Pep: „Barça? Mindig elfog a nosztalgia…”

A katalán trénert büszkeséggel tölti el az, amit elért a csapattal 2008 és 2012 között

Az FC Barcelona korábbi játékosa és sikeredzője, Josep Guardiola a napokban az Olaszország északi részén fekvő Trento város sportfesztiválján vett részt, és beszélt arról az időszakról, amikor 2008 és 2012 között a Barçát irányította. Guardiola szavaiból könnyen kivehető, hogy habár a katalán tréner már máshol dolgozik, a szíve még mindig a klubért dobog. 

„Amikor előveszek képeket arról az időszakról, amikor a Barçával sikeres voltam, akkor mindig elfog a nosztalgia. Egyben persze hatalmas örömöt is érzek, hogy mindezt átélhettem, és elérhettem. Azt a két Bajnokok Ligája-sikert, amit akkor elértünk, hét saját nevelésű labdarúgóval a csapatunkban nyertük meg. Xavi, Iniesta és Valdés 7-8 évesen kerültek a klubhoz. Csillagok elegye volt az a csapat, ilyen csak egyszer történik veled az életben.”

A helyes összetevő

Az egyesület maximálisan bízott bennem, aki végigjárta a ranglétrákat a klubon belül, valamint azokban a játékosokban is, akik között megvolt a kémia. Ráadásul volt pénzünk, hogy nagyszerű játékosokat vegyünk, valamint hogy elcsábítsuk a világ legjobb játékosát, Lionel Messit.”

 

 

„Mint már mondtam, ez csak egyszer történik meg veled az életben. Nosztalgia és öröm, amit érzek, amikor visszagondolok rá. Ha 20 éven belül ezekről a sikerekről olvashatunk majd a könyvekben, az nagyon jó lenne, mert az azt jelentené, hogy hátra hagytunk valamit az utókornak.”

„Messi egy ösztönösen versenyző típus, párját ritkító ebben az értelemben is. Utál veszíteni. Ha a csapat segít neki a nagy meccseken, ő megteremti számodra a különbséget. Leo és Cristiano Ronaldo immáron tíz esztendeje 50 gól felett termelnek évente, ez hihetetlen. Nem csak egy évben lőttek ennyi gólt, hanem a következőben, az utána következőben és az azután következőben is…”

Cruyff szerepe

„Felnyitotta a szememet. Megtanított minket arra, hogy egy teljesen más szemszögből tekintsünk a labdarúgásra. Nyertünk, és elmagyarázta, hogy minek köszönhetjük a győzelmet. Amikor pedig veszítettünk, elmondta, miben hibáztunk. Elérte, hogy szerelmesek legyünk ebbe a játékba.”

Mindenképpen beruháznál egy Barçás ereklyére? Akkor az Eurobarça Shop pontosan a te tereped, ahol megrendelheted az alábbi ‘Tots units fem forca’ pólót is!