Xavi: “Büszkén távozunk, de szomorúak vagyunk a vereség miatt”

A Spanyol Szuperkupa elődöntőjében hosszabbításban kapott ki az FC Barcelona a Real Madridtól. A gránátvörös-kék csapat kétszer is egyenlíteni tudott, de a hajrában szerzett madridi találatra már nem tudott válaszolni, így búcsúzott a Rijádban rendezett minitornától. A mérkőzést követően a katalán csapatot irányító Xavi nyilatkozott.

A mérkőzés

“Jó meccset játszottunk. 20-25 percig a gátlásainkkal küzdöttünk, de ezeket magunk mögött tudtuk hagyni. Ez az este a bátorság és a gátlások elhagyásának napja is volt. Ez a Barça bárkivel felveheti a versenyt. Az eredmény most nem minket igazol, de tovább kell dolgoznunk, mert a Barçának elől van a helye.”

Érzések az eredmény kapcsán

“Kavarognak bennem az érzések, mert a győzelem a kezünkben volt. Sokáig uraltuk a mérkőzést, de hiányzik a tapasztalat, a türelem, a felelősség. Közel voltunk, de hiányzott a fordítás. Domináltunk a Madrid ellen, akik visszaálltak. Dühös és szomorú vagyok. Győzhettünk volna. A 25. perctől kockáztattunk, de ők kihasználták a hibáinkat.”

Visszatérők és az újonc

“Ők hárman segíteni fognak nekünk. Pedrinek és Ferrannak percekre van szüksége, Ansu gólt és sokat fog nekünk segíteni.”

A Barça egy szinten van a Madriddal?

“Igen, ma egy szinten voltunk, de nem a LaLigában. Tizenhét pont a hátrányunk és a Madrid jó formában van, de már mi is sokat fejlődtünk”.

Hosszabbításban 4 védőre visszaállás

“Világos volt számomra, hogy a mai nap a bátor és labdával való kezdeményező játék napja volt, ahol legyőztük a gátlásainkat. Ez egy olyan nap, amikor a vereség ellenére elégedettek lehetünk magunkkal. A madridi átlövések a mi hibáinkból jöttek, de itt volt az ideje, hogy kockáztassunk, hogy a középhátvédek kockáztassanak és keressék a lehetőséget a középpályájukkal szemben. Mi kockáztattunk, és így 3-2-re nyertek. Több időszakban is jobbak voltunk a Real Madridnál, és azt hiszem, ez egy olyan nap, amikor megszabadulhatunk a komplexusainktól, és megmutathatjuk, hogy képesek vagyunk felvenni a versenyt. Ez egy fordulópont a Barça számára”.

Fejlődés

“3-2-re kaptunk ki, de lehetett volna 3-3 vagy a végén akár 4-2 is. Uraltuk a mérkőzést, irányítottuk a történeseket, kár, hogy szomorúan kell távoznunk. Másrészt viszont büszkék lehetünk, mert nagyon jól játszottunk, ez a helyes út”.

Összkép

“Az összegzés a következő. A Madrid vagy a Barcelona is nyerhetett volna, a játék több fázisában is domináltunk felettük, és szerintem akkor nem domináltunk, amikor bizonyos fokú félelmet mutattunk, vagy félénkek voltunk a labdával. A 25. perctől kezdve feljavultunk, aztán nem állítottuk meg az ellentámadásaikat, ahogy megbeszéltük, ők pedig kihasználták a hibáinkat. Büszkén távozunk, mert ez egy fordulópont a csapat számára, de szomorúak vagyunk a vereség miatt.”

Az öltözői hangulat

“Ők is úgy érzik, hogy a döntőbe jutás a kezünkben volt. Uraltuk a mérkőzést, miénk lehetett volna a győzelem. Holnap jobban fogjuk látni, büszkék lehetünk rá, és ha valahogy veszítenünk kell, azt így kell.”

Az utolsó gondolat

“Az érzés, hogy nyerhettünk is volna. Mi irányítottuk a mérkőzést, bátran játszottunk és bár mindenki a Real Madridot tartotta egyértelmű esélyesnek, ott volt a lehetőség a győzelemre és meg is nyerhettük volna.”

 

***