Piqué és a Kosmos szerepe a Spanyol Szuperkupában

Összeférhetetlen az aktív játékos és az üzletember?

Gerard Piqué sok szempontból nem egy tipikus futballista. A Barça középhátvédje már aktív pályafutása során is figyelemre méltó eredményeket ér el az üzleti életben, ráadásul egyszerre több területen.

Része volt többek között televíziós jogok megszerzésében, tenisz verseny rendezésében, csapatvásárlásban és legutóbb a Spanyol Szuperkupa szaúd-arábiába való költöztetésében. A téma és a probléma most abból fakad, hogy ez utóbbi ügyben ő személyesen járt el Luis Rubialesznél, a Spanyol labdarúgó-szövetség elnökénél, ami egyesek szerint összeférhetetlenségi kérdés pusztán azért, mert ő még mindig aktív játékos.

A Szuperkupa-üzlet

Az El Confidentialban megjelent hangfelvételek tartják tűzben a spanyol sajtót. A hangfelvételekből megtudható, hogy Luis Rubiales, a Spanyol labdarúgó-szövetség elnöke, valamint Gerard Piqué, a Barçelona játékosa a Spanyol Szuperkupa Szaúd-Arábiába helyezéséről beszélgetnek. A katalán védő a Kosmos nevű cégen keresztül folytatta üzleti tevékenységét.

2020 januárjában rendezték meg először a Spanyol Szuperkupát Szaud-Arábiában. Abban az évben a Real Madrid nyerte a tornát, miután büntetőkkel múlta felül az Atlético Madrid csapatát. Rajtuk kívül a Barçelona és a Valencia csapata volt jelen a tornán. A 2022-es kiírást szintén a Real Madrid nyerte, ezúttal az Athletic Clubot legyőzve.

A Szuperkupa és a számok

„Rubi, ami a pénzt illeti, a Real Madrid elfogadna nyolcmillió eurót. Ugyanennyit a Barca is. A másik két csapat két, illetve egymillió eurót kap, az 19, és megtartod a szövetség hat kilóját, ember. Még akár egy-két milliót kérhetünk is a szaúdiaktól. Megmondjuk nekik, hogy ha nem, akkor a Real Madrid nem megy,”

mondta Piqué Rubialesnek. Tehát 8-8 millió euró jár a Real Madridnak, illetve a Barçelonának. A másik két csapat 2, valamint 1 millió eurót kap. A spanyol szövetség további 6 millió euróval lesz gazdagabb. Piqué és a Kosmos cég a  közvetítő szerep miatt kap jutalékot. A Sela szaúd-arábiai állami vállalat állítólag 40 millió eurót garantál minden egyes náluk tartott  szuperkupa négyes döntőért. A Kosmos az összeg 10 százalékára, azaz 4 millió euróra jogosult. A 2019-ben véglegesített szerződés 6 éves időtartamára ez összesen 24 millió eurót jelent. Rubiales akkor sem tagadta, hogy Gerard Piqué és az általa elnökként kezelt cég, a Kosmos Holding is részt vett a tárgyalásokban. A hangfelvételek alapján ezt mondja Rubiales Piquének:

„Geri, gratulálok. És most nem a tegnapi remek játékodra vagy a gólodra gondolok. Arra a tényre utalok, hogy már elmúlt 12 óra, és ezért a Szaúd-Arábiával kötött megállapodás végleges.”

Piqué, mint üzletember

Piquéről kevesen tudják, de a Harvard egyetemén szórakoztatás, sport  és média üzleti szakirányon tanult, majd később ugyanitt ő maga tartotta a képzést. Piquének nem a Szaud-Arábiában rendezett Spanyol Szuperkupa volt az egyetlen üzleti tevékenysége az elmúlt években. Piqué 2018-ban vásárolta meg az Andorra csapatát. Az andorrai elnök és Rubiales köztudottan jó kapcsolatban vannak. Sokan furcsállották, hogy a csapat miként került be az akkori Segunda B-be, a mostani Primera RFEF-be.

Továbbá Piqué is részt vett a Barçelona és a Rakuten közötti szponzori megállapodás létrejöttében. Hiroshi Mikitani, nemcsak a Rakuten alapítója és vezérigazgatója, de a Kosmos Holding társtulajdonosa is. Szintén a Barçával kötött megállapodást a Kosmos Studios. Így készült el a 2019 novemberében bemutatott „Matchday” című dokumentumfilm sorozat, valamint több interjú is.

Ibai Llanos streamerrel társulva a katalán védő megszerezte 2021-ben a Ligue 1 közvetítési jogait Spanyolországban. Szintén Piquéhez kapcsolódik a legutóbbi Copa America jogainak megvásárlása és közvetítése a Twitch felületén.

A legnagyobb felháborodást a Kosmos tenisz világba való beavatkozása jelentette. A Kosmos 2018 nyarán írt alá egy 25 évre szóló 2.7 milliárd eurós szerződést a Nemzetközi Tenisz Szövetséggel. Sokaknak nem tetszett, hogy egy futballista mondja meg hogyan alakuljon a tenisz sportága.

Piqué az üzleti tevékenységeiről és a vádakról

„Ami Andorrát illeti, azért kaptuk meg a helyet a kategóriában, mert mi voltunk az egyetlen klub, amely megfelelt a gazdasági és területi feltételeknek”.

„A sport nyit a kevésbé fejlett országok felé. Lehetőséget ad az embereknek. A Davis-kupa más, mert mi rendelkezünk a jogokkal. Kosmosként nem volt jogkörünk a Spanyol Szuperkupával kapcsolatban.”

„Hivatalosan közvetlenül a szaúd-arábiai kormánytól kapjuk a jutalékot. Semmiképpen sem szedünk be semmit az RFEF-től.”

„Nem tudom, hogy engem vagy a Szövetséget üldözik-e, de az biztos hogy a hangfelvételek kiszivárogtatása rossz szándékú volt. „

„Nem gondoltam volna, hogy ez az egész ekkora felfordulást fog okozni. Nem arról van szó, hogy titokban csináltuk volna. Végigmentünk minden lépésen, amin végig kellett menni. 2019-ben jött ki a hír. Az emberek tudtak róla. Nem értem a felfordulást. Minden előírást betartottunk, az RFEF közgyűlésben olyan emberek vannak, akik az összes klubot képviselik. Nem fogok bocsánatot kérni ezért.”

„Beszéltem az elnökkel (Luis Rubiales), mert aggódott. Közöltem vele, hogy nincs semmi rejtegetnivalónk. A kezemet is tűzbe tenném érte: nem vállalt semmilyen megbízást.”

„Az előző spanyol Szuperkupa kevés pénzt hozott, a jelenlegi modell pedig az alsóbb kategóriáknak, a női labdarúgásnak is kedvez. Ezek a dolgok a világ minden vállalatánál előfordulnak. A Kosmos nem csak a Davis-kupáért felelős, sok más dolgot is csinálunk.”

„Soha életemben nem hagytam abba semmit azért, amit az emberek gondolnak. Soha nem fogok az emberek véleménye alapján dönteni: a futball a show része. A futball sosem csak 90 perces.”

„Nincs semmi rejtegetnivalóm. Nekem nem okoz gondot a történtek megmagyarázása.”

„A futball a szurkolóké, de ők a világ minden táján ott vannak. A verseny Szaúd-Arábiába hozatala egyben az emberek integrációját is jelenti. A rajongók fogalmát úgy értelmezem, mint valami globális, sok területet magába foglaló fogalmat. A futballt mindenhová el kell vinni, hogy nagyobb közösséget hozzon létre.”

„Büntetés jár, ha a Real Madrid vagy a Barçelona nem vesz részt a spanyol Szuperkupában. Nem tudom a pontos számot. Az elnökkel való kapcsolatom lehetőséget adott a piac megnyitására. Nem bánom a meghallgatásokat, mert tudom, hogy mi történt, és ezt próbálom kifejteni. Sem jogilag, sem erkölcsileg nem történt semmi rossz”.

„Jogi lépéseket fogunk tenni a hangfelvételek nyilvánosságra kerülése után.”