Raphinha: „Ha van olyan játékos, akit nem izgat a Liga vagy a Copa del Rey megnyerése, annak nem kellene itt lennie”

A brazil szélső azt is elmondta, hogy Dembélével jön ki a legjobban az öltőzőben

Raphinha, aki a legjobb időszakát éli Barcelonában, interjút adott a Catalunya Rádiónak, amelyben elmondta, hogy már három éve pszichológushoz jár és hogy ennek mekkora jelentősége van egy sportoló számára, hogy az elmúlt mérkőzéseken ugyan nem játszottak jól, de végül sikerrel zárták azokat és ez a legfontosabb, ugyanis az ilyen mérkőzésekkel lehet bajnokságot nyerni, valamint arról is szót ejtett, hogy ki lepte meg a legjobban a csapatból.

A személyiségéről szólva Raphinha kiemelte, hogy „a pályán kívül nem sokat tudok Rivaldóról, de azt tudom, hogy Ronaldinho a pályán és a pályán kívül is mindig ugyanaz volt, mindig mosolygott. Én a pályán kívül egy kicsit inkább Ronaldinhóra hasonlítok, a pályán pedig Rivaldóra, ott sokkal koncentráltabb, komolyabb vagyok.” Arra a kérdésre, hogy boldog-e, azt válaszolta, hogy „igen, nagyon is.”

Amikor a még két megnyerhető sorozatról kérdezték, kiemelte: „Próbálok nem arra gondolni, hogy a bajnokságnak ezután a két meccs után vége, a futballban a dolgok bármikor rossz irányt vehetnek, akkor fejben arra kell gondolnunk, hogy vannak még meccsek, és minden rajtunk múlik. Ezekre és a hátralévő mérkőzésekre koncentrálunk.”

Raphinha azt mondta az öltözőről, hogy „nagy az izgalom, az utóbbi néhány meccsen nem játszottunk olyan jól, de nagyszerű szezont futunk, nem tudom, hogy én másképp gondolom-e, mint a többiek, de azt látom, hogy nagy az izgalom az öltözőben. Ha vannak olyan játékosok, akik nem izgatottak a Liga vagy a Copa del Rey megnyerése miatt, akkor azoknak nem kellene itt lenniük.”

A brazil a csapat játékáról és az eredményekről szóló vitáról azt mondta, hogy „ez a két meccs rosszul is elsülhetett volna, de megszereztük a győzelmet, és mindenki számára ez a legfontosabb. Még ha rosszul is játszunk, meg kell szereznünk a győzelmeket, az ilyen sikerekkel lehet bajnokságot nyerni, azonban igaz, hogy az utóbbi meccseken rosszul játszottunk. Javulnunk kell, de háromnaponta meccset játszani egy kicsit nehéz, és ez az egy hét fontos a regenerálódáshoz és a pihenéshez, az edzéseken láttam, hogy szükségünk volt erre, hogy még jobb állapotban térjünk vissza.”

Kifejtette, hogy ki az a csapattárs, aki a legjobban meglepte: „A magassága, a kora, a hozzáálása és a minősége miatt, Gavi, mert nem érdekli, hogy milyen magas, bárkivel megküzd a pályán. Nagyon meglepett. Sok játékos meglepett engem, nagyon sok tehetség van bennük.”

A szélső abszolút nyíltan beszélt egy olyan dologról, ami sok játékos számára még ma is tabu: „Három évvel ezelőtt pszichológiai kezelést kezdtem (később pontosította, hogy ezek konzultációk voltak). Azelőtt úgy tekintettem rá, mint valami őrülteknek való dologra, de látva, hogy mennyire fontos egy futballista és egy profi számára, megtettem ezt a lépést. Egyesek azt gondolják, hogy ez csak azoknak való, akiknek problémáik vannak a fejükben, én pedig úgy gondolom most már, hogy fontos, hogy tudd, mi történik veled. Évek óta járok pszichológushoz. Nagyon fontosnak tartom” – mondta a brazil, aki bevallotta, hogy már a Rennes-nél és a Leedsnél töltött ideje alatt is járt ilyen konzultációkra.

A brazil arról is beszélt, hogy szívesebben játszik a bal oldalon, bár elismerte, hogy Xavival már megegyezett erről: „Nagyon-nagyon régen nem játszottam bal oldalon. Már majdnem öt éve. Alkalmazkodtam ehhez, de jobban szeretek a jobb oldalon játszani. A probléma az, hogy amikor egy új klubhoz érkezel, fontos, hogy a természetes pozicíódban játssz, hogy minél hamarabb alkalmazkodj és jól tudj teljesíteni, de beszéltem az edzővel, és ha a bal oldalra tesz, akkor is segíteni akarok a csapatnak, ahogyan akkor is, ha a kapuba állít.”

Végül a Dembélével való kapcsolatáról elárulta, hogy „Ousmane az egyik olyan ember az öltözőben, akivel a legjobban kijövök. A pozícióért folytatott versenyhelyzet normális. Az egyikünknek játszania kell, a másikunknak nem. A verseny normális, ha tisztességes. Amennyiben ez megvan, nincsen szükség ellenségeskedésre az öltözőben. Szeretem, ahogyan játszik, és mint ember, nagyon jól kijövünk egymással.”

***