XaviBall defenzív kiadásban: Real Madrid – Barcelona 0-1

Az FC Barcelona 0-1 arányban nyert a Real Madrid vendégeként a Copa del Rey-elődöntőjének odavágóján. A katalánok a mérkőzés nagy részében beszorultak a saját térfelükre, de a védelem stabilan, jól állt a lábán. A hazaiak sokkal többet támadtak, és eljutottak lehetőségekhez, de igazán nagy helyzetet nem dolgoztak ki. A meccs Militao öngóljával dőlt el.

A Barcelona jobbhátvédje Araújo volt Vinicius megállításának érdekében, ezáltal Koundé bekerült a védelem közepére Marcos Alonso mellé (a spanyol a szerdai edzésen bokasérülést szenvedő Christensent helyettesítette), a balhátvéd szerepkörét pedig Balde töltötte be. A középpályán Busquets, Frenkie de Jong és Kessié kezdtek, míg a támadósorban Raphinha, Ferrán Torres, illetve Gavi kaptak lehetőséget.

A madridiak már az első perctől kezdve intenzív és magas letámadással operáltak, amivel sok és komoly gondot okoztak a vendégeknek, akik vagy már a saját térfelükön eladták a labdát, vagy pontatlanul ívelték előre azt. Ennek eredményeként a Real mezőnyfölénybe került, többet birtokolta a játékszert, de ez helyzetekben nem igazán mutatkozott meg. Sőt, a vezetést és a találkozó egyetlen találatát a Barcelona szerezte: egy bedobás után sikerült megkaparintani a labdát, Ferrán tökéletesen indította Kessiét, akinek a lövését Courtois védte, azonban a játékszer Militao lábáról végül a hálóba pattant, Nacho nem tudott már tisztázni: 0-1!

Az első játékrészben sokat állt a játék, számos keményebb faltot láttunk, és egyik fél sem ment a szomszédba egy kis reklamálásért, meglehetősen feszült volt a légkör. Kessié gólt eredményező kísérletén kívül a gránátvörös-kékek nem lőttek kapura az első félidőben, míg a hazaiak öt alkalommal próbálkoztak, de a kaput nem találták el. Az egyetlen komolyabb hazai lehetőség Carvajal nevéhez fűződött, de a spanyol jobbhátvéd csúnyán fölé lőtt viszonylag szabadon az ötös környékéről.

A második félidő első 10-15 percében a Madrid növelte a tempót, és fokozta a nyomást, aminek eredményeképpen a katalánok teljesen beszorultak a saját kapujuk elé, törte a játékosok hátát a háló, de ebben a periódusban is hatékonyan, jól, illetve hibák nélkül védekeztek. A hazaiak gyakran beadásokkal próbálkoztak, de vagy valamelyik Barcelona védő tisztázott, vagy Ter Stegen fogta meg/öklözte el a labdát. Később ez a hatalmas nyomás alábbhagyott, és a 71. percben a Barcelona két gólosra növelhette volna az előnyét: De Jong indítása után Ferrán ment el a szélen, és egy zseniális passzal találta meg a mélységből érkező Kessiét, akinek a lövése elakadt… Ansu Fatiban.

Ahogyan közeledett az összecsapás vége, a gránátvörös-kékek egyre inkább az egygólos előny megtartására és a védekezésre koncentráltak támadások szervezése helyett, sokszor csak céltalanul előrerúgták a labdát. A madridiak 13 lövéssel próbálkoztak a vendégek 4 kísérletével szemben, azonban a kaput a Barcelona találta el kétszer, Ter Stegennek egyetlen egy alkalommal sem kellett hárítania. Ráadásul a hazaiak igazán nagy helyzetet nem tudtak kialakítani, általában rossz pozícióból vagy távolról próbálkoztak. Folytatás vasárnap 16 óra 15 perckor a Valencia elleni hazai bajnoki mérkőzésen. Ezen párharc visszavágóját április 5-én, a Camp Nouban rendezik majd.

Real Madrid – FC Barcelona 0-1 (0-1)
Copa del Rey, elődöntő, odavágó
Santiago Bernabéu, Madrid
Vezette: 
José Luis Munuera Montero

Real Madrid: Courtois – Carvajal, Rüdiger, Militao, Nacho (Rodrygo 67′) – Modric (Álvaro Rodriguez 84′), Camavinga, Kroos (Tchouaméni 79′) – Fede Valverde, Benzema, Vinicius Jr

FC Barcelona: Ter Stegen – Araújo, Koundé, Alonso, Balde – Kessié (Roberto 86′), Busquets, De Jong – Raphinha (Fati 69′), Ferrán, Gavi

Gólok: Militao – öngól (26′)

Sárga lapok: Vinicius 24′, Nacho 55′, Fede Valverde 73′, illetve Raphinha 45′, Gavi 51′, Kessié 66′, Xavi 90+1′