Megérdemelt vereség, kiesés a kupában: Athletic-Barça 3-2

Nem fog tudni címet védeni a Barça a Copa del Reyben, miután a nyolcaddöntőben hosszabbítás után 3-2-es vereséget szenvedett Bilbaóban. Ferran Torres megszerezte első gólját gránátvörös-kékben, a csapat támadójátéka azonban nagyon gyenge volt, kevés helyzetet sikerült kidolgozni, védekezésben pedig ismét túl sokat hibáztak Piquéék, aminek köszönhetően háromszor is hátrányba kerültek. Ennek ellenére kétszer is sikerült egyenlíteni és végül „csak” egy büntetővel döntötte el a mérkőzést az Athletic a 105. percben, de megérdemelten, mert többet tett a továbbjutásért. És hogy még rosszabb legyen az összkép, a sérüléséből éppen csak visszatért Fati és Pedri is újra megsérült – legalábbis kényszerű cserét kért…

 

Miközben az elmúlt napokban minden Dembéléről szólt és arról, hogy kirakták gyakorlatilag a keretből, fontos mérkőzésre készült Xavi az Athletic ellen a kupában, hiszen a csapat címvédőként mindenképp tovább akart volna jutni a nyolcaddöntőnél. A katalán mester Ferran Torrest ismét a kezdőbe nevezte, ahogy Pedrit és Araújót is, de Jong és Fati azonban csak a padon kezdtek.

Komoly energiával kezdte a meccset az Athletic és már a második percben megszerezte a vezetést egy villámgyors támadás végén: Nico Williams lefutotta Albát, a hosszú oldalon érkező Muniain pedig fantasztikus mozdulattal csavart a hosszúba a kapujából kicsit kinn álló ter Stegen mellett-felett. A gól megadta a mérkőzés alaphangulatát, de valószínűleg az iramra enélkül sem lehetett volna panasz. Mindkét csapat nagy intenzitással játszott, sok volt a szabálytalanság, cserébe kevés volt a ritmus a játékban, pláne a felépített támadás. A bilbaóiak részéről ez nyilván nem volt meglepetés, a megszerzett előnyben egyértelműen a letámadásra, kontrákra és a játék tördelésére rendezkedtek be, míg a Barça próbálta irányítani a meccset, de ez az első félidőben csak ideig-óráig sikerült.

A 20. perc környékén pont egy olyan időszakot láttunk, amikor szépen járt a labda a barcelonai lábakon, egy remek baloldali összjáték végén pedig érkezett is az egyenlítés az első értelmes támadás végén: az újra a kezdőcsapatban helyet kapó Ferran Torres kapott labdát a 16-oson belül Busquetstől, majd egy csel után Muniainhoz hasonlóan lőtt gyönyörű gólt a hosszú sarokba, 1-1! A gól azonban nem törte meg a hazaiakat, ugyanazzal a lelkesedéssel játszottak, mint előtte, sőt, a félidő második felére a helyzeteket illetően már egyértelműen fölénybe kerültek, míg a Barcelona képtelen volt hosszú labdabirtoklásokra és helyzetek kialakítására.

Az Athletic dolgát mondjuk nagyban segítette, hogy a barcelonai védelem ismét előzékeny vendégnek bizonyult a San Mamésben, Alba nem igazán tudta megfogni Nico Williamset, Alves és Piqué pedig simán gólpassz értékű labdát adott az ellenfélnek, de szerencsére ezekből nem lett gól, ahogy egy szöglet után is ter Stegen bravúrja kellett, hogy kiszedjen egy labdát a gólvonalról. A félidő végén 10-1 volt a hazaiak javára a kapura lövési arány, ami viszonylag jó képet ad arról, hogy mennyire volt „könnyű” meccse a csapatnak – vagy éppen mennyire nem tudtak fölényt és helyzeteket kialakítani Busquetsék a hétvégi Szuperkupadöntőn a Real Madriddal szemben alulmaradó Athletic-kel szemben.

A Barça látványosan szenvedett a támadásépítésekkel, erre válaszul Xavi a szünetben behozta Nico Gonzálezt Abde helyett, megerősítve a középpályát, de a játék képe túlságosan nem változott, helyzetei legalábbis ugyanúgy a bilbaóiaknak voltak. Nico mellé beállt testvére, Inaki, a két Williams pedig kétszer is majdnem összehozott egy gólt: előbb Inaki hozta helyzetbe Nicót, akinek a közeli lövését ter Stegen védte, majd Nico centerezését lőtte Inaki 5 méterről kapásból fölé.

Xavi ezek után újra cserélt, beállt a labdák után csak szaladgáló, egyébként nem sokat mutató Jutglá helyett Ansu Fati, valamint Gavi helyett Frenkie de Jong is. A katalánok támadójátéka a cserék után egy fokkal talán jobb lett, több volt az összjáték, az üresbe mozgás, érkezett néhány kósza lövés is a bilbaói kapura, de a vezetés megszerzésétől igen messze volt továbbra is a csapat. De Jong különösen indiszponált volt, kétszer is sikerült indítania a hazai támadókat, a másodiknak a végén ráadásul – igaz, csak egy lecsúszott beadás révén – kapufáig jutott az Athletic. Utána azonban a 16-os előterében teljesen feleslegesen szabálytalankodott Ferran Torres, a sokadik pontrúgásból pedig betalált az Athletic a 86. percben, Berenguer visszafejelt labdáját Inigo Martinez kotorta a kapuba, 2-1.

A meccs úgy nézett ki, eldőlt és az Athleticnek belefér még az is, hogy Berenguer gólját les miatt elvették, azonban a Barcelona nem adta fel és a végsőkig küzdve ki tudott egyenlíteni. A 93. percben Dani Alves ollózott vissza egy lecsorgó labdát teljesen váratlanul a 16-oson belülre, a labdára pedig Pedri reagált a leggyorsabban és lendületből érkezve, ballal, estében a kapuba bombázott, 2-2, jöhetett a hosszabbítás.

Ami aztán újabb csapást mért a Barcelonára, miután Ansu Fati – megint – megsérült és a könnyeivel küszködve hagyta el a pályát, a helyére Dest állt be, aki sérüléséből felépülve először lépett pályára. Az amerikai aztán a 103. percben könnyen gólt szerezhetett volna, Pedri lekészítése után azonban csak egy gyenge lövésre futotta tőle. Ennek aztán nem sokkal később lett jelentősége, miután a VAR segítségével büntetőhöz jutott az Athletic, Alba könyökét érte egy beadás, Muniain pedig harmadszor is megszerezte a vezetést. És hogy még rosszabb legyen a helyzet, Fati után Pedri is cserét kért sérülés/fáradtság miatt, a hajrára így Braithwaite érkezett utolsó csereként, de gyakorlatilag labdába sem ért.

Egy ilyen felforgatott csapattal aztán már csoda lett volna, ha harmadszor is visszajön a meccsbe a Barça – ez nem is sikerült, ráadásul helyzete sem volt az újabb egyenlítésre a csapatnak, pedig a vészforgatókönyvet is elővették, csak ezúttal nem Piqué, hanem Araújo ment fel középcsatárnak.

A Barcelona így búcsúzott a nyolcaddöntőben és nem tud címet védeni a Copa del Reyben – és ezúttal ezt nem is lehetett igazságtalannak ítélni, mert ugyan a csapat küzdőszellemére nem lehetett panasz, az Athletic abszolút egyenlő fél volt, támadójátékban, helyzetekben pedig sokkal jobb is volt, elsősorban a parádés teljesítményt nyújtó Iker Muniainnak köszönhetően.

Athletic Club – FC Barcelona 3-2 (1-1, 2-2)
Copa del Rey nyolcaddöntő
Bilbao, San Mamés
37 287 náző
Vezette:
José Munuera Montero

Athletic Club: Agirrezabala – de Marcos (Lekue 105’), Vivian, I. Martinez, Yuri (Balenziaga 91’)– Nico Williams (Zarraga 109’), Vesga (Nolaskoain 117’), Dani Garcia, Muniain – Raúl Garcia (Berenguer 79’), Sancet (Inaki Williams 52’)

Barcelona: Ter Stegen – Dani Alves, Piqué, Araújo, Jordi Alba – Gavi (Frenkie de Jong 61’), Busquets, Pedri (Braithwaite 105’) – Abde (Nico 46’), Jutglá (Ansu Fati 61’ (Dest 96’)), Ferran Torres.

Gólok: Muniain 2’, Ferran Torres 20’, Inigo Martinez 86’, Pedri 90+3’

Sárga lapok: Dani Garcia 30’, Piqué 76’, Pedri 97’, de Marcos 104’, de Jong 104’, Jordi Alba 105’, Muniain 120’,

***