Messi: „Inkább a bajnokságot akarom megnyerni, mint a 8. gólkirályi címet”

A héten vette át Lionel Messi a tavalyi szezon legjobb góllövőjének járó Pichichi trófeát, pályafutása során immár hetedik alkalommal. Ez azt is jelenti, hogy a La Liga történetében egyedüli rekordtartó lett, hiszen senki nem tudott még hétszer gólkirály lenni – a hatszoros győztes Zarrát hagyta le a nyáron. Messi az elismerés átvétele apropóján nyilatkozott a díjat átadó Marca újságírójának a gólkirályi címeiről, Maradonáról, valamint a Barcelona idei szezonjáról és céljairól. 

A mostanival együtt ez már a hetedik Pichichid. Hihetetlen, nem?

„Igazság szerint igen, sosem gondoltam volna, hogy ennyiszer leszek gólkirály és lehagyom Zarrát is. Óriási öröm ez.”

Idén kevesebb gólod van, mint a tavalyi, gólirályi szezonodban. Gondolsz már a nyolcadik Pichichire?

„Nem tudom, nem igazán gondolkodom rajta. Ez nem olyan dolog, ami kísértene vagy zavarna, inkább nyerném meg a bajnokságot ismét, mert tavaly nem sikerült, mint egy újabb gólkirályi címet. Harcolni fogunk érte.”

Ebben az idényben nagy különbségeket mutatott a csapat teljesítménye a Bajnokok Ligájában és a bajnokságban. Mit gondolsz, képes lehet a Barcelona megnyerni mindkettőt?

„Minden sorozatot meg fogunk próbálni megnyerni, ahogy mindig. Apránként fejlődünk, mert kellett egy kis idő, míg belejöttünk a bajnokságban. Nem szabadott volna ennyi pontot elvesztenünk és szerintem többet érdemeltünk volna a Getafe vagy az Alavés ellen, de a Real Madrid ellen is a Camp Nouban. Ezen a három mérkőzésen rengeteg helyzetet alakítottunk ki és ha jobban használjuk ki őket, másképp alakultak volna.”

Van már terv arra, hogyan lépjen vissza a megfelelő ösvényre a csapat a Ligában?

„Most az a fontos, hogy egy jó sorozatot kezdjünk el építeni néhány meccsen, hogy előrébb kerüljünk. A szezon még hosszú és a pandémia miatt minden meccs nagyon nehéz. Igazság szerint a futball sokat változott és mindenki számára nehezebb most, de szépen lassan kezdjük megszokni.”

Kilenc hónapja tart ez a világjárvány és üresek a stadionok. Nehéz a szurkolók nélkül játszanotok?

„Nagyon, borzasztó emberek nélkül játszani. Nagyon rossz érzés. Olyanok ezek az üres stadionok, mintha csak edzés lenne és nagyon sok időbe kerül, hogy meccshangulatba kerülj az elején. Ez is borzasztó és ezért látni olyan sok kiegyenlített meccset. Nagyon nehéz nyerni, bárki ellen is játszol. A pandémia megváltoztatta a futballt és a rosszabb irányba. Látjuk ezt a meccseken is. Remélhetőleg hamarosan visszatérhetnek az emberek a stadionokba és minden visszaáll a normális kerékvágásba.”

Az egyik legkülönlegesebb gólod nemrég szerezted, amit Maradonának ajánlottál.

„Nagyon különleges nap volt, szerencsére meg tudtam valósítani azt kis megemlékezést, amit elterveztem; gólt szereztem és meg tudtam mutatni a mezét. Csodálatos emlék egy különleges napon mindazért, amit jelent, hogy Diego már nincsen köztünk.”

Messi 25 góllal lett gólirály az előző idényben, az alábbi videón az összes gólját meg tudjátok nézni: