát lőtt, ekkor még szerencséje volt a Barcelonának, de pár perccel később már Ter Stegen védése is kevés volt. A német védte Benzema lövését, de a kipattanó Carvajalé lett, az ő középre lőtt labdája pedig visszajutott Benzema elé, aki még nagyobb helyzetből, már nem hibázott. 1-2 szűk 20 perccel a vége előtt.

A Barcelona ezúttal is magára talált, vagy a Real Madrid engedette át maga a kezdeményezést, de újfent rendszeresen felért a katalán csapat Courtois kapujának közelébe. Ettől függetlenül nyomasztóan nagy fölény nem alakult ki, egy nagyon jó beadás kellett ahhoz, hogy másodszor is ki tudjon egyenlíteni a gránátvörös-kék csapat. Jordi Alba adott középre remekül, Ansu Fati kiválóan fejelt a hosszú sarok felé, és mivel közel volt a kapuhoz, Courtois tehetetlen volt. 2-2!

Ezt követően ráadásul támadásban maradt a Barcelona, és több olyan lehetősége volt, ahol nagyon közel járt a vezető gólhoz – Dembélé többször is rossz döntést hozott, de Pedri elől is döntő pillanatban mentettek. Azonban maradt végül a 2-2, és jöhetett a hosszabbítás.

Még a hosszabbítást is nagyobb lendülettel, egyértelműen dominálva és gólt keresve kezdte meg a Barcelona, inkább volt benne a játékban egy barcelonai találat. De az akciókból gól nem született, egy rossz pillanatban esett labdavesztésnek ugyanakkor újra lett eredménye a másik oldalon. Négy a kettő ellen indított kontrát a Real Madrid a saját térfeléről, de mire ziccer lett belőle, még többen is voltak a fehér mezesek a kapu előterében, közülük végül Valverde lőtt a jobb alsó sarokba Rodrygo beadása után. Túlságosan kitámadott a Barcelona, és nagyon-nagyon erős kontrákból a Madrid. 2-3!

A hosszabbítás második félidejében természetesen a Barcelona volt a támadóbb, kereste inkább a gólt, míg a Real Madrid próbálta a rengeteg területet kihasználni, hiszen ezúttal már bőven volt lehetőség kontrákra. Azt sem lehet mondani, hogy semmi esélye nem volt a Barcelonának, de tiszta gólhelyzetből már kevesebb alakult ki, és a meccset a blancók nyerték, és jutottak be így a Szuperkupa döntőjébe. Barcelonai részről ott ment el, hogy a jó periódusokban nem sikerült átvenni a vezetést, mert a Madrid később ezt megbüntette.

FC Barcelona – Real Madrid: 2-3 (1-1, 2-2, 2-3)
Riad, King Fahd Stadion
Vezette: Munuera Montero

FC Barcelona: Ter Stegen; Alves (Nico, 78′), Araujo, Piqué, Jordi Alba; Busquets, Gavi (Memphis, 78′), Frenkie de Jong (Pedri, 46′); Ferran Torres (Abde, 46′) (Jutglà, 112′)) Dembélé és Luuk de Jong (Ansu, 65′).

Real Madrid: Courtois; Carvajal, Militao, Nacho, Mendy; Casemiro, Modric, Kroos; Asensio (Rodrygo, 67′), Vinicius (Camavinga, 111′) és Benzema

Gólok: Vinícius (25’), Luuk de Jong (44’), Benzema (72’), Ansu Fati (84′), Valverde (97′).