Bartomeu: „2019-ben kezdődik a Camp Nou felújítása”

Négy évig tart majd | A Barcelonának kell a futball innovációs központjának lennie

Az FC Barcelona elnöke, Josep María Bartomeu a Harvard Egyetem által szervezett kerekasztal beszélgetéssorozatának barcelonai eseményén vett részt, és ugyan a katalán klub sportszakmai aktualitásáról nem volt hajlandó beszélni, azt elmondta, hogy miben látja a Barça jövőjét. Bartomeu szerint a katalán klubon keresztül kell végbemennie a sporttal kapcsolatosa kutatások javának, és éppen ezért hívták életre a ‘Barça Innovation Hub’ nevű programot. 

„A Barcelonának kell lennie annak a szervezetnek, mely elősegíti a sport fejlődését, és amely hozzájárul ahhoz, hogy a sportszakmai kutatások sikeresen záruljanak” – így Bartomeu, aki szerint a klub jelenleg azon dolgozik, hogy Barcelona legyen a sportszakmai kutatások területén a híres ‘Silicon Valley’, vagyis az a hely, ahol a legfrissebb tudás elérhető, és ahol a legtöbbet viszik előre az iparágat. Példaként azt a projektet említette Bartomeu, melynek célja, hogy hatékonyabb üdítőitalok révén a sportolók gyorsabban hidratálódjanak, és gyorsabban regenerálódjanak az erőfeszítéseik után.

Mi több, a katalán egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy ezt a tudást meg is kívánják osztani más szervezetekkel, hogy az egész labdarúgóipar fejlődését elősegítsék. Ezen egyébként az egyesület első emberei szerint „a Harvard munkatársai nagyon meglepődtek. Nem akarták elhinni, hogy eláruljuk a legfrissebb eredményeket mindenkinek”. Bartomeu ezen felül elmondta, hogy az innováció mellett a ‘Financial Fair Play’ érvényre jutását támogatja a leginkább a Barcelona, hogy az európai egyesületek a jövőben is tiszta körülmények között versenyezhessenek a nemzetközi és hazai színtereken.

Végül, de nem utolsó sorban a katalán sportvezető megerősítette, hogy a Camp Nou modernizációja 2019-ben fog elkezdődni, és várhatóan négy évig fog tartani, vagyis 2023-ban készülnek el teljesen a munkálatokkal. Az eredetileg 2017-es kezdés azért csúszik két évet, mert a papírmunkával megcsúsztak, és sok engedélyt csak a tervezett határidőn túl tudtak beszerezni.