Alba: „Az az álmom, hogy megnyerjem a világbajnokságot, ez a trófea hiányzik még”

A Barça balhátvédje, Jordi Alba nyilatkozott az elmúlt napokban a rövidesen kezdődő 2022-es katari világbajnokság előtt. Beszélt a várakozásairól, arról, hogy milyen változások történtek a válogatottban a legutóbbi VB óta, valamint Piqué visszavonulásáról is szó esett. 

Kevesebbet játszol Barcelonában idén, mint tavaly

„Ebben a szezonban kevesebbet játszom a Barcelonában, de amikor játszom, akkor nagyon jól érzem magam.”

Ez lesz a harmadik világbajnokságod

„Kiváltságosnak és büszkének érzem magam, hogy a harmadik világbajnokságomon játszhatok. Nagyon szeretnék a csapatban lenni és segíteni, ahogy mindig is tettem. Minden világbajnokság más-más okokból különleges, és biztos vagyok benne, hogy ez is az lesz”

„Az az álmom, hogy megnyerjem a világbajnokságot. Ez az egyetlen trófea, ami hiányzik nekem. Olyan csapatunk van, amely képes lehet harcba szállni a győzelemért. Erősen hiszek benne.”

A változások a legutóbbi világbajnokság óta

„Sok fiatal játékos érkezett 2018 óta, és különböző dolgokat hoztak magukkal. Nagyon éhesek a sikerre, és jól akarják csinálni a dolgokat, aztán ott vannak a tapasztaltabb játékosok. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyszerű csapat, sok minőséggel és olyan játékosokkal, akik mindent meg akarnak adni a csapatért.”

Milyen futballstílust játszik Luis Enrique új Spanyolországa?

„Mindig ugyanabba az irányba húzunk, bárki ellen is játszunk. Legyen szó akár az Európa-bajnokságról, a Nemzetek Ligájáról vagy a világbajnoki selejtezőkről, mindig is olyan csapat voltunk, amelyik szeret elöl játszani és támadni, miközben a lehető legkompaktabb marad. Az edzőnek nagyon világosak az elképzelései a fejében, és ez segít abban, hogy a lehető legjobban megvalósítsuk őket a gyakorlatban.”

Melyik fiatal játékosokra érdemes figyelni?

„Szerencsére sok olyan játékosunk van, akik nagyon magasra törnek. Pedri, Gavi, Eric és Ansu azok, akiket kiemelnék, mert nyilván őket ismerem a legjobban. Szerintem mindenki tudja, hogy mennyire jók, de más kluboknál is sok fiatal játékos van, akik gyorsan fejlődnek, és akik már a válogatottban is megmutatták, hogy mire képesek”

Mi a véleményed Spanyolország 2022-es katari csoportjáról?

„Minden csapat, amellyel egy világbajnokságon találkozol, kemény, a csoportköröktől kezdve a döntőig, és ez most sem lesz másképp. Különböző csapatokról van szó, akik nagyon egyedi módon játsszák a játékukat, és biztosak vagyunk benne, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtják majd, és megpróbálnak egy jó helyen végezni. Az egyik legfontosabb dolog a világbajnokságokon, hogy alaposan megnézzük az ellenfeleket.”

Mi az első emléked a világbajnokságról?

„Az 1994-es, amikor Hristo Stoichkov lett a gólkirály. Ő volt az egyik kedvenc játékosom.”

Piqué visszavonulása

„Kár, hogy Gerard visszavonult. Tudod, ez olyasmi, amin előbb-utóbb mindannyiunknak keresztül kell mennie, de nekem nagyon fog hiányozni. Rengeteg történelmi pillanatot éltünk át együtt, nemcsak a Barcelonánál, hanem a válogatottnál is, például a 2012-es Európa-bajnokságon és az ezt követő két világbajnokságon, amelyeken játszottam. Hatalmas megtiszteltetés volt számomra, hogy együtt játszhattam vele.”

***