Piqué: „Ha kell, félreállok a válogatottból is”

Büszke rá, hogy nem válaszoltak az erõszakra

A Las Palmas elleni meccs után Piqué hosszan nyilatkozott a katalán népszavazási kérdésrõl és a kemény rendõri fellépésrõl, mivel a vasárnapi események fényében maga a mérkõzés nem volt igazán érdekes. A katalán védõ kemény szavakat használt a kormány ellen, reméli, lesznek következményei a vasárnapi agressziónak, a sportkérdéseket illetõen pedig azt mondta, kész lelépni a válogatottól is, ha problémásnak ítélik meg a személyét a függetlenség nyílt támogatása miatt.

Játszani vagy nem játszani

„A vezetõség megpróbálta felfüggeszteni a meccset, hogy ne játsszuk le, de ez nem volt lehetséges. Lejöttek hozzánk az öltözõbe, próbáltuk megvitatni mi legyen, de nehéz volt azok után, ami történt [egész nap, a pályán kívül]. Nehéz nap ez, családok, gyerekek, nagyszülõk akartak szavazni menni, de a rendõrség és a polgárõrség… A képek magukért beszélnek. Ezeket az eseményeket az egész világ láthatta és szerintem lesznek következményei.”

„Sok érv volt ellene és mellette is. A pontokért játszottunk. A szövetség és a Las Palmas játszani akart, mi pedig emiatt szintén a játék mellett döntöttünk. Többet errõl felesleges beszélni, eldöntöttük, az én véleményem nem számít. A végén úgy döntöttünk, játszani fogunk, egy klub vagyunk, és egy hajóban evezünk.”

„Teljesen meg tudom érteni, hogy vannak Barça szurkolók, akik nem értik miért játszottunk. Nem hiszem, hogy a „Több, mint egy klub” mottónk a döntésünk ellen menne, de megértem, hogy vannak, akik máshogy gondolják és nem szabadott volna lejátszanunk a meccset.”

„A meccset minél elõbb be akartam fejezni és begyûjteni a három pontot, ennyi történt.”

Üzenet Spanyolország többi emberének

„Az üzenet, amit küldeni szeretnék nektek, hogy amikor szavazol, szavazhatsz igennel, nemmel, üresen is hagyhatod a lapot. De szavazol. Ebben az országban sok éven keresztül Franco idejében nem is volt lehetséges, hogy szavazhassanak az emberek. Katalán vagyok, katalánnak érzem magam és ma minden eddiginél büszkébb vagyok a katalán emberekre, akik az elmúlt hét évben csodálatosan viselkedtek, hiszen nem volt… [lassít] semmilyen agresszió, ma viszont jött a rendõrség és a polgárõrség, akik azt tették, amit…”

A spanyol válogatottban játszani

„Azt gondolom, ettõl függetlenül továbbra is játszhatok a válogatottban, mert hiszem, hogy sok ember van Spanyolországban, akik nem értenek egyet ezekkel az eseményekkel és hisznek a demokráciában. De ha Julen Lopetegui kapitány és a szövetség (RFEF) azt gondolják, problémát jelentek nekik, nekem nem jelent problémát félreállni és 2018 elõtt távozni a válogatottból. A válogatottal játszani nem vet fel semmilyen hazafias kérdéseket, menni kell és a legjobban teljesíteni.”

Spanyolországgal és Mariano Rajoyjal kapcsolatban

„Azt hiszem, egy olyan országunk van, aminek a miniszterelnöke és a pártja minden eszközzel hazudni próbál. Azt mondták egy apró kisebbség vagyunk, de bebizonyítottuk, hogy nem így van. Ezt el is hitették rengeteg emberrel Spanyolországban. Azt hiszik, mi vagyunk a rossz fiúk, de nem vagyunk azok, mi csak szavazni szeretnénk.”

Az utcai atrocitásokról

„Egy pillanatig alig akartam elhinni, milyen események történtek az utcákon. Azt gondoltam, békés úton próbálják meg megakadályozni a szavazást. Nem így történt, de legalább mindenki látta. Ez egyébként csak súlyosbította az eddigi helyzetet, és csak jobban elválasztja egymástól Spanyolországot Katalóniától. Nagyon, nagyon büszke vagyok a katalán emberekre, akik megérdemelnek mindent és többet is, ahogy megmutatták milyen békések voltak eddig és az erõszak ellenére sem válaszoltak rájuk. Legyenek továbbra is ilyenek, bármennyire is ennek ellenkezõjére ösztönzik õket.”