Joan Laporta klubelnök az elmúlt napokban a katalán RAC1 Tu Diràs című műsorában nyilatkozott, amelynek első részéről már beszámoltunk korábban, most pedig a második felvonás következik, amelyben Araújo, Gavi, Sergi Roberto és Dembélé esetleges szerződéshosszabbítása is szóba került, Laporta azt is elmondta, hogy két játékossal (alighanem Christensen és Kessié) már sikerült megállapodásra jutniuk, akik a nyáron csatlakozhatnak majd a csapathoz, a Liga fizetési plafonjára vonatkozó szabályainak azonban még mindig nem felelnek meg, de már dolgoznak ennek a prolémának a megoldásán. 

Szuperliga

„Ez a folyamat megy tovább. Ez egy olyan projekt, amely jelenleg a bíróságon van. Ez egy olyan ügy, amelyet meg fognak nyerni. A Szuperliga egy nyitott sorozat lenne, nem zárt. Nem akarja megterhelni az állami ligákat. A verseny formátuma pedig a lehető legvonzóbb lesz. És hiszem, hogy a Bajnokok Ligájánál egy jobb sorozat alakulhat ki. Úgy gondolom, hogy párbeszédet fogunk folytatni az UEFA-val. Az nem történhet meg, hogy az UEFA engedélyével kvázi államok által fenntartott klubok létezzenek és versenyezzenek velünk. Olyan kluboknak, mint a Real Madrid, a Juve vagy mi, nehéz versenyre kelnünk ilyen klubokkal, míg ők főnökösödnek felettünk. A foci fenntarthatósága érdekében ezt nem engedhetjük meg. Vannak klubok, akik az ítéletre várnak, nekünk pedig tovább kell lépnünk.”

Az Adama-Trincao csereüzlet megvalósulása elképzelhető lehet?

„Ez egy remek üzlet lehet. Trincao viszont egy másik játékos. Szurkolóként azt mondom, hogy elégedettek vagyunk Adamával…, majd meglátjuk, mi fog történni.”

Sergi Roberto hosszabbíthathat?

„Megvolt a lehetősége erre a szezon elején, amikor mindenki szerződését átvizsgáltuk alaposan, és nem értettem, akkor miért nem fogadta el. Most nyáron lejár a szerződése, és mivel éppen a sérülésből lábadozik, ez nem könnyíti meg a dolgunkat.”

Araújo és Gavi remélt hosszabbítása és maradása

„A 2023 nyarán lejáró szerződésük meghosszabbítása jó ütemben halad. Ők nagyon fontos játékosok a csapat számára, akik Barcelonában akarnak maradni, és meg fogunk velük egyezni, mindaddig, amíg megértik, hogy vannak olyan határok a bértömeg tekintetében, amit nem léphetünk át.”

Ha rajta múlna, hosszabbítana Dembélével?

„Nagyon kedvelem Dembélét. Szerintem ő egy nagyszerű játékos. Vele is az történt, mint Sergi Robertóval, hogy ajánlatot tettünk neki, ami december 20-án lejárt….. Ha lesz megállapodás, akkor arra az általunk megállapított határok keretein belül fog sor kerülni. Mindenféle rosszindulat és tiszteletlenség nélkül mondom, hogy az ügynökei mindig képesek meglepetéseket okozni, és soha nem tudhatod, hogy mi fog történni.”

Haaland vagy Mbappé érkezését részesítené előnyben?

„Azt, aki egyértelműen kijelenti, hogy a Barcelonában akar játszani. Ki kellene fejezniük, hogy ide szeretnének jönni. Ha ez nem történik meg, akkor nehéz lesz. Jelenleg nem mutatják ezt a vágyat felénk. Tehát vagy alkalmazkodnak a körülményekhez, vagy úgy látom, hogy ez még messze van.”

Látta Haalandot vagy az édesapját Marbellában [a médiában ugyanis olyan hírek is napvilágot láttak, miszerint a norvég támadó apja is ott tartózkodik – a Szerk.]

„Nem. Elmentem a Trobada de Penyesbe Extremadurában. Aztán elmentem Antequerába, és nem találkoztam Haalanddal vagy bárki mással.”

Salah vagy Lewandowski érkezése lehetséges lehet?

„Nem fogok neveket említeni, de a jó játékosok általánosságban szeretnek Barcelonába igazolni.”

Joao Félix

„Nagyon kedvelem a játékát, és ezt az ügynöke is tudja. És remélem, hogy most az Atlético Madrid  szurkolói nem fognak megharagudni rám, de nyáron megpróbáltuk leigazolni, igen [valószínűleg a Griezmann üzlet részeként – a Szerk.]

Két játékost leigazolt már a klub?

„Igen [alighanem Andreas Christensen és Kessié az a két játékos, akivel megegyezett már a csapat – a Szerk.]

Aggódik a pénzügyi fairplay kérdése miatt?

„Várjuk a LaLiga kritériumait a fizetési maximumokra vonatkozóan. Nem szabad újabb veszteségeket okoznunk. És ha csökkentjük a veszteségeinket, akkor meg kell felelnünk ezeknek a feltételeknek, de az is igaz, hogy az értelmezéseik szerint még akkor sem tennénk ennek eleget. Ami a CVC féle üzletet illeti, az eredeti javaslatukat úgy módosítják, hogy több hasznot hozzon nekünk. De tárgyalnak más befektetési alapokkal is. Ennek június 30-ig meg kell oldódnia. Mostanában ez az elsődleges feladatunk. Dolgozunk ennek a megoldásán, igen.”

***