Lewandowski: “Pedri és Gavi? Ez a világbajnokság segíteni fog nekik abban, hogy megtegyék a következő lépést”

A Barça lengyel klasszisa, Robert Lewandowski nyilatkozott az elmúlt napokban arról, hogy hogyan várja a rövidesen kezdődő 2022-es katari világbajnokságot. Nem éppen megszokott, hogy a torna nem nyáron, hanem egy adott idény közepén kerül megrendezésre, ezzel két részre bontva azt, de most ez a helyzet. Emellett szó esett még a spanyol válogatottról és arról is, hogy Messiéknek mennyi esélyük lehet a végső győzelemre. 

A világbajnokság nagyon közel van… ez a válogatott szünet jó vagy rossz dolog?

“Nem tudom. Az biztos, hogy ez mindenki számára valami újdonság. Az, hogy a szezon közben van a világbajnokság, hatalmas kihívás. Én személy szerint úgy érzem, készen állok rá. A csapatok számára is nehéz, mert alig van idejük felkészülni a tornára. Ez is a kihívás része: készen kell állnod és a legjobb teljesítményt kell nyújtanod annak ellenére, hogy mi történik.”

Azt mondják, hogy a futball tartozik Messinek egy világbajnoksággal. Te egyetértesz ezzel?

“Ha megnézzük a futballt az elmúlt 10/15 évben, a két fő figura Lionel Messi és Cristiano Ronaldo volt, és végül, ha arra gondolunk, hogy ki érdemli meg a világbajnokság megnyerését, mindig ez a két név bukkan fel. Ők legendák. De a másik oldalról nézve, ez a futball, és soha nem lehet megmondani, hogy mi fog történni, mert ez egy drámai és kiszámíthatatlan játék. De Messi esetében lehetetlen, hogy az eredményeit megkérdőjelezzük, hiszen elképesztő története folytatódik. Most arról álmodik, hogy megnyeri a világbajnokságot. Számára ez a nagy kihívás. Most Argentínával akarja megnyerni a világbajnokságot, de ez egy világbajnokság, és soha nem lehet tudni, mi fog történni.”

Mit gondolsz a spanyol válogatottról?

“Úgy gondolom, hogy bár sok fiatal játékosuk van; még mindig ők az egyik favoritok a világbajnokság megnyerésére. Elérhetik az elődöntőt vagy a döntőt. Két éve jól játszanak, és megvan bennük a potenciál, de mint mindig, ez most is a világbajnokság, és ennél több kell. Szerencse kell, hogy a megfelelő pillanatban a megfelelő helyzetben legyél, különösen, hogy idén a csapatoknak nincs idejük felkészülni az első meccsre – csak egy hetük van, nem pedig három vagy akár négy, mint a korábbi világbajnokságokon.”

Egy évvel ezelőtt játszottál Spanyolország ellen, úgy gondolod, hogy a csapat fejlődött az elmúlt egy évben?

“Igen. Meccsről-meccsre jobbak lettek, még az Európa-bajnokság óta is fejlődtek. Azóta, hogy kijutottak a világbajnokságra, megmutatták, hogy nemcsak szép, hanem hatékony futballt is tudnak játszani. Ezzel a potenciállal a világbajnokság megnyerésével bizonyíthatnak.”

Minden nap olyan fiatal játékosokkal játszol, mint Pedri és Gavi, szerinted ők lehetnek a világbajnokság meglepetései?

“Szerintem eljött az ő idejük. A véleményem szerint hatalmas lépést fognak tenni előre, nem csak a világbajnokságon, hanem ebben a szezonban is. A fiatal játékosoknak az első nagy tornájuk nemcsak tapasztalatot ad, hanem egyfajta új érzést, új erőt és új önbizalmat is. Ezeknek a fiatal játékosoknak a világbajnokság segíteni fog abban, hogy előrébb lépjenek a teljesítményükkel, és Pedri és Gavi meg fogja tenni ezt a következő lépést.”

Messi, Ronaldo, De Bruyne, Neymar, Mbappé, Lewandowski, ki lesz a torna MVP-je?

“Az én szerepem a pályán Lengyelországgal nagyon más, mint a Barcelonával. A csapatért kell játszanom, hogy nyerjünk. Számomra hatalmas kihívás lesz megnyerni (az MVP-t), mert nem támadunk sokat, és nincs rengeteg lehetőségünk gólt szerezni, így a csatárnak nem a legkönnyebb. De készen állok erre, és mindent, amit teszek, a csapatért teszem, nem pedig a személyes statisztikáimért. Kemény lesz. A csapaton múlik minden – ha a csapatnak jól megy, mindig könnyebb valami különlegeset elérni.”

Milyen futballt fogunk látni a világbajnokságon… fizikálisabbat, technikásabbat?

“Szerintem ez egy fizikális torna lesz, az biztos. Tekintettel a világbajnokság időzítésére, a játékosok már felvették a ritmust, mert már játszottak. Szerintem a csapatok nagyobb kockázattal fognak játszani, mert a szünet a csoport első és utolsó meccse között nagyon kicsi – ez egy hét vagy tíz nap.”

 Hány gólt fogsz lőni a világbajnokságon?

“Attól függ, hogy mennyi lehetőséget kapok. Számomra fontosabb, hogy csapatként mit érünk el. Ha sok gólt tudok lőni, és a csapat is jól teljesít, az nagyszerű lenne.”

***