Bojan átérzi Ansu helyzetét, ő is megtapasztalta ezt: „a játékosokkal úgy bánnak, mint egy termékkel”

A Barcelona korábbi játékosa pontosan tudja, hogy Ansu most min megy keresztül

Bojan Krkic kifejtette, hogy ugyanazon a folyamatokon ment keresztül annak idején, mint most Ansu Fati Barcelonában. Ahogyan a spanyol-guineai támadó, úgy ő is ő is olyan elvárásokat állított fel saját magával szemben, amelyeket időnként nehéz volt teljesítenie. A Barça egykori játékosa a Sports Tomorrow Congress első napján tartott előadást, amely a katalán klub által a katalán fővárosban zajló MWC, azaz a mobil világkongresszus részeként szervezett rendezvény.

„Nagyon fontos, hogy hogyan kezelsz bizonyos helyzeteket, ami az első pillanatban keletkezik, amikor minden jól megy, szemben azokkal a pillanatokkal, amikor a dolgok rosszul mennek, sérülés miatt vagy bármilyen más okból. A játékosokkal úgy bánnak, mint egy termékkel” – mondta Bojan.

„Egy egyszerű emberből egy személyiséggé és egy karakterré válsz. Amikor 17 éves voltam, meg kellett küzdenem az ‘új Messi’ címkével. Megtanulsz eltávolodni ezektől szépen lassan, és tisztában lenni azzal, hogy mik a határaid, és elfogadni azokat” – tette hozzá.

Bojan, az első spanyol játékos -, aki mind a négy nagy európai bajnokságban gólt szerzett – szenvedett a vele szemben támasztott nagy elvárásoktól, amikor 2007-ben betört a Barcelona első csapatába, miután ígéretes ifjúsági korú játékos volt.

„Nehéz ezt kezelni. Az a jó, hogy abban a pillanatban nem vagy tudatában annak, hogy mit is csinálsz. Egy gyerekkori álmot teljesítesz be. Nem voltam tisztában azzal, hogy 17 évesen mekkora állomáshoz érkeztem” – vallotta be a játékos.

Ebben az értelemben elmondta, hogy „az első év a Barcelonánál szakmai szinten nagyon jó volt, de személyes szinten nagyon nehéz.”

2008 nyarán volt az Európa-bajnokság, és a spanyol szövetség behívta őt a keretbe. Ekkor Bojan meghozta élete egyik legfontosabb döntését: „Nagyon egyértelmű volt számomra, hogy nem mehetek. A szorongás időszakát éltem, és úgy döntöttem, hogy nem megyek. A behívó előtti napon beszéltem Luis Aragones edzővel, és elmagyaráztam neki a helyzetet.”

A spanyol válogatott végül megnyerte az Európa-bajnokságot, de a játékos nem bánta meg a döntését: „Soha nem volt bennem olyan érzés, hogy ezt bánom, mert tudtam, milyen helyzetben vagyok. Számomra fontosabb volt, hogy túljussak ezen a helyzeten, mint az Európa-bajnokság megnyerése.”

Bojan 13 éves kora óta jár pszichológushoz, amikor a klubok még nem tulajdonítottak jelentőséget a mentális egészségnek. „A dolgok szerencsére sokat változtak. Amikor én elkezdtem szakember segítségét kérni, akkor még nem volt lehetőség erre a klubokban.” – magyarázta.

Bojan szerint egyre több a fiatal tehetség, akiket a profi futballnak tesznek ki és meg kell változtatni azt a megközelítést, amelyet kívülről kapnak ezek a játékosok.

„Olyan forgatókönyvet kell kialakítani, hogy legyen egy olyan folyamat, amivel a játékosok szerepe megszilárdulhat a Barcelona első csapatában” – zárta mondandóját Bojan Krkic, aki Spanyolország mellett (Barcelona és Alavés) Olaszországban (Roma, Milan), Angliában (Stoke City), Németországban (Mainz), Hollandiában (Ajax), Kanadában (Montreal) is megfordult, jelenleg pedig Japánban (Vissel Kobe) játszik.

***