Xavi: „Pedri képviseli a tökéletességet, amit mi játszani szeretnénk”

Xavi Hernández bár ki nem mondta, azért éreztette, hogy a csapat játékával nem volt elégedett az Alavés elleni mérkőzésen, ám a megszerzett három pont fontosságát kiemelte.

Illetve a játékosok közül kapott kérdést Pedriről, akit úgy aposztrofált, hogy közben akarva vagy akaratlanul, de kritizálta a többieket. Szerinte Pedri érzi igazán a játékot, és tudja, mit kellene csinálni, szemben a többiekkel.

Ilyen mérkőzésre számítottak?

„Vártuk ezt a mérkőzést. Megpróbáltuk megnyerni így is, úgyis. Úgyis, hogy három vagy négy védővel játszottunk. Végül 3-4-3-as formációban játszottunk, és ezért drága árat fizethettünk volna. Nem vagyunk könnyű helyzetben, meg kell szenvedni minden pillanatért, de ma tudtunk küzdeni és szenvedni. Nehezen ment a helyzetek kialakítása, de ez a 3 pont aranyat ér. Az is fontos, hogy nem kaptunk volt.”

„Nagyon sok játékos önbizalomhiánnyal küzd, és ilyenkor sajnos a környezetünk, a klub körüli hangulat sem segít. Például Alba nagy meccset játszott, Busquets és Piqué és elmondhatja magáról ezt, pedig sok kritikát kaptak. Ha a Barcelonában játszunk, a rajtunk lévő mez 20 kilóval nehezebb mint más klubokban. Frenky (de Jong) nagyon jó meccset játszott.”

Lélektanilag fontos volt a győzelem

„Igen létfontosságú volt. De az eredmény végül neked ad igazat, hiszen 0-0-ás eredménnyel a beszámolók is egészen mások lennének. Ám mindig hinni kell a győzelemben. Ez a győzelem rendkívül fontos volt egy nem túl jó állapotú, fagyott pályán. Természetesen önkritikusak kell legyünk de ez a követendő út.”

De elégedett a játékkal?

„Nem értettük meg, hogy mikor van a megfelelő pillanat támadni, középre adni, üres területeket keresni és oda belépni. Nem voltunk igazán jó állapotban, de végül három nagyon fontos pontot viszünk haza.”

Most két hétig nem lesz meccs. Mit adhat ez a győzelem?

„Egy pontra vagyunk a Bajnokok Ligáját érő helyektől, ami egy éles határvonal. Harcban állunk és jól fog jönni a pihenő, hogy dolgozzunk a saját játékstílusunkon, illetve hogy visszatérhessenek a hiányzó játékosok. Szükségünk van időre, de a mai mérkőzéssel elégedett vagyok. A csapat megérdemli.”

Dembélé elutazott volna a csapattal ha nincs gyomorrontása?

„Őszinte leszek, a szituáció nem változott. Nem érezte magát jól, de ő pontosan jól tudja, hogy mi a helyzet. Semmilyen változás nincs.”

Pedri

„Pedri ezt már csinálja. Egy csoda amit művel a pályán. Az, hogy 19 évesen már szinte mindent jól csinál, az egy elképesztő dolog. Néha viccelődünk, hogy „honnan jöttél”, erre ő azt mondja „az iskolából”.”

„Hogy hogyan helyezkedik, hogyan néz körül háromszor-négyszer akár, mielőtt megkapná a labdát. Ez az, hogy értjük a játékot, ami egy csoda. És ez az, ami nagyon hiányzik sok játékosokból, hogy képesek legyünk javítani a játékunkon. Legalábbis azt a játékstílus tekintve amit mi szeretnénk játszani. Jelen pillanatban Pedri képviseli a tökéletességet, azt, amit mi játszani szeretnénk. Azt az elképzelést, azt a játékstílust.”

„Öröm nézni a játékát, ráadásul képes vezéregyéniséggé is válni abból kifolyólag, hogy milyen a karaktere, milyenek a képességei, illetve ambíciói vannak. Szereti a focit, óriási öröm, hogy a keretünkben tudhatjuk.”